nataša i putovanje

Na putovanje s djecom: Nataša je odabrala let avionom, ali i autom može proći bez stresa!

Dok vaši klinci veselo skakuću po stanu i vesele se odlasku na more, vas boli glava jer znate što vas očekujue: pakiranje, putovanje, raspremanje, a najviše od svega muka vam je od vožnje različitim prijevoznim sredstvima tijekom koje, ako nemate sreće da djeca zaspu, morate ih nekako zabaviti

Mnogo puta se dogodilo da putovanja provedete umirujući djecu na zadnjem sjedalu? Uslijed svega, djeca postanu nervozna, razdražljiva, svadljiva i onda sve završi tako da vičete jedni na druge. Možda razmišljate, već su dovoljno veliki; dat ću im laptop ili mobitel da igraju igrice veći dio vremena. Tako će bar biti mira i tišine tijekom tih dugih 5,6h. Budući da je na roditeljima da spremanje i odlazak na put bude što udobniji, nudimo bolje opcije od kompjutorskih igrica – putovanje puno događaja u kojem ćete uživati zajedno sa svojim klincima.

Pakiranje može biti zabavno!
Zašto od cijelog putovanja, uključujući pakiranje ne biste učinili zabavnu igru? Aklo su vam djeca starija od 5 godina, a vi ste raspoloženi za igru, napravite mapu stana gdje se nalaze različite stvari i označite mjesta na kojima se nalaze stvari koje su potrebne da ih ponesete. Djetetu dajte mapu i neka igra započne.

Igrajte se igre “toplo-hladno” u traženju stvari koje morate ponijeti. Kako se dijete približava stvarima koje treba ponijeti, govorite “vruće”, kako se udaljava “hladno” i tako sve dok ne uzmu sve stvari koje su mu potrebne.

Možete mu također dati malu hrpicu odjeće da samo slaže. Pritom će se osjećati važno i vjerojatno će svoju odjeću preslagivati i nekoliko puta. Dok traži stvari, vi ćete spakirati pola kofera. Najgore što si možete učiniti jest da očekujete od djeteta da bude mirno dok pakirate stvari za putovanje. To se neće dogoditi, a vi ćete vjerojatno postati nervozni zbog bezuspješnih pokušaja da obuzdate svoje dijete.

A sada na put…
I nama odraslima putovanje ponekad zna biti na teret, a kamoli djeci, posebice ako je riječ o putovanju koje traje duže od dva, tri sata. Unatoč tomu što se djeca vesele moru, izletu, planinama i sl., ako putovanje traje duže od 3 sata, mogu postati zahtjevna, plačljiva, ili svadljiva, od čega se vama može dizati kosa na glavi. Stoga, razmislite o zabavnim sadržajima koji mogu prekinuti monotoniju putovanja.

Naša glumica Nataša Janjić Medančić odvažila se otputovati s djecom na odmor, isprva avionom pa potom trajektom. U svome storyju na Instagramu opisala je iskustvo putovanja s uskoro jednogodišnjom Kajom i dvogodišnjim Tonijem.

nataša

‘Jučer smo prvi put letjeli avionom… dvoje malih, kolica, kofer i mama sa samo dvije ruke’, napisala je Nataša. Svaka mama koja je ikad u životu putovala s dvoje male djece, dobro zna koja je to muka i koliko treba spretnosti da se uspije namiriti potrebe dvoje klinaca na putovanju. Nataši se osmjehnula sreća jer je oboje djece zaspalo u avionu.

nataša janić Za razliku od aviona, vožnja trajektom je bila zanimljivija – barem djeci, koja su bila sve samo ne mirna. Toni je našao društvo, a Kaja je istraživala trajekt svojim malim koracima.

 

No ako vaša djeca nisu ‘putne spavalice’ i ako ste odlučili putovati automobilom, morat ćete na neki način zabaviti djecu, ali i sebe.

Jedno od najčešćih i najdosadnijih pitanja koje djeca postavljaju tijekom putovanja je ‘Kada ćemo stići?’ ‘Jel’ imamo još puno?’ Nakon što strpljivo odgovorite nekoliko puta, ta vas pitanja počnu izluđivati, pogotovo ako ste vozač. Djeci možete olakšati putovanje ako im pokažete gdje kazaljka mora doći ili što treba pisati na digitalnom satu da biste došli do konačnog odredišta (ili, ako idete na izlete, razdijelite vrijeme na sekvence kako ćete stajati).
Djeci starijoj od pet godina podijelite putovanje na sekvence. Objasnite im, primjerice, da od Zagreba do Karlovca putujete jedan sat, od Karlovca do Knina 2 sata, od Knina do Splita… itd.
Ako djetetu samo kažete da će putovanje trajati 5 ili 6 sati, činit će mu se kao vječnost, postat će nestrpljivo i nervozno u iščekivanju. Bilo bi super kada biste na CD playeru slušali dječje pjesmice i zajedno pjevali. Zajedničko pjevanje djeci često predstavlja pravi užitak, a s manjom djecom možete igrati igrice poput imenovanja objekata koje vidite na plakatima, marki automobila, gradova, životinja…

S većom djecom (5 ili 6 godina) možete igrati igrice poput asocijacija, pogađanja riječi (zamisli se riječ, a suigrač postavlja pitanja koja će ga dovesti do rješenja), određivanja prvog i zadnjeg slova riječi, slovkanja cijele riječi, prepoznavanja gradova i država na registarskim pločicama.

Putovanje možete iskoristiti i za razgovor s djetetom. Možete razgovarati o najrazličitijim svakodnevnim temama (o kojima inače nemate vremena) ili pak evocirati svoje uspomene s putovanja, pričajući mu kakvi ste vi bili na putovanjima kada ste bili djeca, gdje ste ljetovali, jeste li imali prijatelje na odredištima, kakvi su tada bili automobili…

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Instagram

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić Medančić: Zadnja runda selidbe s obitelji!

Kako je suditi po objavama na Instagramu glumice…

Nataša Janjić Medančić

Nataša Janjić Medančić iznenadila fotografijom trudničkog trbuha

Mnogi su pomislili kako, četiri mjeseca nakon rođenja…

Pročitajte i:

djeca i horoskop

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće…

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu koja je također trudna pa zajedno dijelite…

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu…

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…