mama čita priču pred spavanje

Kako uspostaviti rutinu spavanja kod svoga djeteta i uspješno završiti dan

Nakon teškog dana nekad je uspavljivanje djece njegov najstresniji dio. Evo 5 savjeta koji vam mogu pomoći da odlazak u krevet ne bude samo još jedna teška bitka u danu

Svaki roditelj zna da kvalitetan san djeteta, olakšava život svima u obitelji. Kada su djeca naspavana, rjeđe imaju svoje tantrume, poslušnija su i imaju bolji stav prema svemu. Naravno, ako vi želite da vam dijete spava, to nije garancija da će se to i dogoditi. Mnogim je roditeljima vrijeme spavanje vječita borba s djetetom i najčešće zaspu prije njega. Evo nekoliko savjeta kao da uvedete rutinu spavanja na najlakši način.

Odredite vrijeme spavanja i vrijeme buđenja! Određivanje vremena spavanja i buđenja mnogo je važnije nego što to većina roditelja razumije. Djeca u prosjeku trebaju između devet i 14 sati sna, ovisno o svojoj životnoj dobi, pa prema tome odredite vrijeme odlaska u krevet i vrijeme ustajanja. Budući da se djeca lako navikavaju na rasporede, budite u tome dosljedni.

Prije spavanja topli napitak! Kako biste ih umirili, prije spavanja im ponudite toplo mlijeko. Osim što će ih umiriti toplina, mlijeko sadrži sadrži triptofan koji pomaže boljem spavanju. Dok djeca piju mlijeko, pročitajte im priču za spavanje.

Nekoliko sati prije spavanja, isključite ekrane! Otprilike dva sata prije spavanja, odvojite svoju djecu od svih ekrana: mobitela, tablet, TV-a. Vrijeme koje su koristili za crtiće ili videosadržaje, neka iskoriste za toplu kupku, oblačenje pidžame, gledanje slikovnica ili neke druge umirujuće aktivnosti. Ako koristite tablete ili mobitele za čitanje priča, prebacite ih na noćni mod, koji umanjuje plavo zračenje ekrana.

Stvorite ugodan ambijent za spavanje! Osigurajte da vam djeca imaju ugodno okruženje za lakši san. Opremite sobu mekanim i udobnim jastucima, plahtama i mekanim dekicama, koristite prigušena svjetla dok pričate priču ili razgovarate s djecoom prije spavanja. Također, prije odlaska u krevet dobro prozračite sobu, a zimi smanjite ili ugasite grijanje.

Ne tjerajte ih na spavanje! Ako ritual odlaska na spavanje svojoj djeci predstavite kao nešto mrsko, nešto što se mora, vjerujte, stvorit ćete im stres i teže će zaspati. Umjesto toga, pretvorite to u ugodno opuštanje. Dajte im do znanja da ne moraju zaspati, nego samo ostati ležati u krevetu i misliti o lijepim, opuštajućim stvarima. Neka im to bude vrijeme ugode i opuštanja od stresnog dana, baš kao i vama.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

vizual

Bebi su bolni, a mami iscrpljujući: Dojenački grčevi i kako ih riješiti?

Tijekom trudnoće žene se najviše pripremaju za porod, opravdano smatrajući kako je to jedno od…

beba plače

'Google translate' za bebe: 11 razloga zašto vaš 'klupko' plače i savjeti kako smiriti situaciju

Bebe svakoga dana provedu u suzama od jednog do tri sata. Zašto? Zato što je…

dijete i psihoterapeut

Treba li moje dijete psihoterapeuta?

Koliko god dobro da poznajemo svoje dijete, koliko god da mu želimo najbolje, postoje životne…

oftalmolog mr sc. Bojan Kozomara dr med.

Riječ oftalmologa: Strabizam kod djece i kako ga liječiti

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece.…