Gabrijela Korica, autorica slikovnice o umjetnoj inteligenciji

Prva slikovnica za djecu o umjetnoj inteligenciji pravi hit u svijetu! Napisale su je dvije sestre iz Hrvatske

Sestre Gabrijela i Petra Korica ostvarile su svoj san - u trenucima kad im je bilo najteže, poželjele su učiniti nešto društveno korisno. Tako su napisale jedinstvenu knjigu u svijetu koja pomaže djeci bolje razumjeti vlastiti svijet, ali i sve nove oblike AI-a s kojima će se tek susresti

Snovi mijenjaju sadašnjost, stvaraju budućnost, sve što u svijetu postoji nekada je bio samo san. Svatko od nas imao je (i ima) barem jedan san koji želi ostvariti. Snovi se ostvaruju ako imamo hrabrosti slijediti ih i vjerovati u sebe. Žene koje su ostvarile svoje snove to najbolje znaju! Kako bi pokazali da se svaki san može ostvariti i inspirirali vas da nikada ne odustanete od njegovog ostvarenja, s partnerom Perfecta Dreams pokrećemo serijal priča o uspješnim i hrabrim ženama koje su ostvarile svoj životni san te kreativni natječaj u kojima pozivamo sve vas da nam ispričate svoju priču o snu koji ste ostvarili. Vaš najoriginalniji san nagrađujemo premium Perfecta Dreams krevetom. Zvijezda prve epizode serijala o uspješnim ženama je 27-godišnja Gabrijela Korica, koja je sa sestrom Petrom napisala prvu knjigu za djecu o umjetnoj inteligenciji.

Sestre Gabrijela i Petra Korica ostvarile su svoj san! Svjesne da će osnovno poznavanje umjetne inteligencije biti neophodno za većinu poslova u budućnosti, željele su ovu temu približiti drugima te svoje znanje podijeliti prvenstveno s onima na kojima budućnost ostaje - s najmlađima. Naime, Gabrijela i Petra zaposlenice su Microsofta i autorice prve knjige o umjetnoj inteligenciji za djecu. Djeca iz knjige mogu naučiti kako umjetna inteligencija (artificial intelligence – AI) radi u njihovim mobitelima, u igricama, tijekom online kupovine, na koji način radi preporuke filmova, glazbe i slično. Time, zapravo, pomažu djeci da bolje razumiju vlastiti svijet, ali i sve one nove oblike AI-a s kojima će se tek susresti.

“Obje se već duže bavimo tematikom AI-a, primjerice robotikom, umjetnom inteligencijom u zdravstvu i sličnim temama, tako da nam ova tema nije strana. Zadnjih nekoliko mjeseci istraživale smo temu Explainable AI koja se bavi problemom kako objasniti i verificirati rezultate AI-a. Pošto je AI sve više prisutan u svakodnevnom životu - Explainable AI je neophodan kako bismo povećali vjerodostojnost, pravednost i transparentnost rezultata AI algoritama koji će sve više donositi odluke itekako bitne za čovjeka i društvo. AI je još uvijek crna kutija za većinu ljudi, pa i za ljude koji su na menadžerskim pozicijama. To otežava integraciju AI-a te suradnju između ljudi i umjetne inteligencije, takozvanu ‘human in the loop’. Upravo nas je to motiviralo da napišemo ovu knjigu. Naime, pitale smo se kako pripremiti djecu za budućnost u kojoj će živjeti s umjetnom inteligencijom koja će još više biti prisutna tijekom njihovih života. Kako ih upoznati s važnim temama AI-a kao što su pravednost, pristranost, transparentnost odluke AI-a kroz vrlo jednostavan i razumljiv jezik", započinje svoju priču Gabrijela Korica, dok putem Teamsa ‘putuje’ u Dubai, gdje Petra već neko vrijeme živi i radi.

Knjiga se, nadovezuje se u razgovor Petra, rodila iz ideje da jednostavnim jezikom objasne djeci umjetnu inteligenciju, a njezina realizacija počela je tijekom jedne šetnje Maksimirom protekle jeseni. Petra je, napokon, unatoč koroni i lockdownu, uspjela doći iz Dubaija i posjetiti obitelj. Bile su, priča nam, tužne i neraspoložene zbog uništenog stana i auta u zagrebačkom potresu u ožujku, pa su razmišljale o načinima kako se angažirati u nečemu što im je bitno, što im je strast i što bi drugima koristilo. Od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena, a potvrdu da rade nešto doista posebno i korisno dobile su kad je Amazon odlučio objaviti njihov ‘prvijenac’.

“Mi smo pisale tekst, prijateljica radila ilustracije, dečko napravio završni dizajn knjige, dok smo lektoricu pronašlu u široj obitelji. Razmišljale smo kratko i o traženju izdavača za knjigu, ali budući da, smo krenule u digitalnom obliku i na engleskom jeziku, odlučile smo da ju i objavimo digitalno. Pisale smo na engleskom jeziku, jer je to službeni jezik inženjerstva, koji se u umjetnoj inteligenciji koristi za definicije i objašnjavanje pojmova, a i obje radimo na engleskom jeziku", priča Gabrijela i napominje kako su u međuvremenu završile i hrvatski i arapski prijevod knjige. Za arapski su se odlučile, jer Petra u Microsoftu radi s arapskim zemljama, koje su jako zainteresirane za umjetnu inteligenciju te potiču njezinu uporabu u javnom sektoru, zdravstvu, školstvu… U razgovoru su, kaže, i s izdavačima koji bi objavili i ‘tvrdu’ kopiju knjige, čiji su glavni likovi AIdrian i Aidele, simpatični mali mozgovi koji vode djecu kroz tematiku umjetne inteligencije i koji su heroji AI priče - "HeroAIs".

