suparništvo među braćom i sestrama

Suparništvo među braćom i sestrama

Treba li se i u kojoj mjeri roditelj upletati u konflikte između svoje djece ili im prepustiti da sami razriješe svađu?

Svi vi koji imate djecu itekako ste na svojoj koži osjetili da rješavanje sukoba između vaše djece koji put zna biti nemoguća misija. Roditelji jednoga djeteta to su vidjeli u odnosima svojega djeteta s drugom djecom. Ono što vrijedi za višečlane obitelji, vrijedi i za jedince. Što je manja dobna razlika među djecom i što su sličniji interesi − veća je vjerojatnost da će biti i više svađa. Iznimka su jednojajčani blizanci čija veća sličnost stvara i veću bliskost.

Roditeljske reakcije na svađu

Dijete se treba naučiti nositi sa suparništvom jer dolazi u kontakte s drugom djecom, a to, neizbježno, uključuje i sukobe. Svađe među djecom povezane su s njihovom borbom za prevlast, pažnjom roditelja i njihovom potporom. Vrlo je važan način kako roditelji reagiraju na dječje svađe. Reagiramo li s većom mirnoćom i ravnodušnošću ili nas preplavljuje bijes? Katkad se moramo zaustaviti, zakočiti na svojim tračnicama, odmjeriti situaciju i jednostavno djeci omogućiti da samostalno riješe sukob. Nevjerojatno je kako u tim trenucima dolaze do izražaja djetetove socijalne vještine. Djeca razvijaju socijalne vještine i u situacijama sukoba i svađa pa, češće, sukob brže riješe nego kad interveniraju roditelji. Kad se roditelji umiješaju u svađu, žalbe i tužakanje često traju i dulje od sukoba jer svako dijete pokušava okriviti drugoga i pridobiti roditelja na svoju stranu. Pred roditelja se postavlja "škakljiva" uloga jer mora biti vrlo oprezan da se navedena situacija ne pretvori u "natezanje" tko je kriv, ponajviše zato što nakon neprihvatljiva ponašanja treba odmah reagirati! Nakon što se sukob smiri, obvezatan je razgovor s počiniteljem u mirnijoj situaciji, kad više nismo tako uzbuđeni, ni mi ni djeca.

U svemu je, pa tako i u razrješavanju konflikata među djecom, najvažnije biti primjer svojoj djeci. Ako djeca vide da se i njihovi roditelji ne slažu uvijek oko svega, ali su u stanju razriješiti prijepore na miran i pravedan način, tada će im to biti najbolja nit vodilja u rješavanju vlastitih nesuglasica.

Svađe su normalna pojava

Samo je po sebi razumljivo da se braća i sestre svađaju, koliko god nama odraslima bilo teško prihvatiti takvu činjenicu. Tako je bilo i tako će biti! Isto tako, i bratsko-sestrinska ljubomora je normalna. Općenito, suparništvo ili iskazivanje ljubomore među djecom potpuno su normalne pojave.

Rad na samopoštovanju i pozitivnoj slici o sebi prioritet je na kojemu treba raditi u odnosu s djecom. To su zasigurno dobri temelji na kojima djeca odrastaju u zadovoljne osobe pune poštovanja prema sebi, ali i prema drugima.

 

Nekoliko savjeta kako ublažiti suparništvo među djecom:

  • Uspostavite opća pravila ili sporazume koji vrijede u vašoj kući, primjerice, da je tjelesna agresija i govorenje prostih riječi neprihvatljivo.

  • Komunikacija. Prvi veliki korak je dopustiti djeci da izraze svoje osjećaje kroz razgovor, zatim im treba objasniti da razumijete zašto se tako osjećaju, ali razgovarajte i o osjećajima iz perspektive drugog djeteta. Usput, kod djeteta razvijate empatiju prema drugima, na primjer: Znam kako se sad osjećaš, i ja se katkad tako osjećam, no…. (Vrlo je važno djetetu dati primjer u kojemu ćete mu osvještavati da i vama katkad zavladaju slične emocije i da ih zato dobro razumijete.)

  • Obiteljsko zajedništvo − ako već niste, onda uvedite zajedničke aktivnosti koje su zabavne svim članovima obitelji. Ovdje se može "ukomponirati" i obiteljski sastanak ili vijeće koje možete npr. jedanput na tjedan dogovoriti kada svi članovi vijeća, tj. obitelji mogu izraziti svoja razmišljanja, planove i osjećaje te ispričati neku svoju dogodovštinu.
    Osjećaj pripadnosti koji se razvija iznimno je koristan i pobuđuje pozitivne osjećaje.

  • Imajući na umu da izloženost nasilnim televizijskim i filmskim sadržajima povećava rizik od agresivnog ponašanja među djecom, djeci bi trebalo smanjiti gledanje nasilnih i agresivnih programa. Ako ih ipak gledaju, gledajte ih s njima i razgovarajte o onome što je prikazano.

  • Odmorna djeca koja imaju uravnoteženu prehranu, dovoljno sna i fizičke aktivnosti pokazivat će manje agresivnosti.

  • Ne uspoređujte. Svako je dijete jedinstveno. Ističite jedinstvenost i posebne kvalitete svakoga djeteta pojedinačno. Organizirajte svoje vrijeme tako da se svakom djetetu posebno posvetite.

  • Učite ih vrijednostima kao što su poštovanje drugih, empatija, suradnja, tolerancija, ljubaznost, darežljivost − sve ono što želite da vaša djeca njeguju cijeli život.

Tekst: Ivanka Vanjak, prof. pedagogije, za časopis Moje dijete, listopad 2011.
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Ovo morate znati ako vam se djeca često svađaju

U sukobu i nadmetanju djeca odmjeravaju vlastite snage…

Na ovo svakako obratite pažnju ako imate dijete s poteškoćama u razvoju

Stručnjaci navode šest ključnih emocija koje mogu biti…

Kad šestorica braće dobiju sestricu...

Nakon šest dječaka u obitelj Lair je, nakon…

Kada je vrijeme za drugu bebu?

Nakon jedanaest mjeseci, dvije godine, pet godina... Kada…

Pročitajte i:

sretna djeca i roditelji

20 pravila roditelja uspješne djece

Svi želimo imati uspješnu djecu, ali nerijetko zaboravljamo kako upravo mi, roditelji, pa i naš…

kožni problemi zbog nošenja maski

Domaća dermatologica otkriva kako nošenje maske može utjecati na kožu

Spec. dermatovenerolog Maja Ceković otkriva sve o 'masaknama' i drugim kožnim problemima uzrokovanim nošenjem maski,…

David Beckham ljubi kći Harper u usta

David Beckham ne odustaje unatoč kritikama! Je li prihvatljivo ljubiti djecu u usta?

Što kažu psiholozi, a što liječnici te koji još slavni roditelji rado prakticiraju ovaj oblik…

Koja je idealna razlika u godinama između prvog i drugog djeteta?

Učinci suparništva među braćom i sestrama u određenoj mjeri ovise o razlici u godinama među…