oftalmolog mr sc. Bojan Kozomara dr med.

Riječ oftalmologa: Strabizam kod djece i kako ga liječiti

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece. Nije riječ samo o estetskom pitanju, već je riječ o poremećaju koji je povezan sa smanjenjem prostornog vida. O strabizmu smo razgovarali s oftalmologom Bojanom Kozomarom, koji nam je odgovorio na najčešća pitanja roditelja.

Strabizam je poremećaj razvoja vida prouzročen neusklađenošću očiju, najčešće se razvija u djetinjstvu, a poznat je i pod imenom razrokost. Strabizam pogađa oko 3% djece, a ako se ne liječi, oko 50% djece sa strabizmom ima određeni stupanj gubitka vida uslijed ambliopije.

Kako nastaje strabizam?

U ljudskom tijelu postoji šest mišića koji kontroliraju pokrete oka i daju mu određenu podršku, a oni su također zaslužni za održavanje koordinacije oka i balansa između očiju. Ako ne funkcioniraju onako kako bi trebalo, može se razviti strabizam, odnosno jedno oko može gledati drukčijem smjeru od drugog, i na taj način mozgu se šalju dvije različite slike. To zbunjuje mozak, uzrokuje da na neki način ignorira sliku koju šalje manje dominantno, odnosno slabije oko.

Koliko je strabizam česta pojava?

Strabizam ili razrokost je vrlo česta pojava među djecom, a može se pojaviti i kao komplikacija prouzročena nekim drugim stanjima, kao što su cerebralna paraliza, Downov sindrom ili hidrocefalus. Kod odraslih može se pojaviti kao posljedica stanja kao što su katarakta, tumor na mozgu i ostala oboljenja živčanog sustava.

Kada se kod djece pojavljuje ovaj poremećaj vida?

Uzrok strabizma kod djece još uvijek nije u potpunosti poznat, a infantilna ezotropija vrsta je strabizma koji se najčešće pojavljuje kod beba tijekom prve godine života. U većini slučajeva je nasljedan i često je potrebna korekcija kirurškim putem. S druge strane, stečena ezotropija pojavljuje se kod djece između druge i pete godine života, a u većini slučajeva može se korigirati pomoću posebnih naočala za vid.

Što je akomodativna ezotropija i kada se pojavljuje?

Akomodativna ezotropija, koja se često javlja u slučajevima dalekovidnosti koja nije korigirana, a uzročnik često može biti i genetska predispozicija. S obzirom na to da je sposobnost fokusiranja povezana s mjestom prema kojem su oči usmjerene, da bi što bolje vidjeli udaljeni objekt, potrebno je više truda usmjeriti na fokusiranje, a to može dovesti do okretanja očiju prema unutra. Simptomi ove vrste strabizma podrazumijevaju dvostruki vid, potrebu da se zatvori ili prekrije jedno oko kada se gleda nešto u blizini ili potreba da se okreće ili naginje glava. Razrokost ove vrste pojavljuje se u prvih nekoliko godina života i u većini slučajeva rješava se naočalama, flasterima i/ili operacijom, ako je to neophodno.

Što je naizmjenična egzotropija i kada se pojavljuje?

Naizmjenična egzotropija je vrsta strabizma u kojoj se jedno oko fokusira na metu, dok drugo gleda prema van. Simptomi mogu uključivati dvostruki vid, glavobolju, otežano čitanje, iscrpljenost očiju i potrebu za zatvaranjem jednog oka tijekom gledanja udaljenih predmeta ili ako je svjetlost preintenzivna. Postoje pacijenti koji imaju ovu vrstu strabizma, a ne osjećaju nikakve simptome, dok se kod drugih pojavljuje očna devijacija. Naizmjenična egzotropija može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a liječenje podrazumijeva naočale, flastere, vježbe za oči i/ili operaciju mišića jednog ili oba oka.

strabizam

Što ako se strabizam ne liječi?

Razrokost ili strabizam treba shvatiti kao ozbiljan problem koji, ako se ne liječi na vrijeme, može prouzročiti gubitak vida na slabijem oku.

Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se spriječio gubitak vida, najvažnija je rana dijagnoza i pravilna terapija. Ako primijetite neke od simptoma razrokosti kod djeteta, što prije ga odvedite na pregled kod oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opće stanje očiju.

Kako izgleda pregled?

Pacijenta se podvrgava testovima kao što su test refleksa rožnice na svjetlost za strabizam, test oštrine vida kako bi se utvrdilo može li čitati s određene udaljenosti, test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja i pregled mrežnice za ispitivanje stražnje strane oka.

Ako dijete, osim strabizma, ima i neke druge fizičke simptome, oftalmolog će zatražiti i pregled mozga te nervnog sustava. Sasvim je normalno da novorođenčad ima razroke oči, ali ako se stanje ne promijeni ni nakon dobi od tri mjeseca, posjetite liječnika. Na prvi oftalmološki pregled djeca bi trebala prije navršene treće godine života.

Kako se liječi strabizam?

Terapija za liječenje strabizma ovisi o vrsti strabizma, uzroku i o tome koliko je stanje uznapredovalo. Ako je razrokost nastala zbog "lijenog oka", oftalmolog će djetetu možda preporučiti flaster preko jačeg oka kako bi se potaknuli mišići slabijeg oka. Također, mali pacijent može dobiti kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na jačem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoksa, koje na neki način slabe mišiće koji uzrokuju okretanje oka. Preporučuju se i vježbe za slabije oko.

Može li se strabizam izliječiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamjenu mišića oka, što nije moguće pomoću laserske operacije. S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije, laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida prouzrokovanog strabizmom.

Tekst: S. M.

Foto: privatni arhiv Bojan Kozomara

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dijete s naočalama

Kako prepoznati dalekovidnost kod djece?

Djeca uglavnom nisu svjesna da imaju neki problem…

Kako liječiti najčešći poremećaj vida kod djece?

Poremećaji vida mogu se uspješno liječiti u dječjoj…

Pročitajte i:

vizual

Bebi su bolni, a mami iscrpljujući: Dojenački grčevi i kako ih riješiti?

Tijekom trudnoće žene se najviše pripremaju za porod, opravdano smatrajući kako je to jedno od…

beba plače

'Google translate' za bebe: 11 razloga zašto vaš 'klupko' plače i savjeti kako smiriti situaciju

Bebe svakoga dana provedu u suzama od jednog do tri sata. Zašto? Zato što je…

dijete i psihoterapeut

Treba li moje dijete psihoterapeuta?

Koliko god dobro da poznajemo svoje dijete, koliko god da mu želimo najbolje, postoje životne…

malo dijete

Psihologinja s Harvarda savjetuje: Roditelji, važno je da odgojite dijete kao mentalno fleksibilnu osobu!

U djetinjstvu je mozak najotvoreniji za nova iskustva koja ga formiraju. No važan je i…