beba i dekice

Kada beba može spavati s dekicom? Stručnjaci kažu: ‘Puno kasnije nego što mislite’

Kada se beba rodi, jedan od darova koji ćete dobiti sigurno će biti mekana dekica nekog preslatkog dezena, a vi ćete jedva čekati da je upotrijebite. No kada je pravo vrijeme?

I dok su dekice za bebe izvrsne za autosjedalicu, dok beba budna leži, a vi ste u njezinoj blizini ili je želite ušuškati tijekom hranjenja, možda će vas iznenaditi kada doznate da, zbog opasnosti od gušenja, nikako nisu sigurne dok beba spava tijekom noći.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, tijekom prvih 12 mjeseci bebina života nije preporučljivo stavljati baš ništa na prostor (u krevetić) na kojem ona spava, što uključuje dekice, plišance i jastuke. Iznimka su vreće za spavanje, kojima je beba praktički omotana i nema opasnosti da izmigolji iz njih ili da ručicama ili nožicama je tijekom spavanja prebaci preko svoje glave. Povijanje je također izvrstan način da se beba zagrije.

Mnogi se roditelji brinu da će bebi biti hladno ako je ne pokrijete, ali sve dok je u prostoriji u kojoj spava temperatura između bi, ako ne daju bebi pokrivač, njihovo dijete moglo biti hladno tijekom noći, ali sve dok je temperatura u sobi vaše bebe između 20 i 22 stupnjeva Celzijevih i ako je beba prikladno odjevena (bodi s dugim rukavima), ne trebate se brinuti.

Kada je sigurno spavanje s dekicom?

Iako ne postoji određena dob koja jamči da će vaša beba biti sigurna s dekicom tijekom noćnog spavanja, rizik od iznenadne dojenačke smrti se smanjuje nakon što navrši 1. godinu života. Međutim, preporuka je stručnjaka da je sigurna dob tek kada dijete napuni 18 mjeseci života. Također, ovo je idealna dob da djetetu maknete vreću za spavanje pa to možete sprovesti usporedno.

Koja je idealna veličina dekice?

Pokrivač za bebe ne bi trebao biti duži od polovine dužine njegova tijela, a bilo bi idealno da je izrađen od prozračnih materijala kao što je pamuk ili prirodna vuna. Također, pripazite da pokrivač ne bude pretežak, popluni se općenito ne preporučuju sve dok vaše dijete ne napuni 4 godine.

Dekica kao prijelazni objekt

Jedna od prednosti korištenja dekice jest što ona može poslužiti kao prijelazni objekt, da se dijete osjeća sigurno u periodima kad je ostavljate na čuvanju te olakšava razdvajanje. Djeca u dobi od 18 mjeseci u potrazi su za predmetom koji će ih utješiti i ublažiti separacijsku anksioznost.

Izbjegavajte prekrivanje kolica dekicom za ljetnih mjeseci

Naime, brojna su istraživanja pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće te se događa efekt termosice. Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura zraka 22 stupnja, kada se prekriju ona naraste do 33 stupnja u samo pola sata. Nakon sat vremena od prekrivanja, temperatura se podiže za još otprilike 4 do 5 stupnjeva.

Ako je primjerice vanjska temperatura zraka 25 stupnjeva, u prekrivenim kolicima ona može biti i do 15 stupnjeva viša, dakle bit će 40 stupnjeva. Također, s obzirom na to da je cirkulacija zraka prekrivanjem kolica smanjena, moguće su i kobne posljedice po dijete. I dok se naše tijelo hladi znojenjem, bebino to ne može te mu se tjelesna temperatura podiže i dolazi do pregrijavanja. Pregrijavanje može uzrokovati toplinski udar, koji pak može oštetiti središnji živčani sustav, mozak te može nastupiti i smrt.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

beba i jastuk

Mala djeca i spavanje: Treba li im uopće jastuk?

Ako mi ne možemo spavati bez jastuka, mislimo…

Pročitajte i:

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…

jež bodljikavko

Kada 11-godišnji dječak oponaša životinje na filmu: 'Tata me je morao škakljati da me nasmije!'

Ove je subote u sklopu Kino Kino festivala prikazan i kratkometražni animirani dječji film 'Jež…

Prva filmska uloga Amana Bukvića, sinčića Amara Bukvića

U sklopu 26. izdanja Modul Memorije Međunarodnog teatarskog festivala U Sarajevu je održana svjetska premijera…

rodile isti dan

Samo slučajnost ili neka tajna veza: Jednojajčane blizanke rodile isti dan!

Između blizanaca postoji posebna povezanost, i to cjeloživotna. Donosimo vam nevjerojatnu priču o jednojajčanim blizankama…