Perez

Vršnjaci su je nazivali pogrdnim imenima, a Adhara ima veći IQ od Einsteina i Hawkinga

S osam godina ovoj je djevojčici izmjeren koeficijent inteligencije 162, viši nego što su ga imali Albert Einstein i Stephen Hawking

Adhara Perez, kojoj je sa tri godine dijagnosticiran Aspergerov sindrom, živi u Tlahuacu u Meksiku i sanja o tome da jednoga dana postane astronautkinja.

Njezina je majka primijetila da djevojčica kao dvogodišnjakinja slaže kockice u redove I satima sjedi na jednome mjestu samo se njišući u istome ritmu.

Aspergerov sindrom je poremećaj iz spektra autističnih poremećaja, a karakteriziraju ga kvalitativni nedostaci u društvenoj interakciji, stereotipni i ograničeni načini ponašanja, aktivnosti i interesi te zaostajanje u kognitivnom razvoju ili općenito zaostajanje na planu jezika i govora.

Također, jedan od simptoma je intenzivna preokupacija točno određenom temom, jednostrana govorljivost i fizička nespretnost.

Očito, s koeficijentom inteligencije od 162, ne možemo reći da je djevojčica zaostala u kognitivnom razvoju, ali zbog otežane komunikacije doživjela je nekoliko težih depresivnih epizoda pa nije željela ići u školu.

Njezina mama Nallely Sanchez ispričala je kako je djevojčica zbog svoje različitosti često bila zlostavljana od svojih vršnjaka. 'Vidjela sam kako se s djevojčicama igrala u kućici, a one su je zaključale I potom počele zvati pogrdnim nazivima kao 'luda čudakinjo'. Potom su kamenjem počele gađati kućicu. Tada sam rekla da ne želim da moja kći pati zbog toga što je različita.

Adharina majka odvela je djevojčicu na psihoterapiju gdje su joj utvrdili natprosječnu inteligenciju i genijalnost.

Unatoč svim preprekama, Adhara je do 8. godine života završila i osnovnu i srednju školu. Upisala je online dva fakulteta i napisala knjigu ‘Do Not Give Up.’

Trenutno, Adhara radi na osmišljavanju pametne narukvice za praćenje emocija djece s poteškoćama u razvoju koja može prevenirati različite emotivne ispade, što je važno za njihovu socijalizaciju.

Profesori sa Sveučilišta u Arizoni, kao i oni s Rise Sveučilišta već su 'bacili oko' na ovu malu genijalku I ponudili joj stipendiju za studij astrofizike. Također, Adharu su primili na International Air and Space Program (IASP), u Alabami, gdje će dobiti priliku učiti od vrhunskih znanstvenika i sudjelovati u projektima.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Instagram

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Mila i Ashton

Mila Kunis i Ashtona šokirala svojim odgojnim metodama

Kad su dječji sukobi na igralištu u pitanju, teško je roditelju ostati nepristran, pogotovo kad…

adele

Adele o majčinstvu: 'Moga sina strašno živcira kad ga pitaju vršnjaci jesam li mu ja mama!'

Osim što je vrhunska umjetnica, Adele je i mama, a sinu Angelu je posvetila veći…

pufaste jakne

Zašto djeca ne bi trebala nositi 'pufaste' jakne u autosjedalicama?

Vjerojatno ste već čuli da debele ili glomazne jakne mogu ugroziti sigurnost vaše bebe u…

geni

Znanstvenici objašnjavaju: Koje osobine nasljeđujemo od mame, a koje od tate?

Ako ste ikad čuli da vam je netko rekao: 'Jako sličite svojoj mami', to baš…