vizual

Bebi su bolni, a mami iscrpljujući: Dojenački grčevi i kako ih riješiti?

Tijekom trudnoće žene se najviše pripremaju za porod, opravdano smatrajući kako je to jedno od težih iskustava svake majke. No porod prođe, uglavnom nakon nekoliko sati trudova... No ono što očekuje novopečenu majku mnogi su izazovi s kojima se susreće kad se vrati iz rodilišta

Briga o novorođenoj bebi često je zahtjevan zadatak, pogotovo ako je riječ o prvome djetetu, a uspostavljanje ritma hranjenja i spavanja prvih je mjeseci majčina glavna preokupacija.

I, naravno, ubrzo nakon dolaska iz bolnice na snagu stupa jedna muka koja je bebi bolna, a majci vrlo iscrpljujuća, a to su grčevi ili kolike.

Što su grčevi ili kolike i kako ih prepoznati?
Dijete je devet mjeseci u majčinoj utrobi primalo hranjive tvari kroz pupkovinu izravno u krvotok, a tek nakon rođenja probavni sustav bebe počinje funkcionirati. No prvih nekoliko mjeseci probavni se sustav postupno sinkronizira, a tijekom toga procesa dolazi do pojave grčeva ili kolika.

Kod djece koju muče kolike primjećuju se nelagoda, neprekidno plakanje, razdražljivost, učestalo skupljanje i pružanje udova, stiskanje šakica, napinjanje trbuščića i vjetrovi. Djeca koju muče grčevi dokazano imaju problem s usnivanjem i spavaju manje. Statistike pokazuju da gotovo 40% djece (u dobi od dva tjedna do četiri mjeseca) pate od grčeva, bez obzira na to hrane li se majčinim ili zamjenskim mlijekom.

Sazrijevanju probavnog sustava pomaže majčino mlijeko, koje jača imunitet i sadrži prirodne probiotike koji značajno smanjuju nelagodu u trbuhu. Upravo je zato, uz brojne druge prednosti, majčino mlijeko najbolji izbor za vaše dijete.

No, iako je dojenje prirođeno svakoj majci, nažalost, ne uspijevaju sve majke uspostaviti dojenje, i to iz različitih razloga. Poneke rodilje uhvati panika da nemaju dovoljno mlijeka i da im je beba gladna, neke žene imaju zdravstvenih problema pa ne mogu dojiti, a neke se majke jednostavno odlučuju za mliječnu formulu.

Što napraviti kako biste ublažili grčeve djeteta?
1. Ako dojite, izbjegavajte začinjenu hranu, zeljasto povrće
(kupus, brokulu, kelj papučar itd.) i mahunarke, koji mogu prouzročiti nadutost. Kod svakog obroka svojem djetetu ponudite samo jednu dojku, tako da dobije 'masnije mlijeko' (na kraju svakog obroka), što može spriječiti napuhavanje i pojavu grčeva. Naravno, pobrinite se da beba pravilno sisa i da tijekom hranjenja ne uzima previse zraka koji će joj pojačati grčeve.

2. Obavezno podrigivanje! Obično beba treba jednom podrignuti tijekom obroka, a onda još jednom nakon završetka hranjenja. Također, važno je da prilikom hranjena beba u ne unosi previše zraka u svoj probavni sustav.

A stručnjaci predlažu ove položaje za lakše podrigivanje:
Držite bebu u sjedećem položaju u svom krilu, tako da gleda u stranu. Jednu ruku položite joj na leđa, a drugu na trbuščić. Privucite je sebi i energično trljajte njezina leđa pokretima gore-dolje.
Uzmite bebu u naručje i položite joj glavicu na svoje rame, a onda joj trljajte leđa.
Položite je na trbuščić na svoje krilo i trljajte joj leđa. Kada je ponovno stavite u sjedeći položaj, ona će podrignuti.

3. Blago masirajte bebin trbuh, iznad bebinog želuca, masirajući u smjeru kazaljke na satu. Stavite prethodno zagrijan ručnik na bebin trbuh (toplina će ublažiti bolove), koristite što je dulje moguće nosiljku za bebu ili maramu, jer okomiti položaj pomaže mališanima da ne osjećaju bolove (u zemljama u kojima su djeca skoro stalno nošena tijekom dana utvrđen je znatni manji broj slučajeva dojenačkih grčeva).

