10 razloga zašto bi mobilni uređaji trebali biti zabranjeni djeci mlađoj od 12 godina

Djeca su naša budućnost, ali nema budućnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Potreban je zajednički trud da se smanji količina tehnologije u dječjim životima

Američka pedijatrijska akademija i Kanadsko udruženje za pedijatriju preporučuju da se djeca do druge godine uopće ne izlažu tehnologiji, da od 3-5 godine to bude najviše 1 sat dnevno, a od 6 do 18 godina ne preko dva sata dnevno.

No, da li ove preporuke netko sluša? Uglavnom ne, pošto istraživanja pokazuju da se ove "doze" izlaganja tehnologiji prekoračuju i po 4-5 puta. Prenosivi uređaji poput telefona, tableta i igtaćih konzola samo su ubrzali ovu "ekranizaciju" djetinjstva.

Kao pedijatrijski terapeut i autorica knjige "Virtualno dijete" (Virtual child), Cris Rowan pozvala je roditelje, nastavnike i nadležne institucije da zabrane upotrebu prenosivih tehničkih uređaja do dvanaeste godine. U prilog tome, Rowan je navela 10 argumenata utemeljenih na znanstvenim istraživanjima.

Utjecaj na razvoj mozga

Do napunjene druge godine života, mozak djeteta utrostručuje svoju veličinu i nastavlja se neprekidno razvijati do 21. godine. Rani razvoj mozga uslovljen je poticajima iz okruženja ili njihovim nedostatkom. Pretjerana izloženost tehnološkim uređajima (telefoni, internet, iPadi, televizija) negativno utječe na funkcioniranje mozga i izaziva nedostatak pažnje, usporen razvoj kognitivnih sposobnosti, otežano učenje, povećanu impulzivnost i smanjenu sposobnost samokontrole (napade bijesa).

Usporen razvitak

Upotreba tehnologije ograničava kretanje i vodi usporenom razvitku. Svako treće dijete danas polazi u školu sa zaostatkom u razvitku, što se loše odražava na opismenjavanje i akademsko postignuće. Tjelesna aktivnost poboljšava pažnju i sposobnost učenja. Korištenje tehnologije prije 12. godine je od presudnog utjecaja na razvoj djeteta i njegovu sposobnost za učenje.

Epidemija pretilosti

Gledanje televizije i igranje video igrica ppovezano je s pretilošću kod djece. Djeca kojoj je dozvoljeno da gledaju televiziju ili igraju igrice u svojoj sobi, 30 posto češće imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a trećina pretile djece dobije dijabetes. Također su izložena povećanom riziku od srčanih bolesti koje skraćuju život. Zbog pretilosti, generacija rođena u 21. stoljeću možda će biti prva u kojoj mnoga djeca neće nadživjeti svoje roditelje.

Nedostatak sna

Tri četvrtine roditelja dopuštaju djeci upotrebu tehnologije u dječjim sobama, a 60 posto njih nema uvid u to kako i koliko djeca koriste tehnologiju. Uslijed toga, u tri četvrtine slučajeva djeci od 9-10 godina nedostaje sna u tolikoj mjeri da se to odražava na njihove ocjene u školi.

Mentalne bolesti

Pretjerana upotreba tehnologije dovodi se u vezu s porastom depresije i anksioznosti kod djece, sindromom poremećaja pažnje, teškoćama s vezivanjem, autizmom, bipolarnim poremećajem i drugim problemima u ponašanju. Svako šesto dijete u Kanadi ima dijagnozu mentalnog poremećaja, a mnoga od njih su na opasnim lijekovima.

Agresivnost

Nasilje u medijima dovodi do nasilja među djecom. Mala djeca sve više su izložena prikazima fizičkog i seksualnog nasilja u medijima. Igrica "Grand Theft Auto V" prikazuje eksplicitni seks, ubojstva, silovanja, zlostavljanje i sakaćenje, a to čine i mnogi filmovi i emisije.

Digitalna demencija

Zbog toga što utječu na mozak da "podsjeća" živčane puteve koji vode u čeoni korteks, brzi medijski sadržaji doprinose poremećaju pažnje, lošijoj koncentraciji i otežanom pamćenju.

Ovisnost

Kako se roditelji sve više vezuju za tehnologiju, tako se i sve više udaljavaju od svoje djece. U nedostatku vezanosti za roditelje, djeca se okreću tehnološkim spravama i postaju ovisnici. Svako jedanaesto dijete u dobi između 8 i 18 godina je ovisno o tehnologiji.

Zračenje

U svibnju 2011. godine Svjetska zdravstvena organizacija označila je mobilne telefone i ostale bežične elektronske naprave kao "potencijalno kancerogene" (rizik kategorije 2B). Djeca su osjetljivija na ove rizike jer se njihovi mozgovi i imunološki sustavi još razvijaju. U međuvremenu su se pojavile preporuke da se kategorija rizika preinači u 2A, što znači "vjerojatno kancerogeno".

Neodrživost

Način na koji današnja djeca odrastaju i obrazuju se uz tehnologiju više nije moguće održati. Djeca su naša budućnost, ali nema budućnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Potreban je zajednički trud da se smanji količina tehnologije u dječjim životima

Izvor: www.huffingtonpost.com/

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

Pokriva li kasko osiguranje automobila i štetu uslijed potresa?

Mnoge takve police imaju popis rizika koji se isključuju, među kojima je i potres. Ipak,…

tužn adjevojčica kod kuće

Porast nasilja nad djecom u vrijeme karantene! Sad je vrijeme za građansku hrabrost i zaštitu najranjivijih, upozorava ugledna psihologinja

Kako zaustaviti alarmantne brojke o zlostavljanju djece, osobito u trenutačnim okolnostima koje teško podnose svi,…

autizam

Sve više djece pati od autizma! Nisu zaboravljeni na njihov dan, unatoč koronavirusu!

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja. Mr. sc. Nelica Šimleša…

djeca čitaju slikovnice i najbolja djela hrvatske dječje književnosti dok su u izolaciji zbog koronavirusa

Međunarodni dan dječje knjige: besplatno "skinite" 34 hrvatske slikovnice

Na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odlučila…