dječak i djevojčica igraju igrice na kompjuteru

Roditelji, oprez! Pojavila se nova verzija opasne igre Plavi kit!

Nakon Plavog kita i "igre" Momo, u kojima je cilj bio isti - navesti dijete na izvršavanje raznih opasnih zadataka - ovo je treća inačica bizarne "igre". Roditelji, obratite pažnju na ime Jonathan Galindo!

Vrlo opasna i nekada vrlo popularna “igra" Plavi kit, u kojoj se djecu navodi da prihvaćaju razne izazove, među kojima su i oni vrlo opasni po život, ponovno se vratila. Ovog puta opasnost dolazi od imena Jonathan Galindo i djeluje uglavnom putem Twittera, Instagrama i TikTok-a.

Jonathan Galindo je ime koje se pojavljuju na društvenim mrežama. Možda ste već i vidjeli “njegovo lice” - psa, koji plaši ljude u virtualnom prostoru. Nakon Plavog kita i igre Momo, inačice Plavog kita koja se proširila WhatsApp-om, sličan izazov pojavljuje se tako treći puta. Jonathan Galindo obraća se mladima putem privatne poruke s pitanjem žele li “igrati igru”. Igra se opet sastoji od nekoliko zadataka u kojima su mladi prisiljeni izvršiti ih, jer će u protivnom Jonathan otkriti sve njihove osobne podatke. “Igra" iz zadatka u zadatak postaju sve opasnije, s mogućim samoubojstvom kao zadnjim izazovom. Deseci profila na Instagramu, TikToku i Twitteru već su se pojavili s imenom “Jonathan Galindo” u nazivu. Naravno ima i onih koji stvaraju takav profil samo za zabavu. Ali, nedvojbeno, postoje i oni s lošim namjerama. Stoga se oprez svakako preporučuje.

“Djeca i tinejdžeri vrlo su znatiželjni, a nedostatak znanja o sigurnosti na internetu kao i strah od posljedica može ih spriječiti u tome da s odraslom osobom podijele informaciju da sudjeluju u ovom izazovu. Vršnjački pritisci koji su posebno izraženi u adolescenciji također mogu utjecati na to da se tinejdžeri odluče na sudjelovanje u ovom izazovu. Važno nam je reći i da izazov uključuje prijetnje i ucjene što predstavlja i oblik nasilja na internetu, a anonimni počinitelji mogu smatrati da za takvo ponašanje neće snositi posljedice. Upravo zbog ovih ucjena neka djeca mogu misliti da su primorana provesti izazov do kraja jer će u suprotnom nepoznata osoba, primjerice, nauditi njima ili njihovim roditeljima. O ovakvim slučajevima stoga je potrebno obavijestiti policiju i administratore društvenih mreža te je važno da mladi razgovaraju s odraslim osobama, savjetuju s Hrabrog telefona.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Pročitajte i:

Pavel

Bračni par iz Pavela: Na velikom eventu Jana Story Hall of Fame otkrili da čekaju prinovu!

Bračni par poznatih glazbenika, koji već ima kćerkicu Lunu, a koja će na jesen proslaviti…

kim i north

Kim Kardashian svojoj kćeri čestitala osmi rođendan: 'Ti točno znaš što želiš u životu'

Poznata je starleta za 8. rođendan svoje kćeri North napisala emocionalnu objavu i pokazala koliko…

mama priča sa sinom

Kad se 'napokon' odlijepe od roditelja: I djeca žele privatnost, no gdje je granica između zaštite i kontrole?

Odrastanje djeteta sa sobom nosi niz promjena unutar obiteljskih odnosa. Dijete postaje samostalno i počinje…

trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac...

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice, a uzmite u obzir da se ona…