djevojčica jede mrkvu

“Mama, neću jesti povrće. Hoćeš i već jesi, a da ni ne znaš, sinko”

Muku mučite s uvođenjem zdravih prehrambenih navika u život svog djeteta. Odakle da počnete? Kao prvo, naoružajte se strpljenjem! Pa pokušajte s ovih nekoliko trikova...

Sigurno se često zamislite nad jelovnikom svoga djeteta. I, vjerojatno zaključite – moje dijete nije neki ljubitelj povrća. Većina djece, otkad krene na krutu hranu, uglavnom bira slatke i neutralne okuse, uvijek mogu jesti tjesteninu (najdraža im je bez ičega, onako čista), poneki prihvate rižu, ali povrće… ne, od povrća im u obzir dolazi najčešće krumpir. Naša je evolucijska predispozicija da radije biramo slatke i neutralne okuse nego gorke i kisele jer, dok je čovjek još bio sakupljač plodova, slatkoća je bila garancija da slatki plodovi, koje je pronašao, nisu bili otrovni.

Dakle, povrće ulazi u onu skupinu hrane koju djeca najkasnije prihvate i nerado je stavljaju na svoj tanjur. Roditelji još pogoršavaju situaciju nudeći djeci slatkiše jer ih tako još više navikavaju na slatke okuse, a stvaraju im otpor prema kiselim i gorkim okusima.

Ne moramo govoriti o dobrobiti povrća, pogotovo svježeg, za razvoj i zdravo funkcioniranje organizma i o našoj želji, kao roditelja, da nam se dijete dobro najede neke zdrave i nutritivno zadovoljavajuće namirnice.

Ako vam dijete uporno odbija povrće, ali prihvaća voće, nemojte paničariti. Većina nutrijenata koji se nalaze u povrću, možete ga pronaći i u voću. Također, odbijanje povrća može biti samo razvojna faza u životu vašeg djeteta koja će nakon nekog vremena proći. No ako nije niti ljubitelj voća, morat ćete početi s nekim trikovima kako biste ga namamili da u tanjur stavi i proba povrće (ili voće).

Ne odustajte, uvijek za obrok ponudite povrće! Čak iako ga uvijek ostave na tanjuru, nema veze. Djeca su po prirodi znatiželjna, jednom će sigurno probati, a možda im se i svidi. Stoga, pripremajte različito povrće na različite načine i uvijek neka bude servirano za jelo. Kada djeci poslužujete grickalice, narežite i sirovo povrće i voće, posložite da izgleda zanimljivo i ostavite na stolu.

Kamuflirajte ga u jela koja vole! Pribjegnite i ovoj metodi. Na primjer, 5-godišnja djeca uglavnom vole špagete i bolonjez. U bolonjez dodajte sve povrće koje vam padne napamet, samo ga sitno nasjeckajte. U silnom džumbusu koji se nalazi na špagetima, sigurno neće primijetiti sitno narezanu (i oguljenu) tikvicu. Kada pripremate faširance ili mesne okruglice, e koliko tek tu možete ugurati naribanog povrća da dijete ne primijeti na prvu. No nemojte ga dalje držati u neznanju. Kada proba sakriveno povrće i ako mu se svidi, tada mu otkrijte tajnu. Osvijestite mu da jedna tikvica i nema tako loš okus.

Neko povrće ponudite u smootieju! I to u kombinaciji s bananom i jabukom, ili kruškom. Povrće koje je idealno za smootie s bananom, jabukom ili kruškom: špinat, blitva, cikla, mrkva. Ako dijete navikavate na okus povrća, počnite s malim udjelom povrća, a velikim banane, jabuke ili kruške, dodajte i meda ako je potrebno, pa postupno mijenjajte omjer povrća i voća. Smootie poslužite u zanimljivoj čaši sa slamčicama i kojim kišobrančićem, kao pravi koktel party!

Pokažite im svojim primjerom! Djeca gledaju svoje roditelje i kad-tad počinju usvajati, kako dobre tako i loše navike. Uvedite i vi što više povrća u svoju prehranu. Neka djeca vide na vašem primjeru kako je povrće ‘NJAAAMI’. Ako su samo u fazi nejedenja povrća, a vi im ga nudite svakodnevno i sami ga jedete redovito te je ono dio vašeg dnevnog menija, vaše će dijete u neko, samo njemu poznato vrijeme, odlučiti da proba i jede povrće.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako se kod djece razvije sindrom iritabilnog crijeva!

Donosimo vam popis namirnica koje treba eliminirati iz…

brzi jedači

Impulzivna djeca su brzi jedači, pokazuju studije, ali iza toga se krije još nešto!

Kako je problem pretilosti diljem svijeta sve rašireniji…

zdravo vs. nezdravo

Koje recepte lajkamo na društvenim mrežama, a koje kuhamo?

Na društvenim mrežama nikad više nije bilo recepata…

mama i kćer pripremaju zdravu hranu

'Ugurajte' zdrave sastojke u pravi oblik i ojačajte imunitet svog djeteta!

Proljeće je idealno za jačanje dječjega imunološkog sustava,…

Pročitajte i:

sijamske blizanke opercija

Veliki uspjeh izraelskih liječnika: Odvojili blizanke koje su bile spojene glavama!

Nakon 12 sati teške operacije, za koju su se liječnici pripremali mjesecima, obje djevojčice su…

Bloomovih pola godine

Maja i Nenad proslavili Bloomovih pola godine!

Još jedno slavlje u obitelji Maje Šuput. Naime, danas je Bloom navršio šest mjeseci, a…

žena slika

Ako po prirodi niste društvenjak, to ne mora biti loše po vas!

Zdrava su prijateljstva dobra za naše fizičko i mentalno zdravlje, no ako nemate puno prijatelja…

Perez

Vršnjaci su je nazivali pogrdnim imenima, a Adhara ima veći IQ od Einsteina i Hawkinga

S osam godina ovoj je djevojčici izmjeren koeficijent inteligencije 162, viši nego što su ga…