Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav nije nimalo manja ni u životinjskom svijetu...

Uoči Majčina dana, koji se obilježava u nedjelju, 10. svibnja, Zoološki vrt grada Zagreba podsjetit će legendarni Smogovci – Alin Kavur (Dado), Edin Breški (Buco), Damir Šaban (Mazalo), Tomislav Štriga (Dragec), Višnja Babić (Dunja), Božidar Košćak (Kumpić i autor Smogovaca Hrvoje Hitrec – te nogometaši Dinama. Također, zagrebački ZOO uputio je i čestitku posjetiteljicama koje u Vrt dolaze s djecom, te najavio kako će ovaj vikend razotkrivati kako izgledaju majčinstva u svijetu životinja. Kako bi priča bila zanimljivija, pričat će je iz perspektive svojih najpoznatijih stanovnica. Priče će objavljivati na internetu.

“Kada dolazi na svijet, moje mlado može težiti i do 32 kilograma. E, to je porod! Unatoč tome nakon petnaestak minuta, mladunac se diže na noge, a za sat vremena trči. S mladuncima imamo snažnu vezu. Prvih nam dana ne prilazi nitko iz krda. Tijekom tog vremena ostale zebre uočavaju novog člana naše zajednice i uče ga prepoznati po mirisu, glasanju i izgledu", kazala je edukatorica Marija Starčević ono što bi nam zebra Sabina ispričala da može govoriti. Njezina prvorođenka Cheeza ima dvije godine, a mala Iskra uskoro će navršiti dva mjeseca.

 Ove je godine stotinjak metara dalje na svijet došao jedan mali merkat.

“Naši se mladunci rađaju slijepi i gluhi te su potpuno ovisni o nama. Čak ne mogu niti obavljati nuždu bez da ih mi na to ne potičemo. Oko njih imamo mnogo posla, ali, sva sreća, u našim skupinama postoje svojevrsni dječji vrtići. Starije ženke čuvaju mladunce dok smo mi ostali na poslu, tj. dok skupljamo hranu", kažu edukatori da bi kazala mama merkatica.

Kako su mnoge životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba uključene u uzgojne programe, velika se pozornost pridaje njihovu razmnožavanju te podizanju mladunaca.

"Naš Zoološki vrt ima veliko iskustvo u brizi za životinje, a najbolje potvrde za to stižu nam svakoga proljeća i ljeta. Tada s diskretnom znatiželjom pratimo što se događa u nastambama naših životinja. Donošenje mladunaca na svijet osjetljivo je razdoblje kada je za mladunce i njihove majke najbolje da budu na miru. S druge pak strane moramo ih motriti kako bismo mladuncima i njihovim roditeljima mogli ako se ukaže potreba, priskočiti u pomoć", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Jedan od najpopularnijih mladunaca u Maksimiru trenutačno je divovski mravojed. Spol mladunčeta Olivera i Ariel još se ne zna. Kad se rodio, mladunac je bio ista mama. Naime, mladunac izgleda kao i odrasle jedinke - ima gusto krzno, iste šare, dugački rep i izduženu glavu. Idućih se devet mjeseci nosi na majčinim leđima. U tom razdoblju dosegne gotovo polovinu njezine veličine.

U nastambi crvenih pandi trčkaraju Dudek i Regica, veseli blizanci mame Eme i tate Popija.

“Šest tjedana prije okota postanemo okruglaste, pospane i usporene, a nekoliko dana pred okot svijamo gnijezdo. Čujemo da i mnoge "ljudice" tada pojačano čiste kuću. Onda nas razumijete! Brižne smo čistunke", priča je crvenih pandi koju bi razumio dr. Dolittle.

Kalifornijska morska lavica poručila bi da je se roditelji sjete kad su s djecom na moru ili u bazenu: “Naši mladunci spadaju među najrazigranije! Uvijek su spremni na vratolomije u vodi! Skaču, plivaju, rone, igraju se loptom…"

Hanumanovi su languri vrsta iznimno zaštitnički nastrojena prema mladuncima, a majke su najveće zaštitnice. Razlog leži u činjenici da ženke iz drugih skupina znaju otimati mladunce. Zato su majke spremne dati svoj život kako bi ih zadržale ili čak vratile natrag.

Ne propustite ni virtualnu proslavu Majčinog dana na Roditeljima.hr i našim društvenim mrežama. Cjelodnevni program koji uključuj ezanimljive intervjue, kazališne predstave, priču za laku noć s poznatim glumcem Zoranom Pribičevićem, vježbanje nakon poroda uz mag. kineziologinju Lnau Novotu…, pogledajte OVDJE.

Pratite Roditelje.hr i na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Fotografije: Zoološki vrt Grada Zagreba

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako su poznate hrvatske mame proslavile svoj dan?

Što je Severina poručila svojoj majci, a Nevena…

Majčin dan

Virtualni event na Roditeljima.hr povodom Majčinog dana – bogat program za čitavu obitelj

U nedjelju, 10. svibnja, Roditelji.hr organiziraju virtualnu proslavu…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Pročitajte i:

Jelena Veljača

Jelena Veljača: Priče iz vagine

Zašto skrivamo svoja bolna i traumatična iskustva, samo da muškarcima ne bi bilo neugodno? Žene,…

Narukvice Borboleta hit su i ovog ljeta – potražite ih u paketu s magazinom Elle!

Jednostavne a efektne, Borboleta narukvice hit su i ovog ljeta! Prepoznatljiv leptir na svilenom koncu…

Story dizajnerski mjesec: ovaj tjedan ne propustite hit satensku maramu i gumicu by Alduk

Godina koja ni po čemu nije tipična no jedna tradicija se nastavlja; dizajnerski modeli pristupačni…

djeca gledaju sat za praćenje fizičke aktivnosti ili smart watch

Kupili ste djetetu sat za praćenje aktivnosti - što sad?

Vaše dijete neće postati aktivnije samo zato jer ste mu kupili sat za praćenje aktivnosti.…