djevojcica odluke

Maleni su, ali ipak mogu donositi odluke. Naučite ih kako…

Dok su maleni odlučuju samo o onome što im se sviđa ili ne sviđa, što žele raditi, a što ne žele... No u starijoj dobi odluke koje donose mogu im čak i sačuvati život. Na čemu temeljiti odluke i kako svladati ovu važnu životnu vještinu već u djetinjstvu?

Koja majica ide uz koje hlače? Koga ću pozvati na rođendan? Trebam li se igrati baš s tim djetetom s kojim nitko drugi ne želi? Djeca su, kao i odrasli, svaki dan dovedena u situaciju da donesu neku odluku. Možda se nama te odluke čine beznačajne, ali u njihovu svijetu one su najveće odluke njihova maloga života. Mlađa djeca uglavnom donose odluke vezane uz ono što im se sviđa ili ne sviđa, ali što su starija, odluke koje donose mogu utjecati na njihovu sigurnost i način života. Kada roditelji i odgojitelji malu djecu upoznaju s nekim alatima za donošenje odluka, ona su bolje pripremljena za donošenje važnih odluka u svojoj zrelijoj dobi. Zabavne aktivnosti koje vam predlažemo pretvaraju potencijalno stresni proces odlučivanja u užitak.

Čitanje priča
Storytelling, knjige i čitanje mnogu djecu potiču da se identificiraju s raznim likovima i situacijama. Čitajte svojoj djeci i potičite ih da čitaju. Nakon toga, postavite im pitanja koja mogu razviti njihovo kritičko razmišljanje, kao npr. razumiju li likove, razumiju li zašto je lik iz priče nekako reagirao, je li lik iz priče donio ispravnu odluku, što bi se dogodilo da je odlučio drugačije i sl. Možete s djetetom povesti razgovor o različitim ishodima priče, ovisno o donesenoj odluci glavnog junaka te ih potaknuti da to povežu s nekim situacijama iz vlastita života.

mama čita

Igra uloga
Malena djeca često maštaju da su superheroji, kuhari, učitelji ili roditelji. Starija djeca uživaju u dinamičnoj i dramatičnoj glumi, kao što je lutkarsko kazalište ili izvođenje raznih skečeva. Igranje uloga je zanimljiv, aktivan i zabavan način na koji djeca imaju priliku vidjeti i doživjeti kako neka situacija izgleda iz tuđe perspektive. Ne samo što u njih razvija empatiju već ih uči kako bi neka druga osoba donijela neku, njima važnu odluku, ali iz posve drukčijih okolnosti. Ova aktivnost djeluje pozitivno na razvoj dječjih kognitivnih sposobnosti, ohrabrujući ih da promatraju različite motive kod odlučivanja i moguće izbore, dobre ili loše, te posljedice donesenih odluka.

Argumentiranje i rasprave
Kad je riječ o starijoj djeci, razgovori i debate su najbolji način razvijanja kritičkog mišljenja. Dopustite im da se ne slažu s vašim mišljenjem i potaknite ih da objasne zašto. Možete zajedno pogledati film, neki dokumentarac na njima zanimljivu temu, pa ih pitajte za mišljenje. Ili, pogledajte zajedno neku umjetničku fotografiju, poslušajte neku pjesmu, neka vam dijete objasni što mu se sviđa, a što ne sviđa. Prepoznavanje i korištenje jasnih argumenata temelj je promišljenog odlučivanja.

Društvene igre
Jednostavne društvene igre i igre kartama zabavan su način da djeca osjete što znači donijeti neki izbor i ubrzo vidjeti posljedicu toga izbora. Kada odaberete društvenu igru, prvo s djecom zajedno pročitajte pravila. Također, dopuštajući djeci da pregovaraju s vama o pravilima, potičete ih na kritičko razmišljanje i dajete im mogućnost da izaberu na koji način žele igrati igru.

Igre na otvorenome
Igre na otvorenome, koje uključuju grupu djece i pritom ih potiču na taktiziranje, razvijaju sposobnost brzog donošenja odluka u interakciji s drugima. Jedna od djeci omiljenih igara 'igra skrivača' pomaže da kroz zabavu razrade taktiku koja im svaki sljedeći krug igre otvara mogućnost pobjede. Uz to, donose sami odluke o pravilima igre, kao što i vrlo brzo uviđaju koje su posljedice nepoštivanja pravila.

Učenje kroz igru
Mnoge su pozitivne strane razvijanja vještine odlučivanja kroz zabavu i igru. Djeca razvijaju sposobnost promišljanja o odluci, stvaraju svoje osobne vrijednosti, razvijaju sposobnost spoznavanja i rasuđivanja, što ukazuje na zdrav i normalan psihorazvoj. Također, uče uočavati razliku između odlučivanja temeljenog na emocijama i onoga temeljnog na razumu, a to će im biti presudno u donošenju životno važnih odluka.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia.hr

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

kupon

Od četvrtka do nedjelje - za svakih 500 kn, BABY CENTER daruje 100 kn

Akcija vrijedi od 10. do 13.10.2013. u Baby Center trgovinama u Zagrebu (Jankomir i Žitnjak),…

Pozivamo Vas na rođendanski vikend u Baby Centru!

Povodom rođendana, igrajte se s nama i iskoristite priliku za super popuste!

baby center

Baby Center slavi 1. rođendan i to ne samo jedan dan – već cijeli tjedan!

Povodom prvog rođendana, Baby Center časti super popustima. Što vas sve očekuje po povoljnijim cijenama?

Baby Center

Ograničeno trajanje – kolica i autosjedalice – popusti na sve!

Ako želite novu opremu za bebe - ne lutajte – Baby Center jedina je prava…