Sve je ljepše kad se bliži Božić

Možete li vjerovati da je sezona praznika pred nama? Zamislite; vani pada snijeg, ručak se lagano peče u pećnici, vrući punč u šalici, prijatelji i obitelj oko blagdanskog stola, sve je prepuno ukrasa i lampica... To su samo neke od stvari zbog kojih volim ovo doba godine.

Oduvijek sam uživala u blagdanskom raspoloženju. Uvijek se jedva čekalo vanjsko i unutarnje kićenje kuće, Sveti Nikola i čišćenje čizmica. Šiba ili poklon? S nestrpljenjem se palila prva, druga, treća i četvrta svijeća. Što ih je bilo manje, to smo bili sve bliže Božiću, otvaranju darova, blagdanskim jelima i ostalim blagdanskim čarima. I danas ga, sa svojih 25 godina, i dalje očekujem s istom onom radošću kao prije.

No, ove godine imamo “malenog vilenjaka” u kući. Ovo će biti njezini prvi božićni blagdani, a sezona koja je sama po sebi čarobna, za nas će biti još čarobnija. Marla možda nije dovoljno stara da sve to upamti, ali mama i tata nikada neće zaboraviti niti jedan trenutak. Zato će nam ovog Božića fotkanje biti fokus broj 1. Stvorit ćemo mali božićni album kojeg će moći pregledavati i smijati mu se skupa s nama kad odraste. U cilju nam je stvoriti dragocjene uspomene, ne samo za prvi Božić nego i kroz cijelo djetinjstvo. Važno je naučiti cijeniti bogatstvo uspomena i zajedničkih trenutaka. Darovi i igračke će doći i strgati se, zagubiti, biti zaboravljene na dnu kutije, ali uspomene s fotografije će nas uvijek podsjećati na ta divna, prošla vremena.

 

Već smo okitili dio našeg interijera, a sve što svjetluca i sjaji Marla gleda s posebnom radošću, upire svojim malim prstićem i slatko se nasmije. Božićni crtići na našem TV-u se vrte već neko vrijeme, svako jutro prije nego što krenemo u dan, Marla i ja skupa pogledamo barem jedan. Tata nam se u gledanju crtanih pridruži vikendom.

Adventski vijenac smo, također, radili svi skupa. Tata je lijepio, ja sam smišljavala dizajn, a Marla je sve dobro pregledala prije nego što smo počeli s radom. Ono što joj se nije sviđalo odmah je bacila na pod, a ostatak ukrasa je zadržala i jedva smo ga dobili nazad da ga uspijemo staviti na vijenac. Kako ćemo tek proći kod kićenja jelke kada bude u pitanju duplo više kuglica i ukrasa? Ne znam, ali već se vidi da je pravi, mali ljubitelj Božića. Uključit ćemo je u sve božićne radinosti, pomagat će ručicama i pridonositi svojem prvom Božiću onoliko koliko zna i može. Jedna kuglica više-manje, a sjaj u njenim okicama kad primi tu kuglicu u ruke je neprocjenjiv.

 

Ove godine kao novopečena mala obitelj započet ćemo s izgradnjom samo naše obiteljske tradicije. Pojedine običaje prenijet ćemo dalje iz naših obitelji, a ostale male, slatke radosti dodat ćemo sami po svom guštu i imati nešto čemu ćemo se veseliti svake godine iznova. Jelku ćemo, po staroj tradiciji, nakititi tek na Badnjak. Poklone ćemo otvoriti tek na božićno jutro, a dan ćemo provesti s obitelji i prijateljima. Nakon sv. Stjepana otići ćemo u Zagreb, u posjet mojoj rodbini i prijateljima, te tamo dočekati i Novu Godinu. Planiramo posjetiti čuveni zagrebački advent i žive jaslice na Kaptolu.

I, naravno, okinuti hrpu fotki za naš božićni album.

 

Prva svijeća na adventskom vijencu je zapaljena, kuća je već napola ukrašena, čizmica je očišćena čak i malo ranije. Marlin slatki baby outfit je spreman (nećemo se lagati, nije riječ o samo jednom), i naši božićni “modni detalji” su spremni. S nestrpljenjem očekujemo Badnjak da zajedno okitimo našu prvu obiteljsku jelku, da popapamo sve kolače, slušamo božićne pjesme cijeli dan i stvorimo nezaboravne uspomene.

Jer sve je ljepše kad se bliži Božić.

Posjetite i moj Instagram profil na kojem cijeli mjesec imamo prekrasna, adventska darivanja.

 

Tekst: Instamama Dora, Mommylaand

Foto: osobni arhiv

 

 

 

 

 

 

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

sanja polak, autorica knjige o paulini P i učiteljica Škole na trećem

Razgovarali smo s najpoznatijom učiteljicom Škole na Trećem, "mamom" Pauline P.

Jedna od najčitanijih domaćih spisateljica za djecu od prošlog tjedna učiteljica je svim drugašićima u…

dijete gleda animirane i dječje filmove kod kuće

Ostanite doma uz dobar film! Na brojnim platformama besplatni filmovi i crtići za djecu

Važno je prebaciti fokus s negativnih vijesti na nešto pozitivno. U tom smislu dobar film…

zabava kod kuće za cijelu obitelj

Vodimo vas u kazalište! 4 predstave koje će unijeti zabavu u vašu svakodnevnicu

U predstavama kazališta Knap uživajte iz kućnog naslonjača

ivan dečak

Ne propustite! Večeras live koncert Ivana Dečaka na Storyjevom Instagramu

Koncerti se "sele" na Storyjev Instagram. Brojne poznate osobe odazvale su se Storyjevom projektu zahvaljujući…