darivanj skolska knjiga

Slavimo Svjetski dan umjetnosti, a Školska knjiga daruje vam tri knjige!

Na rođendan slavnog Leonarda da Vincija, 15. travnja, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Proslava se održava od 2020. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika. Obilježavanje Svjetskog dana umjetnosti podupire i Školska knjiga darujući tri naslova koji populariziraju umjetnost

Kako muzej zivi
Znate li zašto je slika Mona Lisa Leonarda da Vincija postala tako slavna? Vjerovali ili ne, zato što je ukradena! Zanimljivu priču o krađi najslavnije slike na svijetu pronaći ćete u izdanju Kako muzej živi, ilustriranoj knjizi u prijevodu Vedrana Pavlića koja mlade čitatelje poziva da uđu u svijet umjetničkih muzeja i galerija. Ilustrator David Böhm i autori tekstova Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek i Martin Vaněk upoznaju nas s poviješću muzeja i objašnjavaju kako se izlažu umjetnička djela, koje sve usluge omogućuju muzeji i na koji se način pripremaju izložbe.

Čitatelji će doznati sve o blagu koje je u praškom dvorcu skupio car Svetoga Rimskog Carstva Rudolf II. te zašto se nepospremljen krevet i morski pas uronjen u alkohol mogu smatrati osebujnim umjetničkim djelima. Saznat će i to kako muzeji žive te tko sve radi u njima. Nakon što pročitaju knjigu Kako muzej živi, dobitnicu posebnog priznanja na Sajmu dječje knjige u Bologni, djeca više neće smatrati muzeje dosadnim i nepristupačnim prostorima. Upravo suprotno, doživljavat će ih kao ustanove u kojima je mnogo zanimljivih događaja i neočekivanih susreta te u kojima se otkrivaju fascinantne priče.Povijest slika za djecu Povijest slika za djecu
Ovaj inovativan vodič kroz povijest slika - od špilja do iPada - vodi čitatelje na putovanje u prošlost likovnih umjetnosti, od prvih umjetničkih djela naslikanih na zidovima špilja do slika koje danas stvaramo svojim računalima i kamerama na pametnim telefonima. Upoznat ćete i umjetnike koji su ih izradili, poput van Gogha, Caravaggia, da Vincija, Magrittea, Degasa, Vermeera i drugih. Povijest slika za djecu u prijevodu Vedrana Pavlića otvorit će vam oči i naučiti vas gledati svijet prepun slika.

Na temelju popularne knjige za odrasle ovo dječje izdanje Povijesti slika donosi priču o umjetnosti u obliku razgovora umjetnika Davida Hockneyja i publicista Martina Gayforda koji o umjetnosti govore jednostavno i jasno. Ilustracije Rose Blake obogaćuju priču dvojice autora i približavaju povijest umjetnosti mladim čitateljima.

Povijest slika za djecu osvojila je posebnu nagradu Novi horizonti žirija Bologna Ragazzi Award 2019. koja se dodjeljuje knjigama s inovativnim pristupom temi. Dok čitate ovu knjigu ili dok vam je netko drugi čita, razgovarajte o onome što vidite. Kad gledamo slike, stvaramo vlastita gledišta. Upravo je to najljepše kad je riječ o umjetnosti!Mali ljudi, veliki snovi - Frida Kahlo 3DMali ljudi, veliki snovi - Frida Kahlo
Jedna od najpoznatijih serija slikovnica na svijetu - Mali ljudi, veliki snovi Marije Isabel Sánchez Vegara obuhvaća šest bogato ilustriranih knjiga, biografija iznimnih osoba i povijesnih ličnosti, koje su prilagođene djeci. Među njima je i slikovnica posvećena Fridi Kahlo, najpoznatijoj meksičkoj slikarici koja je, usprkos velikim nedaćama, ostvarila svoje snove i ostavila dubok trag u društvu. Slikovnicu Mali ljudi, veliki snovi - Frida Kahlo ilustrirala je Gee Fan Eng, a preveo Ozren Doležal.
Kad je Frida Kahlo bila tinejdžerica, teška joj je prometna nesreća zauvijek promijenila život. Ostavši nepokretna, počela je slikati u postelji. Njezini autoportreti, na kojima je pokazala bol i patnju, ali i strast prema životu te nagon za preživljavanjem, pretvorili su je u jednu od najslavnijih umjetnica dvadesetog stoljeća. Na kraju ove inspirativne priče o njezinu životu pronaći ćete životopis s obiljem podataka i fotografija.

Slikovnice iz serije Mali ljudi, veliki snovi bogatstvom boja i vedrih ilustracija te inspirativnim pričama i snažnim porukama nadahnjuju neke nove male ljude i ohrabruju ih da ostvare svoje velike snove zahvaljujući kojima će mijenjati svijet.

Što trebate napraviti da vaše dijete dobije knjigu na dar?
Na Instagramu!

1. Zapratite naš profil na Instagramu Roditelji.hr
2. Tagirajte dvoje prijatelja koji bi voljeli dobiti jednu od knjiga na dar!
3. I, naravno, napišite koju biste knjigu željeli za svoje dijete!

Na Facebooku!
1. Zapratite naš profil na Facebooku
2. Tagirajte dvoje prijatelja koji bi voljeli dobiti jednu od knjiga na dar!
3. I, naravno, napišite koju biste knjigu željeli za svoje dijete!

Darivanje počinje danas, 15. travnja, u 12.00 sati i traje do nedjelje 18. travnja do 12.00, kada ćemo objaviti sretne dobitnike!

Tekst: Jelena Mandić-Mušćet
Foto: Školska knjiga

Tagovi: , , , , ,

Pročitajte i:

mjesec rođenja bebe

Što vam govori mjesec rođenja vaše bebe o njezinoj osobnosti?

Vjerujete li u astrologiju? Ako i ne, jedno je sigurno - astrološka 'predviđanja' (onda ćemo…

bezobrazno dijete

Klinci 'vraćaju lopticu': Što kad vam djeca bezobrazno odgovaraju?

Kada su bebe, jako su slatki i čekate da napokon progovore. Onda, kada progovore i…

beba i dekice

Kada beba može spavati s dekicom? Stručnjaci kažu: 'Puno kasnije nego što mislite'

Kada se beba rodi, jedan od darova koji ćete dobiti sigurno će biti mekana dekica…

dijete jede borovnice

Organska hrana pozitivno utječe na razvoj dječjeg mozga, potvrdili znanstvenici

Iako je prehrana organskim namirnicama skuplja i zahtijeva dodatno vrijeme za njihovo pronalaženje i pripremu,…