nenasilna komunikacija

Nasilje počinje kad komunikacija prestane: Priključite se na online radionicu i naučite više o ‘nenasilnoj komunikaciji’

Nekome od vas darujemo odličnu i jako korisnu online edukaciju 'Nenasilna komunikacija Marshalla B. Rosenberga'. Kako sudjelovati u ovom darivanju i što sve možete naučiti, doznajte u nastavku!

Ako znate da nasilje počinje u trenutku kad prestane komunikacija, svako se prijavite na online edukaciju ‘Nenasilna komunikacija Marshalla B. Rosenberga’, koja će se preko aplikacije Zoom održati u četiri termina, četiri četvrtka u travnju – 8., 15., 22. i 29. travnja od 18 do 23:30. Iskustveno učenje utemeljeno u autentičnom modelu Marshalla Rosenberga, vodit će Ivana Pejić, profesorica i certificirana trenerica nenasilne komunikacije (CNVC) s dvadesetogodišnjim iskustvom u radu s djecom, roditeljima i učiteljima.

Na ovoj edukaciji Ivana će obraditi sljedeće teme:

1. Odlike komunikacijskog modela M. Rosenberga i dobrobit u praksi.

Ishod: Razumijevanje osnovnih odlika filozofije nenasilne komunikacije koja se razvija u svjetlu humanističke psihologije Carla Rodgersa i benefite od učenja ovog ‘novog jezika’.

2. Zašto gubimo povezanost i upadamo u konflikte uobičajenim obrascima komunikacije i načinom razmišljanja.

3. Model ‘4 uha’.

Ishod: Razumijevanje načina na koji uspostavljamo odnose prema sebi i drugima, razumijevanje veze komunikacijskih obrazaca i obrazaca razmišljanja s kvalitetom odnosa koje gradimo sa sobom i drugima. Donosimo svjesne odluke da želimo usvajati nenasilnu komunikaciju i preuzimamo odgovornost za ostvarenje dobrobiti.

4. Opažanje bez procjene kao način povezivanja s okolnim zbivanjima - misaoni proces i stanje razvoja svijesti.

Ishod: Sudionici razlikuju opažanje bez procjene od osuđivačkih i procjenjivačkih misli, praktično primjenjuju način opažanja bez procjene, uočavaju elemente osuđivanja u verbalnim iskazima (čak i suptilnog), samostalno se mogu izražavati sintagmama lišenim osuda.

5. Značaj osjećanja za povezivanje s potrebama i sposobnost povezivanja s osjećanjima u tijelu.

Ishod: Sudionici razlikuju osjećanja od pseudoosjećanja, usvojili su bogatiji rječnik za imenovanje osjećanja, u stanju su se povezati s osjećanjima u tijelu, u govornom izričaju koriste sintagme u kojima izražavaju osjećanja jasno ih razlikujući od misli o osjećanjima.

6. Potrebe - uzrok i pokretač

Ishod: Sudionici imenuju karakteristike potreba prema Marshallovom modelu, nabrajaju potrebe, uočavaju jesu li u govoru potrebe izrečene ili nisu i prepoznaju vlastite potrebe u procesu empatijskog povezivanja kroz zadatke za vježbanje.

7. Povezivanje s potrebama kao osnova uspostavljanja empatijskog odnosa sa sobom i drugima.

Ishod: Sudionici u praktičnim vježbama prepoznaju potrebe drugih slušajući ih dok govore, čak i kada koriste jezik kojim osuđuju i vrijeđaju. Uspijevaju prepoznati iz kojih nezadovoljenih potreba dolaze takvi oblici izražavanja i zadržavaju empatijski stav prema sebi i prema drugome.

8. Od osviještenih potreba ka ostvarenju dobrobiti u praksi: izražavanje kroz 4 koraka (sinteza elemenata modela).

Ishod: Sudionici su u stanju izraziti se kroz četiri koraka Maršalovog modela i kreirati adekvatnu strategiju za zadovoljenje vlastitih potreba kroz praktično djelovanje (riječi i postupke).

O Nenasilnoj komunikacija Marshalla B. Rosenberga:

“Kad se povežemo s potrebama, strategija za njihovo zadovoljenje pronaći će nas!”, govorio je M. Rosenberg.

Ovo je prilika za sve koji žele usvajati, razvijati i nadograđivati komunikacijske vještine i alate za ostvarivanje empatijskog odnosa sa sobom i drugima. Cilj ovakvog učenja je ostvarenje dobrobiti tako da se povežete sa svojim potrebama, što bi vam trebalo dati smjernicu o načinima (strategijama) za ostvarenje istih.

Važno je istaknuti da su vlastita dobrobit i dobrobit drugih ista stvar i ne samo da se ne isključuju, nego su jedno. Zato je usvajanje komunikacijskih i misaonih obrazaca iz kojih komunikacija proizlazi, dio razvoja svijesti koja se ostvaruje kroz rast u Nenasilnoj komunikaciji. Nenasilna komunikacija uči nas kako finoću zamijeniti iskrenošću, tako da istovremeno njegujemo povezanost i bliskost s drugima na iskren i autentičan način, čak i u situacijama koje vam u ovom momentu izgledaju nemoguće za ostvariti ovakvu kvalitetu. Model je dubok i snažan i pomalo šokantan u ozračju u kojem iskrenošću nazivamo kada drugima nabrojimo sve što im ne valja ili se brinemo o sebi zauzimajući stav ‘baš me briga za druge’. Učenjem nenasilne komunikacije rastemo tako da paradigmu ‘ili - ili potpuno transformiramo u ‘i - i’, a kooperacija postane okvir u kojem ostvarujemo interakciju. Komunikacijski obrasci duboko su ukorijenjeni u stavu i nisu samo fraze umotane u celofan ljubaznosti, jer takve ne doprinose željenoj kvaliteti.

Cijena ove edukacije jest 460kn, a kako se prijaviti doznajte ovdje!

Certifikat koji sudionici dobivaju nakon završenog osnovnog modula priznat je od strane Internacionalnog centra za nenasilnu komunikaciju u procesu certifikacije novih trenera.

Netko od vas dragi čitatelji, dobit će potpuno besplatno ovu edukaciju! Odgovorite na naš Instastory s ovom objavom na našem Instagramu @roditelji.hr sa ŽELIM EDUKACIJU, a mi ćemo 24 sata od objave, objaviti ime dobitnika odabranog slučajnim odabirom! Sretno!

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

 

 

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

mjesec rođenja bebe

Što vam govori mjesec rođenja vaše bebe o njezinoj osobnosti?

Vjerujete li u astrologiju? Ako i ne, jedno je sigurno - astrološka 'predviđanja' (onda ćemo…

bezobrazno dijete

Klinci 'vraćaju lopticu': Što kad vam djeca bezobrazno odgovaraju?

Kada su bebe, jako su slatki i čekate da napokon progovore. Onda, kada progovore i…

beba i dekice

Kada beba može spavati s dekicom? Stručnjaci kažu: 'Puno kasnije nego što mislite'

Kada se beba rodi, jedan od darova koji ćete dobiti sigurno će biti mekana dekica…

dijete jede borovnice

Organska hrana pozitivno utječe na razvoj dječjeg mozga, potvrdili znanstvenici

Iako je prehrana organskim namirnicama skuplja i zahtijeva dodatno vrijeme za njihovo pronalaženje i pripremu,…