trudnica

Surogat-majčinstvo, privilegij bogatih ili mogućnost za svakoga?

Vjerojatno jedna od kontroverznijih tema diljem svijeta je surogat-majčinstvo, iako, kada bi se legaliziralo, kako neki tvrde, a s obzirom na to da sve više parova ima problema s neplodnošću, moglo bi u budućnosti biti rješenje za produženje ljudske vrste

Većina roditelja bi se složila s ovom tvrdnjom: nema većeg ispunjenja nego na ovaj svijet donijeti novo biće, nema većeg ispunjenja nego svoju svrhu na ovoj Zemlji ostvariti kroz novo ljudsko biće. To nam je usađeno u naš kod, mi smo reproduktivna bića i naše tijelo i um teži reprodukciji, tako smo opstali kroz povijest.

No nemaju svi tu sreću da postanu roditelji. Neki parovi s lakoćom donose djecu na ovaj svijet, dok drugi prolaze mukotrpne tretmane umjetne oplodnje, pobačaja, pa opet oplodnje, pa novog razočaranja.

Surogat-majčinstvo je vjerojatno ona posljednja nada, no na ovoj se temi lome mnoga koplja, uglavnom moralne prirode. Je li riječ o trgovini malom djecom ili ropstvu žena koje preuzimaju ulogu surogat-majke, zarađuje li se na crnom tržištu na nečemu što bi trebalo biti besplatno i prirodno, dar? Druga strana pak razmišlja kako svi imaju pravo da budu roditelji i tko zapravo može uskratiti to pravo koje bi se moglo iz sfere crnog tržišta dovesti na legalno tlo, tako da surogat-majke ostvare neki benefit, a biološki roditelji ostvare svoju čežnju za roditeljstvom. To bi bila win-win situacija.

U Hrvatskoj, a tako i u svim europskim državama, surogat-majčinstvo je zabranjeno, osim u Velikoj Britaniji, ali pod uvjetom da surogat-majka to čini na dobrovoljnoj razini.

U SAD-u, u nekim državama surogat-majčinstvo je zakonom dopušteno i regulirano, dok, primjerice, u Ukrajini postoje i agencije koje dogovaraju surogat-majke uz pozamašnu naknadu.

Što je surogat-majčinstvo?
Surogat majčinstvo još se naziva i zamjensko majčinstvo, a stječe se medicinski potpomognutom oplodnjom. Za ovaj čin najčešće se odlučuju roditelji koji zbog zdravstvenih problema ne mogu začeti, a žele osnovati obitelj, te istospolni parovi.

Surogat majčinstvo uključuje proces u kojem majka nakon poroda dijete predaje ljudima koji su je angažirali za nošenje djeteta i porod.

Postoje dva načina oplodnje surogat-majke, gestacijsko ili tradicionalno. Gestacijsko uključuje spajanje stanica para, koji želi dijete, te in-vitro stvaranje zametka, koji se potom unosi u maternicu surogat-majke. U ovom slučaju, surogat-majka je samo tijelo koje rađa dijete, a biološkim roditeljima smatraju se otac i majka koji su dali spolne stanice.

Tradicionalni način oplodnje surogat-majke uključuje žensku oplođenu stanicu surogat-majke te spolnu stanicu muškarca iz para koji naručuje dijete, što se može izvesti inseminacijom ili spolnim odnosom.

Cijena surogat-majčinstva je, dakako, visoka. Na primjer, u Ukrajini, kako izveštava portal Grazia, honorar za surogat-majku iznosi osam godišnjih tamošnjih plaća, ako prenesemo u naše standarde, riječ je o cifri koja se kreće oko 450.000 kuna.

Slavni čiju su djecu rodile surogat-majke
Naravno, ovu privilegiju imaju samo odabrani, s podubljim džepom, a neke slavne ličnosti su na taj način postali roditelji, i to nisu skrivali od javnosti.

kim i kanyeKim Kardashian i Kanye West svoje su treće dijete Chicago i četvrto Psalma dobili preko surogat-majčinstva.

jessica parker i matew broderickSarah Jessica Parker i Matthew Broderick svoje su kćeri Marion Lorettu Elwell i Tabithu Hodge u lipnju 2009. dobili preko surogat-majke.

Jimmy Fallon i suprugaJimmy Fallon, voditelj poznatog američkog talk showa, i njegova supruga također su postali roditelji dvije kćeri Frances Cole i Winnie Rose uz pomoć surogat-majke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nicole Kidman (@nicolekidman)

Nicole Kidman i Keith Urban svoju su drugu kćer Faith Margaret dobili kroz surogat-majčinstvo.

Tekst: S. M., izvori: Index.hr i Grazia.hr
Foto: Shutterstock, Instagram

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

surogat majčinstvo: baka će roditi svojeg unuka

Baka će roditi svojeg unuka!

Iako je surogat majčinstvo u Hrvatskoj zabranjeno, u…

Jennifer Aniston

Napokon poznat razlog zašto Jennifer Aniston nikada nije postala majka

"Kad ćeš postati majka?", bolno je pitanje za…

Pročitajte i:

beba spava

Tech-bejbisiteri: Dok vaša beba spava, vi spokojno usisavate ili gledate omiljenu seriju!

Gledate svoju bebu kako spava i želite iskoristiti vrijeme kao biste 'odradili' neke kućanske poslove…

slavne mame

Odrekle su se karijere kako bi se posvetile majčinstvu: Uma Thurman, Demi Moore, Salma Hayek...

Mislimo da one imaju bejbisitere, puno novaca i da mogu raditi što požele pa i,…

rodiljni dopust

Doznali smo u kojim zemljama je poželjno zasnovati obitelj: Je li i Hrvatska među njima?

U različitim zemljama vrijede različita pravila oko toga koliko dugo majka smije biti na rodiljnom…

sadnja vrta s djecom

Djeca i eko-svijest: Zasadite s djecom vrt (možete i na balkonu)!

Proljeće je idealno vrijeme da djeca iskustveno uče o prirodi. Sadnja biljaka je jedan od…