Malac Genijalac stigao je i do Zagreba

Škole poput Malca Genijalca postoje u 12 zemalja, a lijepo je znati da je kod nas dostupna u sve većem broju gradova! Ljubav prema matematici raste...

U naš je glavni grad stigla jedna vrsta škole koja njeguje ljubav prema matematici na drugačiji način i koju vam ovim putem predstavljamo. Razgovarali smo sa Sarah Vuković, profesoricom matematike i vlasnice Malca Genijalca u Šibeniku te zajedno s Anticom Filipović-Grčić vlasnicom Malca Genijalca u Zagrebu. Također ima titulu Mastera učiteljice mentalne aritmetike.

Sarah Vuković

 

Kako je došlo do nastanka škola Malac Genijalac i kada je prva otvorena i gdje?

Do nastanka škola Malac Genijalac je došlo u suradnji s prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban iz Tokija. Program sadrži jedinstvenu metodu podrijetlom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih svjetskih stručnjaka iz područja edukacije. Prva škola Malac Genijalac otvorena je u Beogradu, a kod nas prije dvije godine u Splitu.

A zatim se proširio na više gradova, zar ne?

Škole postoje u Splitu, Šibeniku, Rijeci i Osijeku. Ovog rujna svoja vrata otvaraju i škole u Zadru, Velikoj Gorici, Varaždinu i u Zagrebu.

Kako je došlo do ideje otvaranja škole i u Zagrebu?

Dugogodišnja prijateljica, danas i partnerica Antica je bila oduševljena Malcom i uspjehom škole u našem Šibeniku. Kako upravo piše svoj znanstveni rad na temu razvoja kognitivnih funkcija interesiralo ju je sve o programu, načinu rada, rezultati kod polaznika. Moja ljubav prema matematici, a njena prema psihologiji rezultirala je suradnjom i otvaranjem škole u Zagrebu.

Što se u ovim školama radi i na koji način to pomaže djeci u životu?

U našim školama provodi se program Mentalne aritmetike, također uskoro se u školama uvodi program SUPER UM – mentalna matematika kao nadogradnja programa mentalne aritmetike obuhvaćajući rješavanje složenih matematičkih problema koji se rješavaju isključivo mentalnim putem.

Program se temelji na: TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno, Auditivno, Kinestetičko). TBDP predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga u ranim fazama života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta.

VAK metoda podrazumijeva uključivanje tri osjetila (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Znanstvena istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih osjetila jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli potencijal našeg mozga.
Razvijene kognitivne sposobnosti kod djece neophodne su za funkcioniranje u životu, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Našim pristupom i metodom rada djeca stječu vještine za cijeli život.

Koliko profesora je educirano da može voditi tečajeve i što je sve potrebno s njihove strane da mogu voditi školu?

Naši profesori u školama su redom diplomirani učitelji, profesori, psiholozi, pedagozi, u konačnici moraju imati magisterij. Da bi bili osposobljeni za rad u našim školama, također moraju proći edukaciju za mentalnu aritmetiku te položiti ispit kako bi dobili međunarodni certifikat za Master učitelja mentalne aritmetike. Svaka škola ima svog voditelja i najčešće su to upravo i sami vlasnici škola.

Postoje li neka natjecanja na koja šaljete polaznike i kakve rezultate postižete?

Postoji međunarodna Olimpijada mentalne aritmetike koja se održava u Beogradu.
Od samih početaka nižu se uspjesi. Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 15 zemalja i preko 1200 natjecatelja. Kući smo se vratili sa 7 medalja u različitim kategorijama, a Tony Cvitković osvojio je 3. mjesto u pismenom dijelu natjecanja za C kategoriju, te zlato u ANZANU – mentalnom računanju.

Kojem su uzrastu namijenjene radionice i mogu li ih svi pohađati ili postoje neki uvjeti?

Program je namijenjen djeci od 4. do 12. godine prosječnih intelektualnih sposobnosti.

Kako se djeca nose s natjecateljskim duhom, što ih motivira, a što demotivira?

Naša nastava odvija se kroz igru i pozitivnu atmosferu, samim tim potičemo i pozitivan natjecateljski duh. Tajna motivacije kod polaznika je individualni pristup svakom djetetu i pomaganje djetetu da postane najbolja verzija sebe, drugim riječima težimo napretku djeteta u vidu njegovih, a ne tuđih mogućnosti.

Vole li “malci” više matematiku nakon što doznaju metode kako njome uspješnije ovladati?

Naravno, djeca su po prirodi istraživači i kad u matematici dođu do točnog rješenja na drugačiji način od onog klasičnog, jako su ponosni na sebe i razvija im se samopouzdanje.

Usmjeravaju li ove aktivnosti djecu kasnije više u neke prirodoslovne škole?

Po tom pitanju ne možemo biti isključivi. Većina djece u ovoj dobi još uvijek ne zna što će biti po zanimanju, iako naravno imaju svoja najdraža, kao i svi mi dok smo bili djeca. Možemo reći da ovaj pristup prema djeci sigurno olakšava djetetu da spozna sebe i razvije sve navedeno kako bi i mogao racionalno donositi važne odluke u životu, pa između ostalog i odabir zanimanja.

Koliko su ovakve škole uobičajene u drugim zemljama?

Ovakve škole zastupljene su u cijelom svijetu. Zapadni svijet puno toga "uzima" s Istoka pa tako i samu disciplinu mentalne aritmetike. Konkretno Malac Genijalac postoji u 12 zemalja gdje je otvoreno ukupno 182 škole s 28325 zadovoljnih korisnika.

 

Malac Genijalac uskoro otvara svoja vrata za malce željne znanja, novih vještina, zabave i prijatelja i u Zagrebu, i to u svom centru u Bužanovoj ulici. Budući da je broj mjesta za buduće malce genijalce ograničen, predbilježbe za upis, kao i sve informacije, mogu se dobiti na broj telefona ‪099 555 1651‬ ili putem e-maila zgcentar@malacgenijalac.hr. Još idući tjedan može se besplatno doći na ogledne satove. Više čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Razgovarala: Ivančica Tarade
Foto: osobni album, press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

uspjeh djeteta u školi

Domaća stručnjakinja otkriva: 'Evo što je ključno za uspjeh djece u školi'

Pedagoginja Maja Jerčić tvrdi da su stavovi prema…

Igračke za razvoj dječjeg mozga i matematičkih vještina

Budući da je pred nama neizvjesna obrazovna godina,…

Pročitajte i:

predstava Zagrebačkog kazališta lutaka

Kako djecu naučiti dijeliti i prihvaćati različitosti? Svi u kazalište!

Nastavak je to priče o medvjediću Đuri koji, nakon pustolovina kod zubara, sada treba naučiti…

U najvećem europskom family entertainment centru otvoren restoran s tristotinjak sjedećih mjesta!

U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom…

Pogledajte kako je bilo na jesenskom Sensa danu

Najveći festival zdravlja i vitalnosti, 11. Sensa dan, održan je prošlu nedjelju, 20. rujna, u…

Animafest 2020

Donosimo detaljan program događanja na ovogodišnjem Animafestu

Zbog epidemiološke situacije, Natjecanje filmova za djecu ove će se godine održati online