dječja imena

Tko se smije Majinom Bloomu, što kažete na roditelje koji su dijete htjeli nazvati Ikea?

Želite biti kreativni u davanju imena svome djetetu? Sva sreća što živite u Hrvatskoj gdje zakon ne odlučuje kakvo ime možete odabrati za svoju prinovu. Naime, u nekim zemljama neka su imena zakonom zabranjena radi zaštite djece!

Ime za dijete puno je više od riječi s početnim velikim slovom. Ime je nešto što nas obilježava za cijeli život i u neku ruku dio je našeg identiteta. Drevni narodi pažljivo su birali imena svojoj djeci jer su mnogi od njih vjerovali da je u imenu snaga i značenje koje prelazi na dijete koje ga nosi.

U Hrvatskoj roditelji doista mogu biti kreativni u smišljanju imena svome djetetu, a neka od zanimljivijih koja znamo su Bloom (sin Maje Šuput i Nenada Tatarinova), LeeLoo (kći Maksima Mrvice), Kosta Kai (sin Kristijana Ugrine i Ksenije Marinković), Lu (kći Matije Dedića), Diva Marija (kći Marka Perkovića Thompsona)…

No neke zemlje imaju zakonom proisana imena koja roditelji mogu davati svojoj djeci, a koja nikako ne mogu. Evo nekih imena koja jednostavno ‘ne prolaze’… pa vi, kao roditelj, možete dubiti na glavi od kreativnosti. A baš su neki roditelji silno željeli tako nazvati svoju djecu!

Nutella
Kako izviještava Telegraph, sudac u Francuskoj je odlučio kako ovo ime nije dopušteno - ne zbog autorskih prava, nego zato što bi dijete postalo predmet ismijavanja. Djevojčicu su preimenovali u Ellu.

Metallica, Lego i Elvis
Također, u Švedskoj su roditelji išli na sud da se izbore za pravo na korištenje imena Metallica, Lego i Elvis. Dobili su na spor i ‘usrećili’ svoju djecu.

Ikea
Neki drugi roditelji u Švedskoj nisu imali sreće. Željeli su svoje dijete nazvati Ikea, ali nije im bilo dopušteno jer krše autorska prava kompanije pod tim imenom.

Saint
Ime koje su Kim Kardashian i Kanye West izabrali za svoje drugo dijete možda prolazi u SAD-u, ali na Novome Zelandu ne možete dijete nazvati nekom titulom pa je razočaranim roditeljima odbijen zahtjev za odobrenje ovoga imena.

III
Također, na Novom Zelandu ovo ime s rimskim brojem nije prošlo. 'Nije problem ako želite da ime vašeg djeteta bude broj, ili neko smiješno ime, ali vaše dijete mora s tim imenom živjeti', rekao je Jeff Montgomery, matičar s Novoga Zelanda.

Prince, King i Royal
No, dosad, najviše su se razočarali oni roditelji koji su svojoj djeci željeli dati doista zvučna imena kao što su Prince (Princ), King (Kralj) i Royal (Kraljevski), a ta su imena uglavnom 2018. sva odbijena.

Akuma
Roditelji u Japanu željeli su nazvati svoje dijete Akuma, što znači “Đavao”, a slučaj je privukao toliko pozornosti da je premijerov ured reagirao i uvjerio roditelje da odustanu.

Robocop, Scrotum i Facebook
Vlasti u Sonori u Meksiku objavile su listu imena koja roditelji ne smiju davati svojoj djeci jer bi mogla biti uzrokom bullyinga, a na listi su Robocop, Scrotum i Facebook. Znači nekome od roditelja su baš ta imena pala napamet!

Linda
Ime koje je bilo jedno od popularnijih u SAD-u, zabranjeno je u Saudijskoj Arabiji. Naime, u toj zemlji neka su imena zabranjena jer nisu u skladu s tradicijom, izvijestio je The Washington Post, a na toj su listi Maya, Emir, Yara i Laureen.

Tom
Portugal također ima zakone koji reguliraju davanje imena djeci - a jedno od propisa je i da se djeci ne mogu davati nadimci pa je, recimo, zabranjeno djetetu dati ime Tom, ali je dopušteno ime Tomas.

