8-godišnja djevojčica

Srednje djetinjstvo: Više nisam jaaako mali, sad sam već školarac!

Vrtić je iza vas, vaše je dijete sada u školi. Odjednom vam se čini da počinje imati neki svoj svijet, u koji vi imate sve manje pristupa... Dobrodošli u srednje djetinjstvo, kako ga nazivaju psiholozi iz Američkog centra za prevenciju bolesti (CDC-a).

Vaše je dijete odraslo. Više nije beba ni musavi mališan. Gledali ste ga kako uči puzati, a potom hodati i trčati. A sada je već odradilo i prvi dan škole, prvu svađu s prijateljem i prve uspjehe. Prvih nekoliko godina djetetova života čarobno je razdoblje, prepuno događanja. U isto je vrijeme i lijepo i zastrašujuće. A onda, iznenada, vaš mališan napuni šest godina i vi se nađete pred novom fazom njegova djetinjstva.

Američki Centar za prevenciju bolesti (CDC) taj period opisuje kao "srednje djetinjstvo" koje donosi puno promjena. Polaskom u školu dijete će se naći pred novim pritiscima školskog sustava i novim društvenim izazovima. No taj je period posebno važan jer se tada djeci počinje otvarati svijet neovisnosti.

Dijete ulazi u emocionalne i socijalne promjene na koje trebate obratiti pažnju. U ovoj dobnoj skupini djeca pokazuju veću neovisnost o roditeljima i obitelji, počinjući razmišljati o budućnosti, počinju, više nego prije, razumijevati svoje mjesto u svijetu, posvećuju više pažnje prijateljstvima i timskom radu te se žele osjećati voljeno i prihvaćeno.

Djeca te dobi provode više vremena izvan kuće, bilo u školi ili s prijateljima, i počinju izražavati svoje stavove o tome što im se sviđa, a što ne, kao i usvajati pojedine navike. Stvaranje neovisnosti važno je za djecu, no za roditelje to može biti iznimno naporno. Iako, roditelj bi si uvijek u zadatak trebao staviti poticanje dječje neovisnosti.

Međunarodni Centar za brigu o djeci Bright Horizons upozorava da će "način komunikacije i odnos koji razvijete s djetetom predškolske dobi utjecati na vaš odnos dugi niz godina".

Dok djetetu pomažete da razvije novu razinu neovisnosti, svakako vodite računa o tome kakav odnos dugoročno s njim želite izgraditi.

Razvoj razmišljanja i učenja!

Uz emocionalne i socijalne promjene pripazite na sljedeće, dijete pokazuje brz razvoj mentalnih vještina, uči bolje načine kako opisati iskustva i razgovarati o svojim mislima i osjećajima te je manje fokusirano na sebe i ima više empatije za druge ljude.

Najveća profesionalna udruga odgajatelja na svijetu, NAEYC, upozorava da je tzv. srednje djetinjstvo iznimno važno razdoblje tijekom kojeg se razvija naša emocionalna inteligencija. "Djeca koja imaju veću emocionalnu inteligenciju više su angažirana u školi, imaju pozitivnije odnose i empatičnija su", tvrde u NAEYC-u.

Ruku pod ruku s emocionalnom inteligencijom, dolazi i empatija. Sposobnost empatičnog povezivanja s drugim ljudima važna je vještina, iako teška za naučiti. Portal Verywell Family naziva je "osnovnom životnom vještinom". Brojna su istraživanja pokazala da je empatija ključna za izgradnju zdravih i sretnih odnosa s obitelji i prijateljima te za uspjeh na poslu (ili u školi).

tata i sin

Savjeti za roditelje!

Neovisnost djece možete poticati na razne načine. Američki Centar za prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da pomognete djetetu da postavi vlastite ciljeve. Zaštitite ga dok istražuje neovisnost postavljanjem jasnih pravila s unaprijed definiranim posljedicama.

Postavljanjem granica, i njihovim provođenjem u djelo, pokazujete da volite svoje dijete. Dijete ćete zaštititi, a u isto ćete vrijeme ispoštovati njegove razvojne potrebe za većom slobodom.

Druga je važna stvar razgovor. Stručnjaci savjetuju roditeljima da s djecom redovito razgovaraju o temama od njihova interesa, poput škole, prijatelja i budućnosti. Također, trebali biste s djecom razgovarati i o njihovu ponašanju prema drugim ljudima, odnosno o tome odnose li se prema drugim ljudima s poštovanjem.

Treće, to je razdoblje u kojem biste svom djetetu trebali pomoći da razvije osjećaj odgovornosti. Tražite ga da napravi neki kućanski posao i ostavite ga da samo napiše domaću zadaću. Osjećat će se neovisnije, a istovremeno će naučiti da su obveze dio života. Kako djeca uče da su obveze dio života, postat će samopouzdanija i veselit će se novim obvezama.

I, na kraju, najvažnije je da svom djetetu uvijek pokažete da ga volite. Redovito ga pohvalite za njegov trud, kao i za dobro ponašanje. Pozitivne riječi izgradit će vaš odnos i pomoći djetetu u kasnijim godinama.

Iako su veći, i dalje su vaše bebe. Ovo su zabavne godine koje će imati velik utjecaj na njihovu budućnost. Uživajte u ovim godinama dok vaše dijete uči biti neovisnije i pokazivati dobrotu prema ljudima. Uz vaše pohvale i smjernice, ono u srednjem djetinjstvu može samo napredovati.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

vizual

Bebi su bolni, a mami iscrpljujući: Dojenački grčevi i kako ih riješiti?

Tijekom trudnoće žene se najviše pripremaju za porod, opravdano smatrajući kako je to jedno od…

beba plače

'Google translate' za bebe: 11 razloga zašto vaš 'klupko' plače i savjeti kako smiriti situaciju

Bebe svakoga dana provedu u suzama od jednog do tri sata. Zašto? Zato što je…

dijete i psihoterapeut

Treba li moje dijete psihoterapeuta?

Koliko god dobro da poznajemo svoje dijete, koliko god da mu želimo najbolje, postoje životne…

oftalmolog mr sc. Bojan Kozomara dr med.

Riječ oftalmologa: Strabizam kod djece i kako ga liječiti

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece.…