djevojcica kaže ne

‘Makni ruku, nije ugodno’: Djecu moramo naučiti reći NE kada se osjećaju ugroženo!

Seksualno nasilje nad djecom, nažalost, ne događa se tamo, negdje daleko od naših domova. Jeste li znali da je jedno od petero djece u nekom trenutku iskusilo neki oblik seksualnog nasilja?

Čak 20 razreda maturanata prijavilo se za online gledanje filma ‘Jedna od nas’ i diskusiju s nagrađivanim redateljem i scenaristom Đurom Gavranom te stručnom osobom na polju prevencije seksualnog nasilja.

Projekcije filmova kreću 1. ožujka, a dio su kampanje ‘Jedna od nas’ koja je pokrenuta na temelju istoimenog dokumentarnog filma kojoj je cilj dizanje svijesti javnosti o problemu seksualnog nasilja nad djecom te uvođenje prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obveznih školskih preventivnih programa.

Jedno od petoro djece u nekom trenutku iskusilo je neki oblik seksualnog nasilja. Seksualno uznemiravanje mogu biti neprimjereni dodiri, primanje i slanje neprimjerenih poruka preko mobitela, a danas, u vrijeme naprednih komunikacijskih tehnologija to je, nažalost, čest slučaj. Stoga, neophodno je osnaživati djecu kako bi prepoznala situacije koje su za njih potencijalno ugrožavajuće.silvija stanićSilvija Stanić, iz Udruge roditelja Korak po korak ističe kako je na odraslima odgovornost naučiti djecu da mogu i trebaju reći NE ne želim to raditi, ne želim sudjelovati u tome, nije mi ugodno, makni ruku, ne želim tako komunicirati. Djecu trebamo naučiti da se obrate osobi od povjerenja kada se osjete ugroženo ili nesigurno.

Stanić ističe kako seksualno nasilje ostavlja duboke psihološke tragove: ‘Ostavlja ih i fizičko nasilje, ali tragovi fizičkog nasilja su vidljiviji. Prije će netko primijetiti da je dijete izloženo fizičkom nasilju. Isto tako, društvena svijest o pojavnosti fizičkog nasilja puno je veća nego što je to kod seksualnog nasilja. Čak i onda kada vidimo društvene statistike, kada vidimo crno na bijelom da se radi o jednom od petoro djece, i dalje na neki način propitujemo je li to doista tako. I dalje sumnjamo jer je to možda način na koji nam je lakše razmišljati. Međutim, seksualno nasilje nije nešto od čega smijemo okrenuti glavu, odgovornost je odraslih da pomognu djeci da ostanu sigurna.’

Zašto je djeci tako teško govoriti?
Djeci je iznimno teško osvijestiti i prijaviti nasilje zato što su u njega uvučena raznim manipulacijama koju su prikazane kao tajne. Zlostavljači im često govore da će razoriti obitelj ako otkriju njihovu tajnu, a što djeci stvara dodatan strah, sram i osjećaj suodgovornosti da su doprinijeli tome što im se događa.

Silvija Stanić i Udruga roditelja Korak po korak uz brojne druge stručnjake podržala je kampanju ‘Jedna od nas’ kako bi se potakli razgovori o ovoj osjetljivoj temi. Kao dio kampanje, maturanti iz cijele Hrvatske mogli su prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online diskusiju s autorom filma i stručnom osobom na području prevencije seksualnog nasilja.

Tekst: Udruga Korak po korak
Foto: Udruga Korak po korak, Shutterstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nova mreža za povezivanje i osnaživanje roditelja

Na Međunarodni dan obitelji udruga roditelja Korak po…

Svako dijete ima pravo biti Sigurno, Jako i Slobodno

Ove godine, točnije 4. i 5. travnja 2019.…

CAP - program prevencije napada na djecu

Jeste li čuli za CAP? Ako ne, onda…

Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!

Kraj nasilju neće doći sve dok svaki pojedinac…

Pročitajte i:

aleksandar jovanović

Priča tate blogera: Kako izgleda život kad vam dođe i treće dijete?

Kada govorimo o obavezama u obitelji, uglavnom o tome govorimo iz ženske perspektive, što nije…

klinac se boji

Što stručnjaci kažu o strahu? On je naš prijatelj – upoznaj ga i živi s njim!

Strah je jedan od četiri najstarija osjećaja na svijetu; može nam spasiti, ali i zagorčati…

Martina Remenar Laborec, slastice bez glutena

Nije željela da joj sinovi budu tužni na rođendanima pa je uzela stvar u svoje ruke!

Kad od djeteta dobijete širok osmijeh, a od roditelja duboku zahvalnost, onda znate da ste…

seksualni odgoj

Mama uči svoje kćeri da nevinost ne postoji, a mnogi roditelji su se složili s njom

Ulazak u pubertet zahtijeva razgovore s djecom o mnogim temama, a jedna od njih je…