Svi povremeno osjećamo krivnju za stvari koje nismo, ne znamo, ne možemo učiniti ili smo ih pak učinili krivo. Majke su posebno sklone osjećati različite vrste krivnje

Imati povremeno osjećaj krivnje nije loše, no živjeti s njim stalno, nije dobro ni za samu osobu koja je osjeća niti za njezine bližnje - nas zaustavlja da idemo naprijed, a bližnje također ispunjava osjećajima nezadovoljstva i krivnje. Ako su to djeca, ona osjećaju i rastu u atmosferi nezadovoljstva iako ne znaju zašto osjećaju nezadovoljstvo, a upravo to pogubno djeluje na njihovu psihu.


Zato osvijestite osjećaje zamjeranja samoj sebi i riješite ih se što prije. Oprostite i sebi i drugima i znajte da se stvari uvijek mogu popraviti.




Kako se riješiti osjećaja krivnje?



Razgovarajte o svojim osjećajima!


Porazgovarati s partnerom ili najboljom prijateljicom o stvarima koje vas muče uvijek je dobro. Imajte samo na umu da time osjećaj krivnje neće nestati, ali nakon razgovora ćete sigurno osjećati olakšanje.




Nemojte se uvijek osjećati neuspješnom!


Osjećate li krivnju zbog nečega što se krivo učinili, to je u redu i nekad zaista pomogne. Ako se pak uvijek osjećate neuspješnom, trebali biste dobro razmisliti o načinu na koji gledate stvari. Objektivno gledano, sigurno ima stvari koje uspješno radite i u njima ste dobri. Razmislite o tim stvarima koje ste dobro napravili, o pozitivnim rezultatima i prisjetite se za što ste sve zahvalni drugima.



Usudite se reći: "Oprosti!"


Ako ste učinili nešto loše i zbog toga vam je krivo, uvijek se možete ispričati. Ispričajte se i svom djetetu ako vam se čini da ste pogriješili. Tako će i ono naučiti ispričati se nakon što učini neku lošu stvar.



Majčinstvo nije utakmica!


Kad dobijete bebu, od vas se očekuje da ćete odmah uživati u majčinstvu. Neke majke imaju poteškoće, odnosno ne vole s drugima dijeliti svoja razočaravajuća iskustva. Neka vas ne obeshrabri to što se druge majke čine uspješnije od vas. Probajte se ne uspoređivati s njima!



Živite ovdje i sada!


Budete li se stalno zamarali stvarima koje su se dogodile ili onima koje se tek trebaju dogoditi, samo ćete razviti napetost i nezadovoljstvo. Budete li živjeli sada i ovdje, manje su šanse za osjećaj krivnje.



Ne opterećujte svoje dijete osjećajem krivnje!


Vaše će dijete tako naučiti da je taj osjećaj normalan. Naučite svoje dijete da je normalno u životu pogriješiti, ali i da uvijek postoje brojne mogućnosti za popravljanje i rješavanje tog problema.



Superžene ne postoje!


Što ste veći perfekcionist, to ćete češće osjećati krivnju. Ne postavljajte si neostvarive ciljeve jer tada vam nikad neće biti dobro.



Napravite novu raspodjelu poslova u kućanstvu!


Majke češće pate od osjećaja krivnje nego očevi i to zbog toga jer više poslova i obaveza pada upravo na njihova leđa. Vrijeme je za reorganizaciju kućanskih poslova. Neki poslovi mogu čekati, a neke može i vaš partner obaviti.



Stavite naglasak na dobre stvari!


Ljudi obično stavljaju naglasak na stvari koje ne rade dobro umjesto da bude obratno. Ne postavljajte si previsoke kriterije i ciljeve! Ne možete istovremeno biti dobra majka, vrhunski menadžer i fantastičan partner.