Što se zapravo krije iza opsjednutosti nogometom?

Znanstvenici su uspjeli dešifrirati kompleksnu psihologiju iza strastvene veze muškarca i nogometa te predložili nekoliko taktika da se odlazak na tribine ne pretvori u autogol

Mušku fascinaciju nogometom nikad zapravo i nije trebalo dokazivati, dokazi su bili svuda oko nas. Ipak, uvijek je zanimljivo čuti podatak poput onog iz Duracellova istraživanja kako je četvrtina muškaraca zbog nogometa spremna propustiti i pogreb nekog člana obitelji. Ili čuti što se iza te opsjednutosti zapravo krije.

Kako vjerujemo da razlozi ne leže isključivo u "fantastičnim" potezima koje možete vidjeti na utakmicama kakvih "liga za bedake", prekopali smo arhive i od znanstvenika pokušali doznati zašto je nogomet "najvažnija sporedna stvar na svijetu".

Osim što su uspjeli znanstveno dokazati kako je nogomet najuzbudljiviji sport za gledanje (istraživači iz Los Alamosa u Novom Meksiku do toga su došli ispitujući nepredvidljivost određenog sporta), psiholozi posljednjih godina uspijevaju rasplesti i ostale aspekte kompleksne veze nogometa i muške psihe. Dokazi upućuju na ono što većina nas već zna: nogomet nije samo zabava, on je stil života. Uostalom, pitajte navijače Dinama ili Hajduka…
Naravno, kao i u svemu, evolucija ima svoje prste i u muškoj privrženosti nogometu. Stručnjaci vjeruju kako je natjeravanje lopte po terenu surogat lova u čoporu kojim su se "zabavljali" naši preci. To objašnjava i zašto 86 posto nogometnih navijača čine muškarci.

"Tisućama godina muškarci su zajedno odlazili u lov, a žene prikupljale bobice i čuvale djecu", kaže psihologinja Barbara Pease, autorica knjige Why Man Don't Have A Clue And Women Always Need More Shoes. "Do 18. stoljeća poljoprivreda je tu aktivnost gotovo sasvim iskorijenila. Muškarci su onda to kompenzirali izumivši igre s loptom. Danas se navijači opet mogu osjećati kao dio lovačkog čopora."

Navijanje u krvi

Jurnjava za loptom savršeno se uklapa i u još jednu karakteristiku muškog mozga - odličan osjećaj za prostor. Upravo nam ta sposobnost omogućuje da procjenjujemo brzinu i smjer kretanja lopte te čini nogomet, ali i ostale sportove, poput primjerice utrka, neodoljivima.
Osim toga, gledanje utakmica osjetno utječe i na muške hormone, što djelomično objašnjava i zašto smo tako "ovisni" o nogometu. Kao prvo, gledanje nogometa izaziva navalu adrenalina i ubrzava puls: istraživanje BBC-a pokazalo je kako je jedan Rooneyjev pogodak nekim gledateljima puls podigao na 160 (šteta samo što nitko nije izmjerio puls navijača Dinama kad je 1997.).

Zatim je tu i način na koji se nogomet poigrava našim testosteronom. Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia uzimali su uzorke sline navijača nakon što je Brazil pobijedio Italiju boljim izvođenjem jedanaesteraca u finalu Svjetskog prvenstva 1994. godine - razine testosterona kod Brazilaca su porasle 28 posto, dok su se Talijanima gotovo jednako toliko smanjile. Znanstvenici vjeruju kako je riječ o naslijeđu iz vremena kada su nam povišene razine testosterona pomagale da se odupremo protivnicima pa osvojimo ili obranimo teritorij. No, testosteron ima i mračniju, agresivniju stranu. Jedna je studija pokazala kako se tijekom Svjetskog prvenstva 2006. broj slučajeva obiteljskog nasilja u Engleskoj povećao gotovo za trećinu. Zanimljivo, najviše konfliktnih situacija nije bilo nakon poraza Engleske od Portugala, nego nakon pobjede protiv Paragvaja.

Čaša žuči, šaka jada

Dobro je znano i kako se nogomet savršeno slaže s još jednom muškom opsesijom - kafićima. "Mnoge su klubove osnovale pivovare, a ta je kombinacija cuge, višesatnog druženja s ekipom i nogometa osobito popularna upravo u kolijevci nogometa, Velikoj Britaniji", kaže Bert Moorhouse, direktor istraživačkog centra nogometnih studija Sveučilišta Glasgow.

"Opijanje uzrokuje brzo rušenje inhibicija i otvara put nasilju, kako upotrebom usta tako i šaka. A to je nešto što u ostalim sportovima i njihovim navijačkim supkulturama i ne viđamo tako često", kaže Moorhouse. "Alkohol, baš kao i nogomet, pomaže muškarcima da se zavaraju kako su još mladi, poletni i snažni kao u vrijeme kad su prvi put otišli na stadion."

Nastavak teksta pročitajte na ovoj poveznici

 

Izvor: MH portal, u

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

U vrijeme ovulacije žene su najviše raspoložene za seks

Priroda se na svoj način brine da osigura…

Pročitajte i:

Anita Dujić

Anita Dujić o vjenčanju, braku na daljinu i odgoju kćerkice Lily

Bivša menekenka, a danas poduzetnica Anita Dujić pričala je o nedavnom vjenčanju u Škotskoj, o…

kamala harris

Druga strana Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a: 'Ipak sam ja prvo Momala!'

Kamala Harris nema svoje biološke djece, no djecu svoga supruga Douga Emhoffa prigrlila je kao…

Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate…

Mario i Tia Mamić

Tia Mamić o suprugu Mariju Mamiću: 'On je divan očuh i tata!'

Tia Mamić pričala je o rođendanu sina Dominica i suprugu Mariju Mamiću, sportskom menadžeru koji…