Otkad znam za sebe, obožavam kuhati, i moja je mama voljela kuhati, i moja je baka voljela kuhati. Valjda kad odrastaš u obitelji gdje se cijeni ukusan zalogaj, i ne možeš drugačije. Moram priznati, moja je ljubav prema hrani prešla i na moje troje djece iako, zasad, vole samo fino jesti. I ponekad pospremiti stol za sobom.

Ukusan obrok, još ako je lijepo serviran, svakome domu daje toplinu. Kao da si uronio u zagrljaj sreće i ljubavi. Tako da, iščekujući ove blagdane, bez obzira na to što ćemo za stolom biti samo mi, matična obitelj, već danima razmišljam o tome koje ću kolače pripremiti za blagdansku trpezu, koja predjela, što će biti glavno jelo, što za Badnjak, a što za Božić. Moji su ukućani sladokusci, a  i što je Božić bez hrpetine kolača, pa mi keksići šetaju po mozgu od jutra do mraka, surfam po internetu u potrazi za onima sa što manje šećera i margarina, sa što više orašastih plodova i sjemenki. Istražujem, kopam, kombiniram...

Priznajem, ja sam od onih domaćica koje baš ne vole slijepo slijediti recepte pa kad krenem raditi kremšnite, na kraju završim na torti s kremom od kremšnita, s gornjim slojem borovnica i još je prelijem čokoladnom glazurom. No ispadne baš ukusna, sva nepca u kući su zadovoljna.

Ja sam žena za konkretnu hranu i poseban mi je gušt planirati glavni dio obroka. Za Badnjak uvijek ide riba, to je tradicija, ali ja u svojoj obiteljskoj zajednici imam problemčić. Od nas četvero, dvoje ribu ne mogu vidjeti ni nacrtanu. Za sebe i najstariju kćer, prekaljene riboljupce, koji jedu ribu i sve morske plodove na baš sve načine, nije bilo teško smisliti jelo – obožavamo losos. Na Podravkinim sam stranicama pronašla pregenijalni recept – pečeni losos u medenom umaku. Zvuči baš medeno, zar ne?

Pečeni losos u medenom umaku

Budući da nikad nisam kušala kombinaciju lososa i meda, odlučila sam isprobati jelo prije Badnjaka. Jelo je prilično jednostavno za pripremu, u samo trideset minuta pripremit ćete pravu deliciju. Otkriće mi je bio medeni umak u koji ide med, limunov sok, VegetaNaturuniverzal i Vegeta Maestro crvena slatka paprika.

Losos je ukusan na sve načine, ali VegetaNaturuniverzal, u kojoj se nalazi najkvalitetnije povrće i posebno birani začini, kao što su paška morska sol, kurkuma i ljupčac, ovome su medenom lososu dali poseban štih. Za prste polizati! I još nešto, ali nikako manje važno - budući da kod izbora namirnica i pripreme hrane uvijek brinem o zdravlju svoje djece, trudim se koristiti samo dodatke jelima koji u sebi ne sadrže pojačivače okusa ni konzervanse, a Vegeta Natur je upravo takva! Dakle, jelo je prošlo test i odmah se lansiralo na badnjačku trpezu u mome domu. A što s ostalih dvoje članova naše male zajednice koji ne vole ribu? Za njih sam odabrala popećke od poriluka, mrkve i krumpira.

Za božićni ručak, naravno, osim purice s mlincima, poželjela sam još nešto, da ipak malo osvježimo stol. Nekako, mlinci jesu tradicionalno jelo, ali nisu baš prilog bogatog okusa. Moji ukućani vole povrće pa uvijek uz meso volimo malo „povrtlariti“. I bingo! Pronašla sam idealan prilog – rižoto s povrćem.

rižoto s povrćem

Idemo isprobati, pomislila sam, bila sam znatiželjna, a ionako sam sve sastojke imala kod kuće. Uvijek kad pripremam rižota, koristim temeljce. Zamrznem ostatke goveđe ili pileće juhe, ili ukuham neku kocku za juhu. No u receptu je bio temeljac od Vegete Natur, vrlo jednostavan: u 800 ml proključale vode staviti žlicu Vegete Natur.

Bila sam više nego zadovoljna, rižoto je bio odličan. Poprimio je baš one okuse koje je trebao, a bogatstvo arome najbolje mješavine dehidriranog povrća i ljupčca, podigli su ga letvicu iznad običnih rižota s povrćem. Zlatna boja kurkume dala je onaj poseban ton, ali je i obogatila spoj okusa. Povrće je došlo do izražaja, Vegeta Natur je dala taj dašak prirode u ovo povrtno jelo, sigurna sam. I rižoto je prošao na testu, ulazi u elitnu skupinu delicija za blagdanski stol.

Ohrabrena jelima koja sam isprobala, potražila sam ideje za svoj blagdanski meni ovdje.  I evo kako sam ga osmislila: Badnjak; krem-juha sa sjemenkama, pečeni losos u medenom umaku, popečci od poriluka, mrkve i krumpira, salata od matovilca, fina salata od pečenih krumpira, mađarica za 15 minuta; Božić: rižoto s povrćem, purica s mlincima, ribana sirova cikla, salata od rikule sa cherry rajčicama i sacher torta.

Bila sam zadovoljna, a garancija da će blagdanski stol biti ukusan, iako nisam isprobala sve recepte, jest Vegeta Natur, koja je sastojak baš svakome slanom jelu koje sam stavila na meni. I, moj savjet – ipak se pridržavajte recepta, nećete požaliti!

Tekst: S. M.

Foto: Podravka