dojenje

Nikad realniji prikaz dojenja iz objektiva poznate fotografkinje

Složenost dojenja ono je što je fotografkinja Sophie Harris-Taylor željela istražiti u svojoj sada već viralnoj seriji portreta za Milk

“Ovo nije vodič za dojenje ni na koji način, ali nadam se da će žene koje doje, koje se tijekom tog procesa suočavaju s puno pozitivnih, ali i negativnih emocija, shvatiti da nisu same. Nekim će ljudima to možda biti nekako grubo… O ženskim grudima najčešće se govori u seksualnom kontekstu, zaboravljaući njihovu primarnu ulogu. Ovdje sam željela prikazati upravo to iskonsko, prirodno, s malo više detalja nego smo naviknuli vidjeti”, rekla je fotografkinja Sophie Harris-Taylor, koja je snimila seriju fotografija o dojenju za Milk.

Najizazovniji dio dojenja steći je povjerenje u to da dojite javno, kaže fotografkinja, koja je svojim objektivom prikazala do sada, vjerojatno, najimpresivnije i najrealnije slike dojenja.

View this post on Instagram

A post shared by Sophie Harris-Taylor (@sophieharristaylor) on

“Prije nego što sam dobila sina, i ja sam, kao i mnoge druge žene, željela dojiti. Slike koje sam viđala prikazivale su dojenje na prilično generički i neinformativan način. Htjela sam “otvoriti raspravu”, ali ne u smislu za ili protiv dojenja, već sam željela da majke podijele svoje istinite priče u udobnosti svojih domova. Ovo je pravo vrijeme da se o jednoj istinskoj, najosnovnijoj funkciji, razgovara na istinit i transparentan način”, rekla je Sophie Harris-Taylor.

Evo samo nekih iskustava mama koje “privela” pred svoj objektiv.

“Prvih 8 tjedana dojenje je bilo vrlo naporno za mene. Moja kći se hranila jako dugo, no i nakon toga nije izgledala sretno i zadovoljno. Neprestano sam ispitivala svoju sposobnost, mučila se s bolnim bradavicama, iscrpljenošću i sveopćom nelagodom. Izgradila sam potpuno negativan odnos prema dojenju, a istodobno nisam željela prestati dojiti”, rekla je Thea.

“Volim dojiti, volim taj osjećaj blizine, kako se naše oči susreću i taj osjećaj kože na koži. Dojeći mogu isključiti svu tugu, a ono mi daje sigurnost, jer znam da dijete dobiva sve hranjive tvari, dobre bakterije i antitijela koja joj trebaju za optimalno zdravlje. Dojenje je također povećalo moje samopouzdanje. Osjećam da je moje tijelo moćno”, kaže Anna.

“Možete pročitati svaku knjigu o dojenju, ići na milijun tečajeva, imati savršene bradavice, a još vam uvijek može biti teško. Osjećaj neuspjeha da nisam mogla dojiiti te da sam se puna tri mjeseca mučila s izdajanjem, progana me još i danas. Bilo je krvavo teško. Razboljela sam se, dobila infekciju mokraćnog mjehura i mastitis. Vjerojatno ću uvijek osjećati krivnju što nisam bila u mogućnosti dojiti”, rekla je Lizzie.

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

medicinski potpomognuta oplodnja

Tabu koji to ne smije biti: medicinski potpomognuta oplodnja

Mnogo je tabua kad je u pitanju žensko…

Jelena Veljača

Jelena Veljača: Priče iz vagine

Zašto skrivamo svoja bolna i traumatična iskustva, samo…

Ekskluzivno! Stručnjaci zabrinuti za psihičko stanje djece u Zagrebu. Evo što slijedi na jesen...

Regresija u ponašanju, burne emocionalne reakcije, povlačenje u…

Pročitajte i:

8 stvari koje će vam ljeto učiniti boljim

Ako ste roditelj, ne znači da su djeca jedina tema o kojoj morate razmišljati. Biti…

Narukvice Borboleta hit su i ovog ljeta – potražite ih u paketu s magazinom Elle!

Jednostavne a efektne, Borboleta narukvice hit su i ovog ljeta! Prepoznatljiv leptir na svilenom koncu…

Story dizajnerski mjesec: ovaj tjedan ne propustite hit satensku maramu i gumicu by Alduk

Godina koja ni po čemu nije tipična no jedna tradicija se nastavlja; dizajnerski modeli pristupačni…

djeca gledaju sat za praćenje fizičke aktivnosti ili smart watch

Kupili ste djetetu sat za praćenje aktivnosti - što sad?

Vaše dijete neće postati aktivnije samo zato jer ste mu kupili sat za praćenje aktivnosti.…