trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac…

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice, a uzmite u obzir da se ona ionako brine o puno toga: hrani li se zdravo, održava li tjelesnu težinu kako treba, razvija li se beba normalno, kakav će biti porod... Nemojte joj otežavati nepotrebnim pitanjima. Radije, šaljite pozitivu, da uživa u ovome posebnom razdoblju života

Trudnoća je posebno razdoblje za svaku ženu i čak ako je često protkano trudničkim tegobama, a trudnice se vesele što će postati majke. Kako ne biste to pokvarili, možda bi bilo dobro da izbjegavate budućoj mami postavljati neka, za nju škakljiva pitanja.

1. 'Jesi li sigurna da nisu blizanci?'
Da, sigurna buduća mama je sigurna. Jedino vam može zahvaliti na tome što ste joj skrenuli pozornost da izgleda 'veliko' I da je možda dobila više na težini nego što je trebala. Zar mislite da vam sama ne bi rekla kako nosi blizance? Nikako trudnoj ženi nemojte govoriti da joj je trbuh prevelik za mjesec trudnoće u kojem se trenutno nalazi…

2. 'Tako ti je mali trbuh! Kao da nisi trudna.'
Kao što ne biste trebali komentirati kako je trudnici velik trbuh, tako nemojte komentirati da joj je premali trbuh. Možda ne mislite da je ovaj komentar uvredljiv, ali… možete je potaknuti da razmišlja o tome kako se možda beba ne razvija u skladu s razdobljem trudnoće. Pravilo o trudničkom trbuhu: Nikako ne komentirajte veličinu!

3. 'Sigurno si pred porod!'
Ne, pokušajte nešto drugo! Ako ne znate u kojem je trudnica mjesecu trudnoće, ne izgovarajte ovu rečenicu. A ako znate, ne postavljajte takvo pitanje u srpnju ako joj je termin u rujnu. Ona to između redova čuje kao: 'Imaš još 10 tjedana do poroda, a ti si tako velika kao da ćeš roditi sljedeći tjedan'.

4. 'Izgledaš tako umorno/iscrpljeno/napuhnuto/jadno!'
Neke trudnice jednostavno nemaju taj 'sjaj'. Vjerojatno je žena kojoj imate potrebu reći takav komentar umorna, osjeća mučninu, vrti joj se i bori se s otečenim nogama, zato nemojte pogoršavati situaciju. Bolja opcija: dajte joj kompliment za kombinaciju odjeće.

5. 'Naspavaj se sada, jer kad rodiš, nećeš!'

Prvorotkinje dobro znaju da će imati pune ruke posla s bebom i mnoge neprospavane noći, čemu to isticati? No ovakav komentar njima zapravo znači: 'Uživaj sada jer će tvoj život kad rodiš postati robija!' Buduća je mama odlučila na svijet donijeti bebu i veseli se novome poglavlju u svome životu. Nemojte to pokvariti.

6. 'Jao, moram ti ispričati o mome strašnom porodu. Valjda ćeš ti bolje proći!'

Ne, nikako, nikad. Nijedna trudnica ne mora slušati vašu zastrašujuću priču. Šaljite samo pozitivne vibracije.

7. 'Uh, curica? Jadan tvoj muž, okružen curama.'
Svoje predrasude o spolovima zadržite za sebe

8. 'Tvoj termin poroda pada u nezgodno vrijeme jer je tako blizu Gospe/Božića/Nove godine/Uskrsa/Dana planeta Zemlje.'
Vjerojatno ste svjesni toga da se termin poroda ne može planirati, a ni trenutak začeća. Buduće mama vjerojatno ima neke strahove vezane uz termin poroda pa ih nemojte pogoršavati!

9. 'Što se dogodilo s kontracepcijom?'
Osim ako nije riječ o vašoj najboljoj prijateljici, ovo je pitanje totalno neprimjereno. Iskreno, čak i da jest najbolja prijateljica, takve detalje bi sama trebala podijeliti, je li trudnoća bila slučajna ili je planirana.

10. 'Jesi li sigurna da smiješ to piti/jesti?'
Osim ako niste liječnik po struci, preskočite ovo pitanje. Buduća je mama sigurno već provjerila koliki joj je unos kofeina dnevno dopušten, koliko slatkiša smije jesti i kakva je hrana za nju najbolja. Naporno je kad baš svi u vašoj okolini kontroliraju što pijete i jedete, kao da trudnica ne želi sve najbolje za svoje dijete.

11. 'Ajme, još nisi rodila?!'
Ako se vi, koji niste trudni, čudite što još nije rodila, budite sigurni da se ona tom mišlju bavi dok ne ode u rađaonicu.

12. Kako se osjećaš što češ donijeti dijete na ovaj svijet pun nasilja i blizu ekološke katastrofe?
Ponovno naglašavamo: samo pozitivne vibracije. Uostalom, kada je svijet uopće bio frendli, a djeca se rađaju od početka čovječanstva, a tomu ima dosta…

Mnogi od komentara koje navodimo vjerojatno se izgovaraju u dobroj namjeri, ali, vjerujte, nisu ono što bi buduće mame, izložene navali raznih hormona, željele čuti. Zadržite se u sigurnoj zoni komentara kao što su: 'Čestitam', 'Izgledaš super', 'Kako se osjećaš?'

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

knjige preporuka

Ljetno štivo za djevojčice i dječake – neustrašive zaštitnike prirode, pustolove, istraživače i umjetnike

Ljeto je idealno vrijeme za punjenje baterija i otpuštanje svih očekivanja koje gomilamo tijekom godine.…

Sasvim drugačiji obiteljski odmor usred ljeta: kampiranje Nevene Rendeli Vejzović

Bivša voditeljica HTV-a, a danas vlasnica vlastite tvrtke Primetime komunikacije te osnivačica Festivala zdravlja, Nevena…

Pamela Ramljak: 'Sada imam više kila nego prije trudnoće i osjećam se puno bolje'

Pjevačica Pamela Ramljak priznala da oduvijek pazi kako se hrani te da to nije činila…

par pije kavu

Mame, tate, ujutro je dobro piti kavu s kofeinom jer ona najbolje štiti od bolesti jetre

Ako je ispijanje jutarnje kave vaš omiljeni dnevni ritual, osim užitka, činite dobro i svojoj…