nenasilna komunikacija

Nasilje počinje kad komunikacija prestane: Priključite se na online radionicu i naučite više o ‘nenasilnoj komunikaciji’

Nekome od vas darujemo odličnu i jako korisnu online edukaciju 'Nenasilna komunikacija Marshalla B. Rosenberga'. Kako sudjelovati u ovom darivanju i što sve možete naučiti, doznajte u nastavku!

Ako znate da nasilje počinje u trenutku kad prestane komunikacija, svako se prijavite na online edukaciju ‘Nenasilna komunikacija Marshalla B. Rosenberga’, koja će se preko aplikacije Zoom održati u četiri termina, četiri četvrtka u travnju – 8., 15., 22. i 29. travnja od 18 do 23:30. Iskustveno učenje utemeljeno u autentičnom modelu Marshalla Rosenberga, vodit će Ivana Pejić, profesorica i certificirana trenerica nenasilne komunikacije (CNVC) s dvadesetogodišnjim iskustvom u radu s djecom, roditeljima i učiteljima.

Na ovoj edukaciji Ivana će obraditi sljedeće teme:

1. Odlike komunikacijskog modela M. Rosenberga i dobrobit u praksi.

Ishod: Razumijevanje osnovnih odlika filozofije nenasilne komunikacije koja se razvija u svjetlu humanističke psihologije Carla Rodgersa i benefite od učenja ovog ‘novog jezika’.

2. Zašto gubimo povezanost i upadamo u konflikte uobičajenim obrascima komunikacije i načinom razmišljanja.

3. Model ‘4 uha’.

Ishod: Razumijevanje načina na koji uspostavljamo odnose prema sebi i drugima, razumijevanje veze komunikacijskih obrazaca i obrazaca razmišljanja s kvalitetom odnosa koje gradimo sa sobom i drugima. Donosimo svjesne odluke da želimo usvajati nenasilnu komunikaciju i preuzimamo odgovornost za ostvarenje dobrobiti.

4. Opažanje bez procjene kao način povezivanja s okolnim zbivanjima - misaoni proces i stanje razvoja svijesti.

Ishod: Sudionici razlikuju opažanje bez procjene od osuđivačkih i procjenjivačkih misli, praktično primjenjuju način opažanja bez procjene, uočavaju elemente osuđivanja u verbalnim iskazima (čak i suptilnog), samostalno se mogu izražavati sintagmama lišenim osuda.

5. Značaj osjećanja za povezivanje s potrebama i sposobnost povezivanja s osjećanjima u tijelu.

Ishod: Sudionici razlikuju osjećanja od pseudoosjećanja, usvojili su bogatiji rječnik za imenovanje osjećanja, u stanju su se povezati s osjećanjima u tijelu, u govornom izričaju koriste sintagme u kojima izražavaju osjećanja jasno ih razlikujući od misli o osjećanjima.

6. Potrebe - uzrok i pokretač

Ishod: Sudionici imenuju karakteristike potreba prema Marshallovom modelu, nabrajaju potrebe, uočavaju jesu li u govoru potrebe izrečene ili nisu i prepoznaju vlastite potrebe u procesu empatijskog povezivanja kroz zadatke za vježbanje.

7. Povezivanje s potrebama kao osnova uspostavljanja empatijskog odnosa sa sobom i drugima.

Ishod: Sudionici u praktičnim vježbama prepoznaju potrebe drugih slušajući ih dok govore, čak i kada koriste jezik kojim osuđuju i vrijeđaju. Uspijevaju prepoznati iz kojih nezadovoljenih potreba dolaze takvi oblici izražavanja i zadržavaju empatijski stav prema sebi i prema drugome.

8. Od osviještenih potreba ka ostvarenju dobrobiti u praksi: izražavanje kroz 4 koraka (sinteza elemenata modela).

Ishod: Sudionici su u stanju izraziti se kroz četiri koraka Maršalovog modela i kreirati adekvatnu strategiju za zadovoljenje vlastitih potreba kroz praktično djelovanje (riječi i postupke).

O Nenasilnoj komunikacija Marshalla B. Rosenberga:

“Kad se povežemo s potrebama, strategija za njihovo zadovoljenje pronaći će nas!”, govorio je M. Rosenberg.

Ovo je prilika za sve koji žele usvajati, razvijati i nadograđivati komunikacijske vještine i alate za ostvarivanje empatijskog odnosa sa sobom i drugima. Cilj ovakvog učenja je ostvarenje dobrobiti tako da se povežete sa svojim potrebama, što bi vam trebalo dati smjernicu o načinima (strategijama) za ostvarenje istih.

Važno je istaknuti da su vlastita dobrobit i dobrobit drugih ista stvar i ne samo da se ne isključuju, nego su jedno. Zato je usvajanje komunikacijskih i misaonih obrazaca iz kojih komunikacija proizlazi, dio razvoja svijesti koja se ostvaruje kroz rast u Nenasilnoj komunikaciji. Nenasilna komunikacija uči nas kako finoću zamijeniti iskrenošću, tako da istovremeno njegujemo povezanost i bliskost s drugima na iskren i autentičan način, čak i u situacijama koje vam u ovom momentu izgledaju nemoguće za ostvariti ovakvu kvalitetu. Model je dubok i snažan i pomalo šokantan u ozračju u kojem iskrenošću nazivamo kada drugima nabrojimo sve što im ne valja ili se brinemo o sebi zauzimajući stav ‘baš me briga za druge’. Učenjem nenasilne komunikacije rastemo tako da paradigmu ‘ili - ili potpuno transformiramo u ‘i - i’, a kooperacija postane okvir u kojem ostvarujemo interakciju. Komunikacijski obrasci duboko su ukorijenjeni u stavu i nisu samo fraze umotane u celofan ljubaznosti, jer takve ne doprinose željenoj kvaliteti.

Cijena ove edukacije jest 460kn, a kako se prijaviti doznajte ovdje!

Certifikat koji sudionici dobivaju nakon završenog osnovnog modula priznat je od strane Internacionalnog centra za nenasilnu komunikaciju u procesu certifikacije novih trenera.

Netko od vas dragi čitatelji, dobit će potpuno besplatno ovu edukaciju! Odgovorite na naš Instastory s ovom objavom na našem Instagramu @roditelji.hr sa ŽELIM EDUKACIJU, a mi ćemo 24 sata od objave, objaviti ime dobitnika odabranog slučajnim odabirom! Sretno!

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

 

 

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mama priča sa sinom

Kad se 'napokon' odlijepe od roditelja: I djeca žele privatnost, no gdje je granica između zaštite i kontrole?

Odrastanje djeteta sa sobom nosi niz promjena unutar obiteljskih odnosa. Dijete postaje samostalno i počinje…

trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac...

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice, a uzmite u obzir da se ona…

bloom na brodu

Maja i Nenad na odmoru: Prva plovidba maloga Blooma!

Naša je pjevačica odlučila nakon prvog nastupa u ovoj godini, uzeti kratak predah u Poreču,…

tata doji

U potrazi za utjehom, djevojčica se zbunila i sisala tatinu bradavicu!

Jedan je tata kamerom uhvatio trenutak u kojem je njegova djevojčica odlučila sisati njegodu bradavicu.…