“Nakon što smo osmislile glavne likove, drugi korak je bio definiranje tema koje želimo pokriti. Ovdje je glavni izazov bio kako prenijeti znanje koje imamo na području inžinjeringa (computer science, statistika itd.) na lako razumljiv i zabavan način djeci. Htjele smo započeti knjigu pričom koja bi uvela djecu u tematiku umjetne inteligencije i naučila najvažnije koncepte umjetne inteligencije te njene primjene u svakodnevici. Za kraj smo odlučile nadodati kratku radionicu za zainteresirane kako napraviti najjednostavniji klasifikator - prikazuje li slika psa ili mačku, koristeći Microsoftovu AI tehnologiju. U svim tim aspektima je bilo važno da prilagodimo jezik i priču dobnoj skupini za koju smo se odlučile - djeci od 5 do 11 godina", priča Petra.

Reakcije na knjigu bile su bolje od očekivanih, a tako je i s brojem preuzimanja knjige na Amazonu.

Gabrijela Korica

“Nakon sto smo razradile temu razgovarale smo više puta s djecom iz kruga obitelji i prijatelja koja su pročitala manuskript i komentirala ilustracije. Bilo nam je važno da im je knjiga interesantna i da imaju simpatiju prema likovima AIdele i Aidrian", kažu ove sestre, koje - iako je Petra čak 10 godina starija od Gabrijele - imale vrlo sličan životni put. Obje su se školovale u Hrvatskoj i Austriji, tj. studirale na STEM fakultetima (software development i biomedical engineering), znanja nadograđivale kroz različite oblike volontiranja i stažiranja, poput stažiranja u Europskom parlamentu u Briselu, a nakon fakulteta obje su počele raditi u Microsoftu, i to u različitim zemljama (Austrija, Francuska, Hrvatska i Ujedinjeni Arapski Emirati). Petra u Dubaiju trenutačno vodi tim arhitekata u području podataka i umjetne inteligencije i Powerapps-a, dok Gabrijela radi u Microsoftovom sjedištu u Zagrebu kao dio tima koji isporučuje velike projekte u području našeg oblaka - Azure Cloud & AI.

“Raditi u Microsoftu je divno jer kroz tehnologiju možemo mijenjati svijet, pomoći ljudima i planetu - od ciljanog liječenja bolesti do pametnih gradova. Radi se u internacionalnom okruženju i stvarno se puno nauči o sebi i drugima", kaže Gabrijela.

Sestre smatraju kako će AI u budućnosti igrati sve veću ulogu u našim životima. Obje veliki potencijal umjetne inteligencije vide upravo u području zdravstva, prije svega kad je u pitanju brzina dijagnostike i točnost u rangu iskusnih specijalista, kao i pomoć slabovidnim ljudima.

“Veselimo se što će se AI koristiti u dobre svrhe, u pomaganju čovjeku", kažu Gabrijela i Petra koje će, sigurne su, i dalje raditi na približavanju i promoviranju umjetne inteligencije u zdravstvu. U međuvremenu uživaju u činjenici da su mnogobrojnoj djeci u Hrvatskoj i inozemstvu uspjele približiti taj svijet velikih mogućnosti.

Moj život, moji snovi: Petra Korica

Petra Korica o projektu je pričala iz Dubaija, gdje živi i radi

Moj najveći životni san bio je…

Spasiti sve životinje s ceste i iz loših okolnosti i odvesti ih u siguran i topao dom. Već kao dijete skupljala sam razne životinje koje sam našla i nosila ih doma roditeljima.

San koji sam ostvarila i na koji sam iznimno ponosna…

Živjeti u različitim zemljama i upoznati različite kulture.

San u kojem sam naučila najvažniju životnu lekciju…

Ne brinuti se previše oko nekih specifičnih stvari koje bi se mogle dogoditi, jer ionako ne znamo sto nas čeka iza ugla.

San u kojem sam pokazala najveću snagu…

Promjena zemlje i nova kultura, jer je to prilično intenzivno i zahtjeva dosta snage i motivacije, prije svega zbog činjenice što si stalno izvan zone komfora.

San koji još nisam ostvarila…

Imati sklonište za životinje sa sestrom… Pogotovo za starije životinje. Počele smo printati s 3D printerom dijelove za kolica za pse koji ne mogu hodati sa stražnjim nogama i trenutno sponzoriramo već nekoliko pasa. No htjele bismo napraviti pravo sklonište.

San s najviše prepreka…

Upravo ovaj o kojem sam pričala u prethodnom pitanju!

*Sadržaj nastao u suradnji s Perfectom Dreams.

 

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

marina Martinic Kavur

Znanstvenica koja se vratila u Hrvatsku zna koliko nam tijelo zaista stari!

Nakon godina života i stručnog usavršavanja u inozemstvu…

Pročitajte i:

beba spava

Tech-bejbisiteri: Dok vaša beba spava, vi spokojno usisavate ili gledate omiljenu seriju!

Gledate svoju bebu kako spava i želite iskoristiti vrijeme kao biste 'odradili' neke kućanske poslove…

slavne mame

Odrekle su se karijere kako bi se posvetile majčinstvu: Uma Thurman, Demi Moore, Salma Hayek...

Mislimo da one imaju bejbisitere, puno novaca i da mogu raditi što požele pa i,…

rodiljni dopust

Doznali smo u kojim zemljama je poželjno zasnovati obitelj: Je li i Hrvatska među njima?

U različitim zemljama vrijede različita pravila oko toga koliko dugo majka smije biti na rodiljnom…

sadnja vrta s djecom

Djeca i eko-svijest: Zasadite s djecom vrt (možete i na balkonu)!

Proljeće je idealno vrijeme da djeca iskustveno uče o prirodi. Sadnja biljaka je jedan od…