Obiteljski automobil ne služi samo za prijevoz obitelji. Naprotiv! U automobilu se događaju vrhunski trenuci obiteljskog života

Sjećate se zaisigurno kako ste prije rođenja djeteta zamišljali idealne scene igranja, maženja i uživanja s bebom. No, priznat ćete vožnju u automobilu s bebom vjerojatno niste svrstali u svoje maštarije o budućoj bebi. Ili se varamo? Ali, iskusni roditelji znaju da se u autu puno toga događa i na kraju su roditelji ti koji bivaju preodgojeni...

lijepo ponašanje...
Mislite da ne psujete otkad imate djecu? Ili se samo trudite? Djeca su jedan od razloga zašto u automobilu ponovno prestajemo biti neotesanci i počinjemo ponovno kontrolirati svoj vokabular ne bi li spriječili da se takvim rječnikom posluži i dijete u vrtiću.

poštivanje prometnih pravila... Zamislite situaciju u kojoj policajcu objašnjavate zašto ste vozili 30 km/h brže od dozvoljenog dok vas slušaju mališani u autosjedalicama i nakon toga im morate objasniti zašto ste lagali policajcu. Djeca vas naprosto tjeraju da poštujete pravila.

opuštenost... izdržati kilometarsku kolonu u automobilu s dvoje djece koja plaču, viču i žele van, koja su žedna, koja imaju pune pelene, traže sisati, piškiti... kad prođete tu školu zavrijedili ste diplomu naprednog tečaja kako biti opušten pod maksimalnim stresom.

još više opuštenosti... nema boljeg načina za bratsku svađu nego u autu. Ma to je ustvari najsmiješniji dio. Najbolji su oni razlozi svađe:"Mama Karlo je pogledao kroz moj prozor!". Tko na takve stvari jednostavno ne bi odmahnuo rukom.

vježba domišljatosti... što napraviti primjerice kad djevojčica od tri godine shvati kako funkcionira zatvaranje pojasa na pet točaka na autosjedalici i počne vas ucjenjivati da se neće ponovno zavezati dok se vozite? Jedno od rješenja je reći djetetu da auto neće voziti ako svi nisu zavezani. Stanite na stajalištu toliko puta koliko je potrebno. U ovoj igri živaca vi ćete pobijediti!

osjećaj za tajming... mnogi roditelji će potvrditi da su dulje vožnje u automobilu bile pravo iskustvo kvalitetnog razgovora, trenutaka koji će zauvijek pamtiti kao lijepe trenutke povezanosti. Svi sjede jedni pored drugih, nitko ne može pobjeći i mora se razgovarati. Tu na vidjelo odjednom izlaze želje, strahovi, nade, uzbudljive priče i iskustva. Ne pokušavate li stalno zabaviti djecu filmovima, igricama ili glazbom, možda se auto pretvori u deset puta bolji ambijent od obiteljskog stola za kojim svaki dan po 15 minuta dijelimo obiteljsku intimu.

nova kreativnost... Djeca iz dosade traže neku vrstu zabave. Pričaju priče, zapitkuju, pjevaju i uživaju u igricama s roditeljima. Roditelji iz dosade, ali i potrebe da im djeca ne divljaju u automobilu smišljaju sve moguće samo da je u automobilu mir. Mnogi upravo stoga svjedoče kako su zaboravili mnoge detalje s ljetovanja, ali se upravo živo sjećaju svih događanja u automobilu.

popuštanje... Vaši su već izašli iz puberteta. Ali kad uđu u vaš auto, povratak u prošlost je neminovan. Tko će sjediti sprijeda, tko je zadnji puta sjedio sprijeda i imao svu kontrolu nad CD-playerom. Ma tko ih ne bi samo sa smiješkom promatrao. Ne dijeli ih mnogo od polaganja njihove vožačke. Što će li samo tada izmisliti ne bi li vožnja u automobilu protekla u najboljem raspoloženju?




Idealan obiteljski automobil - jednovolumen

Mnoge obitelji će lijepe trenutke vožnje i putovanja u automobilu doživjeti upravo u najpoznatijem obiteljskom automobilu - jednovolumenu. Sada vam se nudi još ugodnija vožnja u profinjenom sedmerosjedu, Zafira Tourer koji će se uskoro naći i na našim prometnicama.

