Malac Genijalac stigao je i do Zagreba

Škole poput Malca Genijalca postoje u 12 zemalja, a lijepo je znati da je kod nas dostupna u sve većem broju gradova! Ljubav prema matematici raste...

U naš je glavni grad stigla jedna vrsta škole koja njeguje ljubav prema matematici na drugačiji način i koju vam ovim putem predstavljamo. Razgovarali smo sa Sarah Vuković, profesoricom matematike i vlasnice Malca Genijalca u Šibeniku te zajedno s Anticom Filipović-Grčić vlasnicom Malca Genijalca u Zagrebu. Također ima titulu Mastera učiteljice mentalne aritmetike.

Sarah Vuković

 

Kako je došlo do nastanka škola Malac Genijalac i kada je prva otvorena i gdje?

Do nastanka škola Malac Genijalac je došlo u suradnji s prestižnim japanskim Institutom Tomoe Soroban iz Tokija. Program sadrži jedinstvenu metodu podrijetlom iz Japana, kolijevke mentalne aritmetike. Nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih svjetskih stručnjaka iz područja edukacije. Prva škola Malac Genijalac otvorena je u Beogradu, a kod nas prije dvije godine u Splitu.

A zatim se proširio na više gradova, zar ne?

Škole postoje u Splitu, Šibeniku, Rijeci i Osijeku. Ovog rujna svoja vrata otvaraju i škole u Zadru, Velikoj Gorici, Varaždinu i u Zagrebu.

Kako je došlo do ideje otvaranja škole i u Zagrebu?

Dugogodišnja prijateljica, danas i partnerica Antica je bila oduševljena Malcom i uspjehom škole u našem Šibeniku. Kako upravo piše svoj znanstveni rad na temu razvoja kognitivnih funkcija interesiralo ju je sve o programu, načinu rada, rezultati kod polaznika. Moja ljubav prema matematici, a njena prema psihologiji rezultirala je suradnjom i otvaranjem škole u Zagrebu.

Što se u ovim školama radi i na koji način to pomaže djeci u životu?

U našim školama provodi se program Mentalne aritmetike, također uskoro se u školama uvodi program SUPER UM – mentalna matematika kao nadogradnja programa mentalne aritmetike obuhvaćajući rješavanje složenih matematičkih problema koji se rješavaju isključivo mentalnim putem.

Program se temelji na: TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno, Auditivno, Kinestetičko). TBDP predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga u ranim fazama života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta.

VAK metoda podrazumijeva uključivanje tri osjetila (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Znanstvena istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih osjetila jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli potencijal našeg mozga.
Razvijene kognitivne sposobnosti kod djece neophodne su za funkcioniranje u životu, kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Našim pristupom i metodom rada djeca stječu vještine za cijeli život.

Koliko profesora je educirano da može voditi tečajeve i što je sve potrebno s njihove strane da mogu voditi školu?

Naši profesori u školama su redom diplomirani učitelji, profesori, psiholozi, pedagozi, u konačnici moraju imati magisterij. Da bi bili osposobljeni za rad u našim školama, također moraju proći edukaciju za mentalnu aritmetiku te položiti ispit kako bi dobili međunarodni certifikat za Master učitelja mentalne aritmetike. Svaka škola ima svog voditelja i najčešće su to upravo i sami vlasnici škola.

Postoje li neka natjecanja na koja šaljete polaznike i kakve rezultate postižete?

Postoji međunarodna Olimpijada mentalne aritmetike koja se održava u Beogradu.
Od samih početaka nižu se uspjesi. Ove godine na Olimpijadi je sudjelovalo 15 zemalja i preko 1200 natjecatelja. Kući smo se vratili sa 7 medalja u različitim kategorijama, a Tony Cvitković osvojio je 3. mjesto u pismenom dijelu natjecanja za C kategoriju, te zlato u ANZANU – mentalnom računanju.

