Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate svoje dijete da ispuni neki zadatak, kako - ni manje, ni više - zvučite baš kao vaša mama. Jeste li ponosni na tu spoznaju ili vas hvata blaga jeza?

Baš neki dan na Instagramu gledam story svoje najstarije kćeri, jako je slatka i duhovita (naravno, kad je moja)… A ono što me je najviše šokiralo, kad priča, ima potpuno istu gestikulaciju lica kao i ja. Pomislila sam: "Da nas je netko snimio kako pričamo isti sadržaj, vjerojatno bismo radile jednako dugačke stanke između rečenica, kao i što bismo naglašavale iste riječi…"

Tada sam se sjetila jedne rečenice Oscara Wildea: "Tragedija je što sve žene jednom postanu kao njihove majke." Je li to tragedija ili nije, dalo bi se raspravljati. Vjerojatno, ovisi o tome kako na tu sličnost gleda majka (ponosna), a kako kćer (možda tragedija).

Možda je nekad davno san svake kćeri bio da bude baš kao njezina majka, a danas, čini se kako je to ipak kod mnogih žena prava noćna mora. Majke su naš životni uzor, nisu savršene, imaju svojih loših strana, kao i dobrih. No kada tijekom djetinjstva preuzimamo njihove obrasce ponašanja, ne odvajamo ih na taj način, nesvjesno ih sve preuzimamo. I onda, jednoga dana, nakon što navršimo tridesetu, pogledamo se u ogledalo i vidimo svoju majku. Ili, kada se nađemo u nekim iznimno stresnim situacijama, kao što je svađanje s partnerom, ili discipliniranje djece, primijetimo da koristimo iste fraze kao što je koristila naša majka u istim situacijama. A možda nam se neke ne sviđaju?

Zašto dolazi do takve sličnosti? Naravno, prvi je uzrok genetika koja određuje čak 80 posto naših tjelesnih karakteristika, kao što je oblik tijela, boja očiju, kose (20 posto je utjecaj drugih faktora). Na primjer, kćeri žena koje su vrlo rano ušle u menopauzu, također otprilike u istoj dobi ulazi u menopauzu; majke koje imaju mišićavu tjelesnu građu, najčešće imaju kćeri koje vrlo lako dobivaju mišićnu masu; a majke koje nikad nisu bile pobornice fitnessa, imaju kćeri koje se više vole dopisivati na internetu nego otići u teretanu.

Prema istraživanjima, budući da smo društvena bića, razvijamo se jedino u interakciji s drugima. Zato rano djetinjstvo toliko utječe na razvoj naše psihe. Roditelji, braća i sestre te odnosi s njima najviše utječu na naš budući život.

I što se događa kćerima da se odjednom počnu ponašati kao njihove majke? Prema neuroznanstvenicima, naši neuroni traže poznate obrasce, pogotovo kada se nađemo u stresnoj situaciji, a jedini poznati obrasci su oni koje smo preuzeli u svojim obiteljima.

Mi možemo tijekom života promijeniti te obrasce, ali teško da možemo izbjeći vraćanje na njih nađemo li se u okruženju odakle smo ih preuzeli.

Psihoanalitičarka Nancy Chodorow tvrdi da djevojčice u svome psihorazvoju imaju vrlo težak zadatak: u isto vrijeme moraju se odvojiti od lika svoje majke, ali i identificirati s njim. Mnoge se žene tijekom života bore kako bi promijenile obrasce svojih majki, koji im se nikako nisu sviđali i za koje su svjesne da ih treba mijenjati.

No, ipak, svi mi donosimo vlastite izbore u životu, sami odlučujemo kako ćemo reagirati, kako ćemo se ponašati, kakve ćemo stavove zastupati, nismo unaprijed predodređeni samo zato što su nam se roditelji ponašali na određeni način.

Stoga, ako vam netko kaže da se pretvarate u svoju majku (a vama se ne sviđa osobina ili reakcija koju vam pripisuje), nasmiješite se, svjesni da ste ipak vi sami kreator svoje sreće i svoga života…

No zabavno je pogledati kolika zapravo može biti fizička sličnost majki i kćeri, pogotovo onih slavnih zvijezda. Doduše, ne možemo znati ponašaju li se slično, ali moramo priznati da prije izgledaju kao sestre nego kao majke i kćeri.

Gwyneth Paltrow i Apple Martin

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Reese Witherspoon i Ava Phillippe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ava (@avaphillippe)

Lisa Bonet and Zoë Kravitz

Thandie Newton i Nico Parker

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thandie Newton (@thandienewton)

A1 omogućio je novu uslugu MOZAIK za sve nove mame, koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta. Od 1. 1. 2020. do 28.02.2021. ostvaruju pravo na promociju do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna. Više informacija saznajte ovdje.

Tekst: S. M.
Foto: Instagram

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

meghan merkel

Slavne mame i spontani pobačaji: 'Izgubila sam jedno dijete brinući o drugom...'

Kada radost blaženog stanja prekine spontani pobačaj, velika…

slavne mame

Slavne mame otkrivaju tajnu kako izgubiti kilograme nakon trudnoće!

One su slavne, imaju svoje nutricioniste i trenere,…

Poznata glumica iskreno: 'Bilo je zastrašujuće postati mama s 22 godine!'

Ova trostruka mama svoja je iskustva podijelila u…

Pročitajte i:

marina Martinic Kavur

Znanstvenica koja se vratila u Hrvatsku zna koliko nam tijelo zaista stari!

Nakon godina života i stručnog usavršavanja u inozemstvu i 100 tisuća kilometara provedenih na putovanjima,…

Baldwinovi

Alec i Hilaria Baldwin: Razriješen misterij šestog djeteta nedugo nakon rođenja petog

Poznato je kojeg je spola, kako se zove i kako je šesto dijete Aleca i…

Tata koji razbija predrasude i bori se za druge očeve: 'Kći mi je važnija!'

Ovaj tata zna! Evo zbog čega je Marino Manzoni svaki dan bolji i brižniji otac!

james i harry

Omiljeno jelo malog Archieja sad je poznato javnosti, kao i prva riječ koju je izgovorio (nije mama ni tata)

Na vrlo duhovit način, James Corden je najavio gosta u svom showu – princa Harryja,…