mama i kći čiste kuću

Zaštitite se: 5 savjeta kako detaljno očistiti kuću i spriječiti širenje koronavirusa

Kako se novi koronavirus i dalje širi, sve više ljudi traži načine da se zaštiti od infekcije. Uvijek je dobra ideja dobro oprati ruke i izbjeći bliski kontakt sa bolesnim osobama, ali postoje i druge stvari koje možete učiniti, primjerice dubinski očistiti dom. U nastavku pročitajte preporuke CDC-a (Centra za prevenciju i kontrolu bolesti).

1. Prvo očistite, a potom dezinficirajte
Čišćenjem uklanjate prljavštinu i bakterije s površine, a za potpuno uklanjanje mikroba, savjetuje se upotreba posebnih kemikalija. I čišćenje i dezinfekcija mogu umanjiti rizik od širenja infekcije, ali bitno je da prvo očistiti površine, a onda ih dezinficirati. Savjet: ne zaboravite pročitati uputstva na deklaraciji. Neka sredstva morate ostaviti da neko vrijeme djeluju.

2. Dezinficirajte površine koje najčešće koristite
Prvo obratite pažnju na stolove, kvake na vratima, prekidače za svjetlo i sl. Za dezinfekciju možete koristiti alkoholna sredstva koja sadrže najmanje 70%o alkohola. Ne koristite proizvode kojima je istekao rok trajanja te ne miješajte izbjeljivač s bilo kojim drugim sredstvima za čišćenje.

3. Nosite rukavice i vodite računa da imate dobru ventilaciju dok čistite
Rukavice za jednokratnu upotrebu su obavezne prilikom čišćenja (obavezno ih bacite nakon upotrebe!). Ako koristite rukavice koje se mogu koriste više puta, nemojte ih koristiti u druge svrhe i očistite ruke odmah nakon skidanja rukavica. Savjet plus: kad skidate rukavice, okrenite ih na unutarnju stranu i nemojte dozvoliti da vanjska strana dodirne kožu.

4. Perite rublje na visokim temperaturama
Ako ne koristite rukavice prilikom sortiranja i pranja prljavog rublja, obavezno nakon toga operite ruke. Također, razmislite o pranju košare za prljavo rublje, jer u njoj također može biti virusa. Rublje perite na visokim temperaturama i po mogućnosti ga sušite u sušilici.

5. Detaljno očistite elektronske uređaje
Telefoni i tableti su najrizičnije površine, no prilikom čišćenja izbjegavajte upotrebu alkohola, sredstava za dezinfekciju ili sličnih sprejeva, jer njihovo korištenje može oštetiti zaštitni dio ekrana. Umjesto toga, isključite uređaj, blago navlažite krpu sapunom i vodom i tako očistite svoje telefone i tablete.

Izvor: Yumama
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

U najvećem europskom family entertainment centru otvoren restoran s tristotinjak sjedećih mjesta!

U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom…

Pogledajte kako je bilo na jesenskom Sensa danu

Najveći festival zdravlja i vitalnosti, 11. Sensa dan, održan je prošlu nedjelju, 20. rujna, u…

Animafest 2020

Donosimo detaljan program događanja na ovogodišnjem Animafestu

Zbog epidemiološke situacije, Natjecanje filmova za djecu ove će se godine održati online

Novi Elle stigao na kioske: prava poslastica za ljubitelje dobrog stila i inspirativnih priča

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za…