Kojem su uzrastu namijenjene radionice i mogu li ih svi pohađati ili postoje neki uvjeti?

Program je namijenjen djeci od 4. do 12. godine prosječnih intelektualnih sposobnosti.

Kako se djeca nose s natjecateljskim duhom, što ih motivira, a što demotivira?

Naša nastava odvija se kroz igru i pozitivnu atmosferu, samim tim potičemo i pozitivan natjecateljski duh. Tajna motivacije kod polaznika je individualni pristup svakom djetetu i pomaganje djetetu da postane najbolja verzija sebe, drugim riječima težimo napretku djeteta u vidu njegovih, a ne tuđih mogućnosti.

Vole li “malci” više matematiku nakon što doznaju metode kako njome uspješnije ovladati?

Naravno, djeca su po prirodi istraživači i kad u matematici dođu do točnog rješenja na drugačiji način od onog klasičnog, jako su ponosni na sebe i razvija im se samopouzdanje.

Usmjeravaju li ove aktivnosti djecu kasnije više u neke prirodoslovne škole?

Po tom pitanju ne možemo biti isključivi. Većina djece u ovoj dobi još uvijek ne zna što će biti po zanimanju, iako naravno imaju svoja najdraža, kao i svi mi dok smo bili djeca. Možemo reći da ovaj pristup prema djeci sigurno olakšava djetetu da spozna sebe i razvije sve navedeno kako bi i mogao racionalno donositi važne odluke u životu, pa između ostalog i odabir zanimanja.

Koliko su ovakve škole uobičajene u drugim zemljama?

Ovakve škole zastupljene su u cijelom svijetu. Zapadni svijet puno toga "uzima" s Istoka pa tako i samu disciplinu mentalne aritmetike. Konkretno Malac Genijalac postoji u 12 zemalja gdje je otvoreno ukupno 182 škole s 28325 zadovoljnih korisnika.

 

Malac Genijalac uskoro otvara svoja vrata za malce željne znanja, novih vještina, zabave i prijatelja i u Zagrebu, i to u svom centru u Bužanovoj ulici. Budući da je broj mjesta za buduće malce genijalce ograničen, predbilježbe za upis, kao i sve informacije, mogu se dobiti na broj telefona ‪099 555 1651‬ ili putem e-maila zgcentar@malacgenijalac.hr. Još idući tjedan može se besplatno doći na ogledne satove. Više čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Razgovarala: Ivančica Tarade
Foto: osobni album, press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

dječak ze zabavlja u ljetnom kampu

Kako na zabavan način potaknuti razvoj logike i razumijevanja kod djece?

Djeca imaju kapacitet uzeti maksimum iz svakog iskustva…

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj…

Kako na kraj s lošim ocjenama? Ova tehnika pomaže brže i bolje učiti!

Svako dijete je doživjelo lošu ocjenu ili barem…

I vaše dijete može biti mladi poduzetnik

Zabum – Za budućnost mladih jedinstven je program…

Pročitajte i:

Princ Harry i Meghan Markle

Meghan i Harry opet imaju novi dom! Pogledajte gdje će uživati maleni Archie!

U susjedstvu ove slavne obitelji, kuću su kupili i Orlando Bloom i Katty Perry, koji…

Najljepše ljetne 'razglednice' poznatih domaćih mama: ovo je, unatoč svemu, ljeto za pamćenje!

2020. nas je dobro "prodrmala" na svim područjima, no mnogima, čini se, ipak nije pokvarila…

događanja u Zagrebu

Kao na godišnjem! Ne propustite zadnji tjedan omiljenog zagrebačkog eventa!

Matoš u ribičiji je prava ljetna manifestacija u kojoj uživaju brojni posjetitelji željni opuštanja i…

Kako će jedan film mijenjati svijest o važnosti borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece

Film „Jedna od nas“ koji govori o seksualnom zlostavljanju djece bit će premijerno prikazan na…