pufaste jakne

Zašto djeca ne bi trebala nositi ‘pufaste’ jakne u autosjedalicama?

Vjerojatno ste već čuli da debele ili glomazne jakne mogu ugroziti sigurnost vaše bebe u autosjedalici, pa čak i one najsigurnije postaju prilično nesigurne jer zbog njih ne možete dovoljno dobro pričvrstiti pojaseve autosjedalice

No koliko je ‘pufasta’ i velika jakna previše velika? Kako to testirati? A ako odbacite debelu jaknu, kako ćete zagrijati svoje dijete?

Ako rukama možete uhvatiti trake koje se kopčaju na prsima i, kada ih povučete, ima prostora između djetetova tijela i traka, znači da su pojasevi prelabavi. Ako pojaseve možete samo ‘uštipnuti’ prstima, ali ih ne možete povući, dovoljno su čvrsti.

Kada dijete stavljate u autosjedalicu, neka bude odjeveno u nekoliko tanjih slojeva odjeće. Namjestite pojaseve tako da prianjaju uz tijelo. No ako stavite svoje dijete na sjedalo sa zimskom jaknom i ako pritom morate otpustiti pojaseve, tada dijete više nije sigurno, a autosjedalica nema razinu sigurnosti koju bi trebala imati.

Za hladnih zimskih dana, teško je staviti dijete u auto bez jaknice, pa vani se i pingvini smrzavaju, zar ne? No srtručnjaci za sigurnost u automobilima savjetuju da dijete nosi jaknu do automobila, a da ga, nakon što ga stavite u autosjedalicu, zaštitite od hladnoće toplom dekicom. Također, možete prije zagrijati automobil, ali svi znamo koliko to nekad nije praktično i izvedivo.

Stoga, za vožnju autom birajte slojevitu odjeću, ali koja prianja uz bebino tijelo. Iako ta odjeća nije dovoljno topla za boravak i igru na otvorenome, odlična je za sigurnost u vožnji.

Da, sigurno sada mislite: ‘Sve je to ok i razumljivo za duža putovanja po autocesti, ali do vrtića ili po gradu? Kolike su šanse da doživimo nezgodu?’

Začudili biste se, ali statistike kažu da je veća vjerojatnost da doživite sudar u gradskoj gužvi i da se nezgode češće događaju u neposrednoj blizini kvarta u kojem živite nego na dužim putovanjima. Stoga, i do vrtića vežite dijete u autosjedalici na pravilan način, i bez pufaste jakne.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

sigurnost autosjedalice

Sigurnost u automobilu: 8 pogrešaka koje ugrožavaju vašu djecu

Autosjedalice postoje s razlogom. One znatno smanjuju mogućnost…

Udruga Roda snimila edukativne filmove o autosjedalicama

Svakako vas pozivamo da i prije kupnje autosjedalica…

Pročitajte i:

djeca i horoskop

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće…

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu koja je također trudna pa zajedno dijelite…

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu…

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…