dijete u blatu

Ovako se stječe imunitet! Fotka male Dvornikove sve oduševila

Skakanje po blatnim lokvicama svakako bi godilo djeci da im češće dopustimo da uživaju u takvim igrama, baš poput Balie Dee, kćeri influencerice Elle Dvornik koja je doslovno zaplivala u blatu

“U našem dezinficiranom svijetu djeca su bolesnija, a ne zdravija. Mi smo stvoreni za život u prirodi”, tvrdi dr. sc. Rob Dunn, biolog i otac te autor knjiga ‘The Wild Life of Our Bodies’ i ‘The Man Who Touched His Own Heart’. On zastupa tezu da bi nam djeca bila zdravija da im dopustimo da se pošteno zablate.

Jedno takvo, za cijelu obitelj nezaboravno iskustvo, svojoj je kćeri priuštio Charles Pierce, suprug influencerice Elle Dvornik. Trogodišnja curica doslovno je zaplivala u blatu, što je njezin tata zabiljžio kamerom, a fotografiju iskoristio da svima poželio bolju 2021. od 2020. koja je za nama.

“Prošla godina je bila toliko loša da sam se od listopada klonio društvenih mreža. Postoji naime jedna stara izreka – ako nemaš ništa dobro za reći, nemoj reći baš ništa! Ova fotografija je suma sumarum protekle godine. Balie, hvala ti! U svakom slučaju, 2021. hura, hura, hura! Nadajmo se da će svima donijeti puno sreće, uspjeha i radosti”, napisao je Charles u opisu fotografije svoje kćeri Balie Dee na Instagramu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles Pearce (@charles_pearce)

Osim što je igranje u blatu za malenu Balie Dee zasigurno bio pravi užitak, kako dr. Dunn kaže, takva igra definitivno utječe na imunitet djeteta. Oni koji odrastaju na selu imaju više prilike za takva iskustva, baš kao što i on sam igru u prirodi izdvaja među najljepše uspomene iz djetinjstva.

“Kao najdraže trenutke u djetinjstvu pamtim one kad sam bio u prirodi i nešto lovio. Tada sam lovio žabe i ribe. Lovio sam zmije, stotine njih. Prevrtao sam balvane i verao se na drveće. Istraživao sam. Postojala su ograničenja u mojim skitnjama, morao sam, naime, u neko doba biti kod kuće, dalje od neke udaljenosti nisam smio ići, ali sad ih se ne sjećam. Ali sjećam se onog što sam ulovio. Ako postoje neke moje fotografije iz djetinjstva kad nisam imao vlažna i blatna stopala te neku životinju u rukama, vjerojatno su me prije toga upristojili”, prisjetio se dr. Rob.

Osim toga, kako tvrdi, postoje i dokazi da možemo povisiti vjerojatnost da će nam djeca biti slobodna od alergija tako da ih izlažemo različitim mikroorganizmima. “To izlaganje uči njihov imunosni sustav koje su klice dobre, koje su loše, a koje nisu ni dobre ni loše. Na našoj koži borave milijarde mikroorganizama. Oni žive i u našem probavnom sustavu, u našim ustima te doslovno bilo gdje drugdje u našem tijelu. Oni tvore nevjerojatno komplicirane, međusobno povezane zajednice, nazvane mikrobiomi, a njih znanstvenici poput dr. Roba tek počinju razumijevati i cijeniti. Ljudska bića oslanjaju se na te mikroorganizme kako bismo ostali zdravi i kako bismo bili na životu. No preseljenjem u gradove neki su od tih sojeva nestali. Njihov manjak sve nas, a to katkad uključuje i našu djecu, izlaže višem riziku za alergije, astmu, upalnu bolest crijeva, demenciju i druge boljke. Djeca odrasla u seoskim krajevima rijetko kad imaju autoimune bolesti ili alergije. U urbanim zonama ta su stanja puno češća. Trebamo ponovno povezati svoje klince s bakterijama koje im trebaju te, još općenitije, s divljinom koju trebaju, ma koliko malena ta divljina bila. Neka rješenja su lagana”, kazao je dr. Dunn.

Tekst: J. S.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Ella Dvornik

Mama Ella već ima plan za 2021., ova godina donijela joj je slatke muke

Kako izgleda blagdanski ambijent u Ellinu domu i…

Nutricionist otkriva što jesti kako bi u ova izazovna vremena osnažili imunitet i ostali zdravi!

Nutricionist Nenad Bratković pojašnjava kako bismo se trebali…

8 namirnica (imate ih doma!) koje će ojačati imunitet za borbu protiv koronavirusa

Tijekom sezone virusnih upala treba dodatno voditi računa…

Poznate Hrvatice podijelile svoja najintimnija iskustva

Svaka nova #pričaiznutra poziv je ženama da i…

Pročitajte i:

kamala harris

Druga strana Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a: 'Ipak sam ja prvo Momala!'

Kamala Harris nema svoje biološke djece, no djecu svoga supruga Douga Emhoffa prigrlila je kao…

Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate…

Mario i Tia Mamić

Tia Mamić o suprugu Mariju Mamiću: 'On je divan očuh i tata!'

Tia Mamić pričala je o rođendanu sina Dominica i suprugu Mariju Mamiću, sportskom menadžeru koji…

Toni Bošnjaković na vrhu sv. Jure

Parabiatlonac Toni Bošnjaković: "Želim samo da mi dijete prohoda i da može samostalno živjeti"

Toni Bošnjaković, čovjek koji s protezama na nogama odlazi pomoći Banovini, pravi je primjer da…