pranje zubi ujutro

Treba li prati zubiće prije ili poslije doručka? Radite li vi to pravilno?

Velika većina zube pere dva puta na dan - navečer i ujutro. S tim se slažu i stomatolozi, ali možda ćete se iznenaditi koji savjet daju za jutarnje pranje...

Iako ćete od mnogih čuti kako navečer zube peru radi zdravlja, a ujutro radi ljepote, nekako ste možda ipak spadali u onu skupinu koja smatra da je zube bolje prati nakon jela, dakle nakon doručka. No, čini se da taj zaključak ipak nije tako logičan kako se čini.

To je naime, krivo. Stomatolozi preporučuju zaista uvečer prati zube radi zdravlja, a ujutro radi ljepote i to prije doručka. Doručak, posebice ako jedete voće, pijete voćne sokove ili jedete slatko, spušta pH vrijednost u našim ustima odnosno izaziva stvaranje kiseline. Kiselina nagriza zubnu caklinu i čini je mekšom. Kada odmah nakon doručka ili bilo kojeg drugog obroka krenete četkati zube četkicom, postupno ćete skidati zaštitni sloj cakline i s vremenom učiniti svoje zube osjetljivima.

Trudnice trebaju posebno pripaziti!

Trudnice pod utjecajem hormona imaju osjetljivije zube i desni, a kad se tim tegobama ujutro još pridruže i mučnine i povraćanje tada problemi sa zubima mogu eskalirati. Čak i ako možda imate ružan okus u ustima nakon povraćanja, radije ga neutralizirajte ispiranjem usta vodom, a zube operite pola sata nakon povraćanja. Taj savjet naravno vrijedi za sve.

A ujutro, ako žurite, operite zube prije doručka

Tako savjetuju stomatolozi, no isto tako kažu da je idealna varijanta ako ujutro stignete doručkovati i zatim nakon pola sata operete zube.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

10 razloga da kupite srpanjsko izdanje magazina Elle!

Srpanjski Elle je upravo stigao na kioske i "miriše“ na ljeto. Otkrijte koji će modni…

Bili smo na 10. Sensa danu u Maksimiru

Jubilarni, 10. Sensa dan, koji se proteklog vikenda održao u Maksimiru, imao je i humanitarni…

tata uspavljuje bebu pjevajući joj uspavanke

Roditeljstvo iz kuta mladog tate: 'Zašto sam se osjećao bespomoćno i kako je jedna 'epizoda' sve promijenila?'

Petar Babić, viši voditelj ključnih analitičkih projekata u tvrtki A1 i tata 5-mjesečne Dore, podijelio…

Domaća glumica ima rješenje za ljetno osvježenje: obožavat ćete njezin brzinski sladoled

Hrvatska glumica Anita Matić Delić, osim profesionalnim umijećem, posljednje vrijeme oduševljava javnost i onim kulinarskim.…