“Više od 50 % djece ima neki ozbiljan problem koji taje”

Festival prava djece ujedno je i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. O tome priča Tatjana Aćimović, koja ga je i pokrenula

Tatjanu Aćimović, javnost uglavnom poznaje kao vrsnu kazališnu i filmsku producenticu. No, 54- godišnja zaljubljenica u umjetnost ujedno je i veliki borac za prava najmlađih članova našega društva. Tako je 2008. godine pokrenula Festival prava djece sa željom, kako često ističe, da s jedne strane slavi dječje stvaralaštvo, a s druge strane, podsjeća u kojem stanju i u kojem statusu je provođenje prava djece. Festival prava djece ujedno je i jedini u potpunosti inkluzivni festival u Hrvatskoj, što znači da su svi sadržaji prilagođeni osobama sa senzornim oštećenjima. Na to je Tatjana silno ponosna jer drži da svi ljudi moraju imati jednaku priliku za uživanjem u kulturnom sadržaju. S tom mišlju održan je i ovogodišnji 12. po redu Festival prava djece, doduše virtualno zbog epidemioloških okolnosti, no kako kaže njegova umjetnička direktorica nikada posjećeniji i interaktivniji. U sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story
Tatjana je pojasnila zašto su baš mentalno zdravlje djece i mladih uzeli kao temu ovogodišnjeg festivala, do kojih su saznanja i spoznaja kroz istraživanja stručnjaka i na temelju razgovora s djecom došli te jesu li zaključci istih zabrinjavajući. Pojasnila je i kako vidi budućnost festivala i njegov dugoročni utjecaj na razvoj mladih ljudi.

Story: Zašto ste odabrali mentalno zdravlje djece i mladih kao temu ovogodišnjeg Festivala prava djece? Kako je ta tema prožeta kroz Festival?

Mentalno zdravlje djece i mladih važno je područje o kojemu se treba brinuti društvo u cjelini, a ne samo struka, škola i obitelj. Odgovornost je i na nama koji oblikujemo i činimo dostupnima sadržaje za slobodno vrijeme mladih, a veliku odgovornost imaju i masovni mediji. Online panel kojim smo otvorili 12. Festival prava djece, posvećen je upravo toj temi kao gorućoj u društvu. Djeca i mladi nemaju često priliku govoriti što ih muči te objasniti na koji način oni doživljavaju svijet oko sebe. Organiziramo radionice medijske pismenosti, a program je koji je namijenjen isključivo srednjoškolcima, ‘Razgovor počinje filmom’ te uključuje i razgovor s psiholozima i pedagozima nakon projekcije filma. Taj koncept svake
godine pobudi sve veći interes u školama. Možemo reći da se Festival već godinama sustavno brine a mentalnom zdravlju djece i mladih.

Story: Stručnjaci su na online panelu ‘Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju?’ dijelili iskustva i saznanja o mentalnom zdravlju prikupljena putem istraživanja i rada s djecom i mladima. O kakvom je istraživanju riječ i na kojem je uzorku provedeno? Koji su zaključci istraživanja?

Riječ je o istraživanju u sklopu projekta ‘Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj’ Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu na uzorku od 10.000 djece i mladih. Provedeno je 2018., a mentalno zdravlje danas, posebno mladih, još je ugroženije. Više od četvrtine mladih tijekom dva tjedna koja su prethodila anketiranju osjećalo se tužno i bezvoljno, a 14,5% ih je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% ima ozbiljne znakove depresije i stresa. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima. Više od 50 % djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima. Trenutna situacija donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Story: Jesu li vas iznenadili dobiveni rezultati istraživanja?

Iznenađena sam velikim postotkom djece koja ne traže pomoć. No, svjesna sam da mladi danas žive u teškim vremenima. U praksi, nažalost, još svjedočimo neravnopravnosti spolova, snažni su imperativi fizičke ljepote, mladosti i zdravlja, stručnost i obrazovanje prečesto su potcijenjeni… Također, bojim se da im mi, odrasli, često nismo dobar primjer.

Cijeli razgovor s Tatjanom Aćimović u sklopu društveno odgovorne akcije Same Chances by Story pročitajte u novom broju časopisa Story koji možete kupiti od srijede, 25. studenog 2020. godine.

 

Tekst: Story
Foto: Filip Hofer

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Slavimo dječja prava zajedno!

Danas u podne, u Maloj kući dječjih prava…

Otvoren 9. Festival prava djece

Najveći dosadašnji Festival prava djece, deveti po redu,…

Pročitajte i:

djeca i horoskop

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće…

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu koja je također trudna pa zajedno dijelite…

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu…

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…