Sarah Josipović s kćerkicom Leni

Sarah Josipović o prvim danima s ‘dvije bebe’: ‘Mak i Leni se međusobno bude cijelu noć’

Prošla su tek dva tjedna otkako je Sarah Josipović rodila drugo dijete te nam je ispričala kako to izgleda s bebom i jednoipolgodišnjakom i kako je bilo roditi u vrijeme pandemije kada su i pratnja na porodu i posjeti rodiljama zabranjeni

Bivša manekenka, a danas PR stručnjakinja, Sarah Josipović i poduzetnik Jan Jerič, 13. siječnja dobili su drugo dijete, kćerkicu kojoj su nadjenuli ime Leni. Obzirom da već imaju sina Maka koji još nema ni dvije godine, razgovarali smo s dvostrukom mamom, koja nam je ispričala kako to izgleda kad imaš dvoje male djece, a još uvijek se oporavljaš od porođaja te kako je bilo roditi u vrijeme pandemije.

Sarah Josipović, Jan Jerič i sin
Jan i Mak Jerič i Sarah Josipović

 

“Rodila sam u Petrovoj bolnici, gdje sam rodila i prvi put i njihovom timu doktora dr. Radošević i dr. Vuić, koji su me porodili, na čelu s dr. Pavičić koja mi je vodila trudnoću, neizmjerno sam zahvalna. Naravno i svim sestrama i tehničkom osoblju koje se brinulo o meni i Leni, da nam ništa ne nedostaje i da nam brže prođe vrijeme do odlaska doma. No unatoč profesionalnom i ljubaznom osoblju bolnice, roditi tijekom pandemije nije neko posebno lijepo iskustvo. Jako mi je teško padala odvojenost od Jana i Maka i činjenica da nas nitko nije mogao posjetiti pa ni vidjeti Leni dok nismo izašle iz bolnice. Srećom, iako sam rodila carskim rezom, puštene smo ekspresno doma i treći dan nakon poroda smo ponovo svi bili zajedno”, zaočela je o svom iskustvu Sarah te nastavila.

“Kako samo Maka rodila hitnim carskim rezom i to prije samo godinu i sedam mjeseci, i ovaj put sam išla na carski. Prvi put je Jan tijekom 12 sati trudova bio sa mnom u sobi, kao i moja mama, i kad sam prebačena u rađaonu ostao je sa mnom, sve do trenutka kad je odlučeno da moram na hitan carski. Tada sam bila u općoj anesteziji i potpuno uspavana, dok sam ovaj put rodila uz pomoć spinalne anestezije i iskreno, i dalje ne znam koja je bolja opcija. Svi koji su rodili, znaju da nema tu ‘najbolje opcije’. Činjenica da ću sve morati odraditi sama, pogotovo sad kad sam znala što me čeka, jer su mi sjećanja s prvog poroda još bila živa, bilo mi je koma, i uz hormone i trudničke emocije, nije mi bilo drago. No najbitnije mi je bilo da sve prođe u redu. Nakon poroda sam se koncentrirala na svoj što brži oporavak i ustajanje na noge, koje je je bilo puno brže nego prvi dan, a onda i na povezivanje s Leni i uspostavljanje dojenja i sve je prošlo jako brzo. Naši dečki su iza zgrade uspjeli pronaći prozor naše sobe pa su nam pjevali, vikali i mahali ispod prozora i sve je sjelo na svoje mjesto kad su nas pokupili i odveli kući”, govori.

“Moram reći da iako porod u doba pandemije nije lijepo iskustvo kao inače, osoblje bolnice čini sve što je u njihovoj moći da maksimalno olakša svakoj mami da se što prije oporave, da dobiju naručene stvari koje obitelj ostavi na porti i da što prije otiđu doma. Sad je praksa da puštaju treći dan nakon carskog reza ako je sve u redu. U bolnici je dosta velika gužva, jer se rađaju bebe začete u karanteni pa možemo reći da je pravi baby boom. Neke sestre kažu da ovakvu gužvu nisu imale u 20 godina koliko rade u bolnici”, otkrila nam je mama Sarah, kojoj je jako teško pala odvojenost od malenog Maka.

