Zašto ne bih bio bolja podrška trudnoj partnerici?

Ona sada treba vašu prisutnost i ljubav više nego ikad. Pružite joj podršku

Trudnoća se uglavnom smatra maminim zadatkom i vrlo malo žena vjeruje da budući otac ozbiljno shvaća i razumije što se uistinu događa. Ako smo realni, doživljaji većine muškaraca koji će postati očevi postaju otprilike stvarni tek kad se nađu licem u lice s prljavim pelenama i nesanicom. Međutim, očevi se uz malo volje itekako mogu uživjeti u dolazak djeteta.

 

 

Predlažemo da budete otvoreni i priupitate se:

 

 

 

 

 

 

 

“A zašto ne bih…?”

 

 

 

Posvetio ženi malo više pažnje i nježnosti

 

Primijetite da vašoj supruzi ili partnerici raste trbuh. Katkad se prislonite kako biste osjetili udarce bebe. Ako imate više volje možete puštati bebi glazbu, čitati joj ili joj pričati ili pak vodite s partnericom dnevnik o razvoju vašeg djeteta tijekom trudnoće.

 

 

Bio malo prisutniji

 

Ovo se odnosi i na mentalnu i fizičku prisutnost. Nemojte se isključivati. Kad vam žena želi nešto ispričati, pokušajte je poslušati i porazgovarati o problemima koje ima. Pokušajte sudjelovati barem u nekim liječničkim pregledima ili tečajevima i postavljajte pitanja.

 

Ako vaša partnerica ide na amniocentezu ili neki drugi zahvat kojim se ispituju moguće genske nepravilnosti, budite svakako prisutni.

 

 

Pošao s njom na trudnički tečaj

 

Ako prođete tečaj, moći ćete prisustvovati porođaju, ali i dobiti jasniju predodžbu o onome što će se događati. Vaša prisutnost u trenucima porođaja, može biti vrlo korisna vašoj partnerici, naravno ako u sebi to na neki način, makar ne i s stopostotnom sigurnošću, ipak želite.

 

 

Zajedno s njom pazio na prehranu

 

Vaša će partnerica morati prilagoditi prehranu, odbaciti alkoholna pića piti više tekućine, a vi, ako pušite, nemojte to raditi u istoj prostoriji. Šećite zajedno kako bi se vaša žena što više kretala na zraku. To će dobro doći i vama.

 

 

Rekao joj da je lijepa

 

Vaša partnerica, kako trudnoća, trbuh, možda i kilogrami, napreduju, mogla bi se osjećati neprivlačnom. Počastite je komplimentima, dodirima u prolazu, poljupcima, izjavama da je volite sa svim tjelesnim promjenama koje joj se događaju. Moguće da seksa trenutno nema, strpite se, brzo će se sve ponovno vratiti na svoje. S druge strane, možda imate sreće jer trudnice su nepredvidljive.

 

 

Potrudio se malo više no inače

 

Najmanje što možete učiniti u tom razdoblju jest otići po namirnice, obaviti kućne poslove, darovati joj cvijeće ili neki drugi mali znak pažnje te udovoljiti njezinim iznenadnim željama za neobičnom hranom. Ako niste to u stanju, barem kako treba odradite poslove koje inače imate u zadatak. Naravno slobodno povremeno izvedite partnericu u restoran ili osmislite romantičnu večer.

 

 

Ne bih pomogao u nabavljanju opreme za bebu

 

Opremanje dječje sobe je zahtjevan posao. Pomognite budućoj mami odabrati boju zidova, namještaj, zavjese i bolje organizirati kuću, napraviti više mjesta… Do dolaska djeteta dječja odjeća mora biti spremna (kupljena, oprana, izglačana), kao i osnovna dječja oprema, autosjedalica, platnene ili jednokratne pelene i slično. Ne može sve to sama napraviti.

 

 

Pripremio kuću za dolazak bebe

 

Ako možete, uzmite očinski rodiljni dopust da biste mogli sudjelovati u skrbi za vašu bebu tijekom prvih dana ili tjedna nakon porođaja. Napravite servis plinskih instalacija, pokrpajte eventualne rupe oko prozora koje stvaraju propuh i sl.

 

 

Utvrdio put do bolnice

 

Iako mislite da već znate gdje se nalazi, najvjerojatnije ćete u trenutku kad stvar krene biti pomalo u panici. Zato unaprijed razmislite kojim ćete putem ići i gdje ćete parkirati.

 

 

Sudjelovao u porođaju
Ako vam je ideja iole zanimljiva i želite na neki način sudjelovati, zagrlite ženu povremeno, umirujte ju, masirajte, držite za ruku, donosite joj tekućine. Budite joj pri ruci. Ako je dopušteno, imajte uza se fotoaparat da ovjekovječite prve poljupce koje će mama izmijeniti s bebom.

 

 

Tekst: Rahela Filip

 

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Kako prihvatiti svoj mjesečni ciklus (i objasniti ga djetetu)

Zapadna kultura današnjice uvelike ignorira i skriva menstrualni ciklus. Žene se uči da se „nose“…

Kad vaše dijete igra "18+" videoigre

Slika prva: sjedite sa svojim desetogodišnjakom i zajedno igrate igricu na PlayStationu. Riječ je o…

inzulinska rezistencija u trudnoći

Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju (u trudnoći)?

Sprječavanje razvoja ili barem odgoda manifestacije šećerne bolesti jedan je od ključnih razloga zbog čega…

Ella Dvornik

Ella Dvornik progovorila o kćerinom mjesečarenju! Kako se nositi s hodanjem u snu i noćnim morama?

Puno češće od mjesečarenja su, pojašnajvaju stručnjaci, noćne more (ružni snovi), koji se javljaju od…