Nudeći savršen spoj funkcionalnosti i udobnosti, nova Opel Zafira Tourer prenosi vrijednosti Insignije – vrhunsku kvalitetu, inovativne tehnologije te skulpturalan i dinamičan dizajn - u segment jednovolumena.

No inovacije koje dolaze s trećom generacijom Zafire idu puno dalje od novorazvijene prilagodljive konfiguracije sjedala. Zafira Tourer u cjelini predstavlja velik korak naprijed i izražava nove ambicije. Ona je savršen svestrani pratitelj, i to ne samo za obitelji. Njen elegantan dizajn, prostrana i ugodna atmosfera, unaprijeđeno podvozje i nove tehnologije omogućuju opuštenu vožnju uz maksimalnu udobnost i sigurnost.





Baš kao kod prve dvije generacije, glavni princip na kojemu se temelji Zafira Tourer je maksimalna fleksibilnost. Opelovi inženjeri značajno su nadogradili pametni sustav sjedala Flex7. Treći red sjedala se i dalje može preklopiti da bude posve u ravnini s podom prtljažnika, dok je drugi red posve redizajniran pa više nije u obliku klupe, nego se sastoji od tri odvojena sjedala koja se mogu posve preklopiti stvarajući ravan utovarni prostor. Tri sjedala mogu se pomicati naprijed-nazad za 210 mm neovisno jedna o drugima.
Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon središnjeg sjedala u drugom redu sklopiv je i može se rotirati kako bi se dobili udobni nasloni za ruku za putnike na vanjskim sjedalima.

Zafira Tourer također nudi preko 30 pretinaca za pohranu uključujući višenamjensku središnju konzolu FlexRail. Naslon za ruku koji uključuje veliki pretinac za pohranu kao i držače čaša može se pomicati po aluminijskim nosačima do željene pozicije, čime se omogućuje fleksibilno korištenje velikog prostora za pohranu između prednjih sjedala – dakle upravo tamo gdje je najdostupniji i najkorisniji.

Druga generacija Opelovog ekskluzivnog integriranog nosača bicikala FlexFix također ima svoju premijeru s novom Zafirom Tourer. Nadograđeni sustav je sada još lakše koristiti, a prevozi čak četiri bicikla. Osim toga, nosač s biciklima sada se može nagnuti tako da omogućuje otvaranje poklopca prtljažnika, čime prtljažni prostor Zafire Tourer postaje dostupan i izvana čak i kad su bicikli montirani na FlexFix.

Pametni sustavi pomoći namijenjeni vozaču zajedno s drugom generacijom prednje kamere Opel Eye i opcionalnim prednjim radarom čine vožnju s novom Zafirom Tourer sigurnijom i još opuštenijom. Indikator udaljenosti od vozila ispred pomaže spriječiti sudare i također izbjeći moguće kazne zbog držanja premalog razmaka u odnosu na automobil ispred vas. Na središnjem vozačkom zaslonu prikazuje se trenutna udaljenost u sekundama. Upozorenje o frontalnom sudaru obavještava vozača o mogućem sudaru glasnim zvučnim i vizualnim upozorenjem. Ako vozač ne reagira na vizualno i zvučno upozorenje ovog pomoćnog sustava, sustav kočenja radi izbjegavanja sudara automatski usporava vozilo s maksimalno 0,3 g kako bi se umanjile posljedice sudara.

Prilagodljivi tempomat temeljen na radarskoj tehnologiji pomaže vozaču da zadrži prethodno odabranu brzinu uzimajući u obzir brzinu kretanja automobila ispred. Osim brzine, također je moguće prethodno odabrati željenu udaljenost od vozila ispred, i to između tri ponuđena sigurnosna razmaka.




Cijena Zafire Tourer pogonjene 1.8 motorom sa 115 KS kreće od 154.900 kn, a uključuje:



CD-radio s MP3, Klima uređaj, ABS, ESP, 6 zračnih jastuka i aktivne naslone za glavu sprijeda, daljinsko središnje zaključavanje, električne podizače prednjih prozora, električno pokretane vanjske retrovizore.