“Presretni smo što je sve dobro prošlo i što smo išli brzo doma. Meni je najteže bilo zbog Maka, jer nikad nismo bili toliko odvojeni, odnosno nikad nismo bili odvojeni više od jedne noći, a sada smo bili odvojeni čak pet. Bilo mi je baš teško iako sam znala da ne smijem to tako gledati, jer sam upoznala majke koje također imaju male bebe doma, a moraju čuvati trudnoće same u bolnici po nekoliko mjeseci… One su svakodnevno u mojim mislima i nadam se da će im vrijeme brzo proći i da će se doma vratiti sa svojim zdravim bebama”, kazala je te nam priznajući da je premorena i iscrpljena, ispričala kako to izgleda s tek rođenom bebom i mališanom koji traži svoju pažnju.

“Kad smo došli doma počela je prava avantura, ipak su Mak i Leni mala razlika. Mak i dalje spava s nama u krevetu, iako se već bio preselio u svoju sobu, no vratio se k nama. Trenutačno smo u fazi da Leni još uvijek mijenja noć za dan pa se njih dvoje međusobno bude cijelu noć i onda svi skupa prespavamo pola dana. Srećom, u toj smo nesretnoj pandemiji pa ne moramo biti na poslu niti aktivni i raditi danju te si i mi možemo priuštiti taj obrnuti ritam. Moja mama nam puno pomaže, kuha, presvlači i uskače i pokušavamo se ‘ušemiti’ da svi skupa možemo za mjesec dana otići negdje na snijeg, izlet ili nešto slično. I očekivala sam da će na početku biti zahtjevno, no nadam se da će poslije biti super, zapravo znamo to i tako se tješimo sad kad imamo dvije bebe. Ali proći će…”, ispričala nam je Sarah, kojoj želimo što skoriji oporavak i da se zaista što prije ‘ušeme’ s dvoje mališana.

Jer, baš kao što veća razlika među djecom ima brojne prednosti, ali i mane, tako je i za ovu malu razliku, kakva je u obitelji Sarah i Jana, sasvim očekivano da će na početku izazvati pravi kaos, a kasnije iznjedriti svu ljepotu bratsko-sestrinskog odnosa. Uostalom, baš kao što se i u svakom drugom segmentu života za sklad itekako trebamo ‘naraditi’, isto je i kada je o obitelji riječ. Sve će biti dobro, rečenica kojom smo se toliko puta tješili u 2020. godini, itekako vrijedi i u ovom slučaju.

“Draga Sarah, želimo ti brz oporavak i što skoriji sklad! Sve preduvjete za to već imaš!”

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Instagram @sarahjosipovic

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

beba spava

Tech-bejbisiteri: Dok vaša beba spava, vi spokojno usisavate ili gledate omiljenu seriju!

Gledate svoju bebu kako spava i želite iskoristiti vrijeme kao biste 'odradili' neke kućanske poslove…

slavne mame

Odrekle su se karijere kako bi se posvetile majčinstvu: Uma Thurman, Demi Moore, Salma Hayek...

Mislimo da one imaju bejbisitere, puno novaca i da mogu raditi što požele pa i,…

rodiljni dopust

Doznali smo u kojim zemljama je poželjno zasnovati obitelj: Je li i Hrvatska među njima?

U različitim zemljama vrijede različita pravila oko toga koliko dugo majka smije biti na rodiljnom…

sadnja vrta s djecom

Djeca i eko-svijest: Zasadite s djecom vrt (možete i na balkonu)!

Proljeće je idealno vrijeme da djeca iskustveno uče o prirodi. Sadnja biljaka je jedan od…