Thor
U Portugalu su zabranjena i neka strana imena, a na listi se nalaze Thor, Nirvana i Paris.ljubica

Apple i Violet (Jabuka i Ljubica)
U Maleziji je zabranjeno djeci davati imena po životinjama, voću i cvijeću, što je vrlo popularno u SAD-u (Gwyneth Paltrow i Jennifer Garner trebale bi smisliti neka nova imena svojoj djeci da žive u Maleziji).

Camilla
Znate li koje slovo nije u islandskoj abecedi? 'C'. Stoga, nijedno ime na Islandu ne može početi tim slovom. Jón Gnarr, bivši gradonačelnik Reykjavíka, taj je zakon nazvao 'glupim zakonom koji ubija svaku kreativnost' kada je svojoj kćeri htio dati ime Camilla.

Petak
Tko ne voli Petak? Talijani. Kada su neki roditelji u toj zemlji svoje dijete htjeli nazvati Venerdi, što na talijanskom znači Petak, vlasti su zaključile da to ime ulazi u kategoriju smiješnih i glupih imena te su naredile roditeljima da promijene djetetu ime. Kako izvještava NBC, predloženo je da se dijete zove Gregorio, po svecu koji se slavi na dan rođenja tog djeteta.

Molli i Monkey (Majmun)
U Danskoj roditelji imaju listu od oko 7000 odobrenih imena koja mogu odabrati za dijete, a za ostala moraju tražiti dopuštenje. Zahtjevi za ime Molli su odbijeni zbog slova u imenu koja nisu uobičajena za danski, a Monkey (Majmun) je odbijeno jer je naziv za životinju. Odbijeno je i ime Anus, iz očitih razloga, zar ne?

Mercedes i Chanel
Imena prema brendovima nisu dopuštena ni u Švicarskoj. Stoga, koliko god da glamurozno zvučalo, ako je već iskorišteno kao ime nekog auta ili torbice, morat ćete, nažalost, za svoje dijete smisliti neko drugo ime.

Judas (Juda)
Švicarska također ne dopušta imena relijgijske pozadine, a koja bi mogla 'oštetiti' dijete pa je ime Judas (Juda) iz razumljivih razloga na zabranjenoj listi.

Lucifer
Roditelji u Njemačkoj su pokušali svome djetetu dati ime Lucifer, argumentirajući da riječ na latinskome znači Svjetlonoša, ali iz Udruženja za njemački jezik proglasili su ovo ime neprimjerenim.

Schmitz
U Njemačkoj također djetetu ne možete dati ime koje zvuči kao prezime, posebno ako je tako često kao prezime Schmitz. Dok, na primjer, u SAD-u postaju sve popularnija imena koja su nekoć bila isključivo prezimena, kao Cooper ili Jackson.

vuk

Wolf (Lobo, Vuk)
Roditelji u Španjolskoj jako su se uzrujali kad im je odbijena registracija dječjeg imena Lobo, što na španjolskom znači Vuk. Čak su se toliko uzrujali da su pokrenuli online peticiju da im se dopusti da tako nazovu svoga sina. Nakon što su sakupili više od 25 000 potpisa, španjolske su im vlasti dopustile korištenje imena Lobo.

Sarah
Iako gotovo da ne postoji razlika između Sarah i Sara, u Maroku ne dopuštaju ime Sarah jer zvuči previše židovski, dok je arapska verzija Sara dopuštena.

Cyanide (Cijanid)
Jedna majka u Walesu pomislila je kako bi Cyanide (Cijanid) bilo baš odlično ime za njezinu djevojčicu budući da je cijanid otrov kojim se ubio Hitler. No to joj ime nije odobreno, kao ni ime koje je željela dati svome sinu Preacher (Propovjednik).

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

jennifer anston

Zašto sve više žena u svijetu razmatra majčinstvo tek kao mogućnost?

Prema posljednjim statistikama, u nekim svjetskim zemljama sve manje se žena odlučuje za majčinstvo, a…

beba ratnik

Osim što su neustrašive kao ratnici, doznali smo zašto su još bebe rođene u travnju posebne

Jesmo li doista preslika prirode? Neke priče kažu da godišnje doba u kojem se rodimo,…

Anja Alavanja rodila

Anja Alavanja objavila rođenje sina: 'Stigao je novi frajer u grad'

Malo prije zakazanog termina, voditeljica Anja Alavanja rodila je svoje treće dijete, a kao što…

wonder woman

Wonder Woman postat će treći put mama!

Uskoro dolazi pojačanje u obitelj Gal Gadot. Naime, njezine kćeri Alma i Maya jedva čekaju…