Zašto skačem

‘Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći!’, poruka je iz filma ‘Zašto skačem’ o petero djece iz spektra autizma

'Zašto skačem', nagrađivani je dokumentarac britanskog redatelja Jerrya Rothwella, koji istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. travnja, u nezavisnim kinima diljem zemlje bit će prikazan nagrađivani dokumentarac britanskog redatelja Jerrya Rothwella ‘Zašto skačem’, o osjetilnom doživljaju svijeta osoba s poremećajem iz spektra autizma. Svoju zagrebačku premijeru imat će u Dokukinu KIC u petak, 2. travnja, nakon čega će ga prilike imati vidjeti publika u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Temeljen na bestseleru Naokija Higashide, film istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu, zašto skače.

Zašto skačem

Iako toga najčešće nismo svjesni, živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a ‘Zašto skačem’ pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi.

Zašto skačem

U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek 13 godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku da zaviri u intenzivan, često bolan ali i radostan svijet osjetila. Film je dobitnik nagrade publike na Sundance Film Festivalu te nekolicine drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

Restart Label film donosi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske (SUZAH).

U nastavku pogledajte trailer!


ZAŠTO SKAČEM – trailer from Restart on Vimeo.

POPIS KINA: Zagreb (Dokukino KIC), Rijeka (Art kino), Pula (Kino Valli), Rovinj (Kino A. Gandusio), Korčula (Centar za kulturu Korčula), Dubrovnik (Dvorana Visia), Koprivnica (Kino Velebit), Novi Marof (Kino Marof), Samobor (Pop up kino), Osijek (Kinoklub dvorana).

Tekst i foto: Press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

autistična djevojčica

Nova istraživanja: Autizam se kod djevojčica drukčije razvija nego kod dječaka!

U istraživanjima autizma, dugi niz godina, češće su…

nataša i ivor

Djeca s autizmom: Kroz igru do njihovog svijeta!

Centar Progovori autizam – širi ljubav, nastao je…

Pročitajte i:

Ne prekrivajte dječja kolica krpom, pogotovo NE na ovakvim paklenim vrućinama!

Važno je bebu ne izlagati visokim temperaturama, a kada izlazite u šetnju za jutarnjih i…

Melanie Bradarić

Melanie Bradarić: 'Nakon izvanmaternične trudnoće, molitve su nam uslišene'

Supruga našeg reprezentativca Filipa Bradarića je u željno očekivanom blaženom stanju, a za novi broj…

Pogledajte kako je protekla savršena sunčana subota u Dežmanovom prolazu!

Moda je ponovno bila zavladala zagrebačkim centrom u subotu 19. lipnja, i to u Dežmanovom…

kraljevska obitelj

Kraljevska obitelj: Princ George i princeza Charlotte otvorili utrku za Dan očeva!

U mnogim zemljama Dan očeva se obilježava treću nedjelju u lipnju, a tom je prigodom…