4. Bljuckanje! Ako je beba previše pojela, bljuckanje joj olakšava probavu!

5. Ako koristite mliječnu formulu, pobrinite se da mliječni pripravak pripremate i bebu hranite na pravilan način.nan

  • Mliječnu formulu pripremajte neposredno prije obroka jer jedino tako možete biti sasvim sigurni da je formula besprijekorna. Za hranjenje noću unaprijed prokuhajte vodu i čuvajte je u termosici.
  • Pridržavajte se uputa na pakiranju. Kod miješanja mliječnog pripravka važno je da voda bude 40 °C jer se mlijeko tako najbolje otapa, a istodobno se zadržavaju vitamini i probiotici. Bočicu prvo 'protrljajte' među dlanovima i potom lagano promućkajte da se otopi formula. Kada je dajete bebi, neka bude ohlađena na 37 °C.
  • Hranite dijete koliko mu je potrebno! Čest uzrok grčeva je ako bebi dajete više mlijeka nego što joj je potrebno. Prevelika količina opterećuje probavu. Dijete će najbolje samo regulirati unos u skladu sa svojim potrebama. Umjesto da se držite fiksne količine, dopustite bebi da vam pokaže kada je dosta. Ako postane nemirna za vrijeme hranjenja, vjerojatno želi prekinuti hranjenje. Ako i nakon što sve popije nastavlja sisati i povlačiti iz prazne bočice, još je gladna.

Majke koje moraju odabrati mliječni pripravak i čije bebice imaju problema s kolikama, pomoć bi trebale potražiti kod svog pedijatra te prema njegovu savjetu odabrati formulu prilagođenu zdravstvenom stanju i potrebama svog djeteta.

Ako se pitate koja bi mliječna formula bila savršena za vašu bebu i svojim sastavom adekvatno zamijenila majčino mlijeko, odgovor koji vam dajemo je – NAN® Comfortis liniju proizvoda. Nestlé® stručnjaci razvili su ove formule uzimajući u obzir prehrambene potrebe dojenčadi i male djece.nan 2

I, za kraj, drage mame i tate, budite svjesni da grčevi ili kolike imaju svoj vijek trajanja, a do tada naoružajte se strpljenjem i ljubavlju. Kao sve dječje boljke, proći će i ova, a vi je se za godinu dana nećete ni sjećati.

Tekst: S.M.
Foto: Nestle


Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dojenje

Baš sve što je bebi potrebno: Znate li sastav majčinog mlijeka?

Majčino je mlijeko puno nutrijenata koji hrane i…

bebe i cice

Mame svojim dojenim bebama pokazale 'cicu', evo kako su bebe reagirale!

Da, dobro ste pročitali, mame su nasumično pokazivale…

beba pije iz boce

Ispovijest mame Ane: Nisam uspjela s dojenjem i teško mi se bilo pomiriti s tim!

Dojenje, naravno, da sam željela dojiti svoje dijete,…

dojenje

Kako se pripremiti za dojenje još tijekom trudnoće

Hoćete li dojiti svoju bebu ili ne, vrlo…

Pročitajte i:

beba plače

'Google translate' za bebe: 11 razloga zašto vaš 'klupko' plače i savjeti kako smiriti situaciju

Bebe svakoga dana provedu u suzama od jednog do tri sata. Zašto? Zato što je…

dijete i psihoterapeut

Treba li moje dijete psihoterapeuta?

Koliko god dobro da poznajemo svoje dijete, koliko god da mu želimo najbolje, postoje životne…

oftalmolog mr sc. Bojan Kozomara dr med.

Riječ oftalmologa: Strabizam kod djece i kako ga liječiti

Strabizam ili škiljenje (razrokost) zaslužuje veliku pozornost kada se govori o zdravlju očiju kod djece.…

malo dijete

Psihologinja s Harvarda savjetuje: Roditelji, važno je da odgojite dijete kao mentalno fleksibilnu osobu!

U djetinjstvu je mozak najotvoreniji za nova iskustva koja ga formiraju. No važan je i…