mama umorna od obveza

Mame, jeste li pregorjele? 3 pitanja koja otkrivaju ‘dijagnozu’ burnout-a

Mame su superheroji! Znamo kako da to i ostanu!

Još je Carl Jung napisao da prvi arhetip koji gradimo u našem mozgu potječe od naših majki, što znači da prije nego što postoji ‘ja’, postoji ‘mama’. Briga o djeci oslobađa ogroman val oksitocina (hormona ljubavi), jednog od najmoćnijih hormona u tijelu, pa i maženje, masiranje djeteta, gledanje u oči svoje bebe i svi ti drugi topli rituali koje dolaze od majki, povećavaju razinu oksitocina i kod majke i djeteta. Studija koju je vodio dr. Pilyoung Kim s Nacionalnog institutu za mentalno zdravlje, otkrila je da se volumen sive tvari majki povećao za malu, ali opet značajnu količinu u različitim dijelovima mozga u roku od nekoliko mjeseci nakon poroda. Pamćenje, emocije, govor, samokontrola…, sve su to funkcije kojima ‘dirigira’ siva tvar u mozgu, pa nije čudo što su mame pravi superheroji današnjice. Kad žena postane mama, ona kao da dobije neku nadljudsku snagu koja je tjera naprijed, koja nemoguće čini mogućima te koja je razlog što - zna to svaka žena i majka! –  toliko stvari uspijevaju obaviti u jednom danu. Zato mame uvijek moraju biti pune energije i na visini zadatka!

Prilično je nestvarno vidjeti koliko je žensko tijelo prilagodljivo kad je zaduženo za brigu o drugom ljudskom biću i svim drugim majčinskim obvezama. Mnoge žene, čak i one koje nisu bile ‘trkačice na kratke staze’, postaje su sprinteri u svojoj disciplini. Svojim refleksima nepogrešivo mogu zgrabiti tanjur koji leti s kuhinjskog elementa ili dijete koje pada u parku.

Sjajno je moći usredotočiti se na jednu stvar, ali to nije stvarnost. Naša kultura ne podnosi previše nelagode. Prilično očajnički pokušavamo ju izbjeći. Razmislite o tome kad dijete plače - naša je trenutna reakcija da nelagoda nestane. "Ne plači, sve je u redu!" Naša kultura uvjetovala nas je da mislimo da su dobre samo pozitivne, sretne emocije. Ljudima cijelo vrijeme govorimo da se razvesele, dignu glavu, budu pozitivni… A u tom pokušaju da budu savršene i kontroliraju svaku situaciju, mnoge se nađu u opasnosti zvanoj ‘burnout’. Česte prehlade, oslabljen imunosni sustav, bolovi u kralježnici i glavobolje u izravnoj su vezi s majčinskim ‘burnoutom’. Kako se osjećate; kada ste zadnji puta učinili nešto za sebe, osjećate li se usamljeno u roditeljskoj ulozi, kada ste se zadnji puta osjećali opušteno i bezbrižno - odgovori na ova pitanja mogu biti dobri pokazatelji vašeg trenutačnog stanja.

Kako ne bi postale žrtve ‘burnout-a’, mame bi prije svega trebale osvijestiti kako ne mogu i ne trebaju sve same, već da moraju aktivno tražiti podršku. Jedino takav pristup - briga o sebi kroz pravilnu prehranu, nutrijente koji će poduprijeti naš imunosni sustav, ali i kroz potporu bližnjih koji će preuzeti svoj dio odgovornosti –  omogućuje kreiranje zdravog obiteljskog života, što je jedna od ključnih poruka koju je važno prenijeti i svojoj djeci. A to, dakako, najbolje člne mame – svojom majčinskom energijom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

mama grli dijete

Umjesto da izgorite od predbacivanja, dopustite si da ponekad budete 'loša mama'

Roditeljska je uloga jedna od najvažnijih u životu,…

Video: Madonna objavila svoje blizanke u igri fotomodela!

Očito je da Madonna obožava svoju djecu, a…

dvina meler

Nije je dugo bilo u javnosti, a sad je Dvina Meler prvi put progovorila o sinu

Bivša karatistica, manekenka i svjetska putnica Dvina Meler…

Pročitajte i:

kamala harris

Druga strana Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a: 'Ipak sam ja prvo Momala!'

Kamala Harris nema svoje biološke djece, no djecu svoga supruga Douga Emhoffa prigrlila je kao…

Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate…

Mario i Tia Mamić

Tia Mamić o suprugu Mariju Mamiću: 'On je divan očuh i tata!'

Tia Mamić pričala je o rođendanu sina Dominica i suprugu Mariju Mamiću, sportskom menadžeru koji…

Toni Bošnjaković na vrhu sv. Jure

Parabiatlonac Toni Bošnjaković: "Želim samo da mi dijete prohoda i da može samostalno živjeti"

Toni Bošnjaković, čovjek koji s protezama na nogama odlazi pomoći Banovini, pravi je primjer da…