bezobrazno dijete

Klinci ‘vraćaju lopticu’: Što kad vam djeca bezobrazno odgovaraju?

Kada su bebe, jako su slatki i čekate da napokon progovore. Onda, kada progovore i dođu u dob da dobro vladaju govornim vještinama, poželite se vratiti u vrijeme kada su samo kmečali, pogotovo kad počnu bezobrazno 'odgovarati'

Kako se djeci razvija sposobnost da se izražavaju, a to je oko 5. godine života, imaju sve veću potrebu izraziti svoje stavove, i to glasno i jasno. Ujedno, to je i način na koji ostvaruju socijalne kontakte i upoznaju granice do kojih mogu ići u komunikaciji s vršnjacima, ali i s autoritetima, pa tako i roditeljima.

Mnogi su razlozi zbog kojih djeca ‘odgovaraju’. I to može roditelje dovesti do ludila, pogotovo ako ste imali loš dan na poslu, a i ne želite baš da se dijete prema vama ponaša kao da ste zajedno ‘pasli ovce’. Koliko god to ne volite čuti, faza kada djeca ‘odgovaraju’ roditeljima ili skrbnicima, potpuno je normalna. Da, oni prevrću očima, odbijaju učiniti ono što od njih tražite ili njihova riječ mora biti zadnja. Time pokušavaju pokazati svoju neovisnost. I premda nije lijepo da ovako razgovaraju s vama, ako djeca ne pomiču granice, onda ne znaju što se od njih očekuje i koliko slobode uistinu imaju.

Roditelji moraju naučiti djecu što je primjereno ponašanje, a što nije. Dok pokušavaju postati neovisna, djeca ‘odgovaraju’ kako bi izrazila svoju ljutnju ili frustraciju jer osjećaju da na neki način ugrožavate baš njihovu neovisnost i slobodu.

No osim neovisnosti, bezobraznim odgovaranjem žele privući vašu pozornost.

Evo kako možete spriječiti ovakve situacije.

Budite svjesni kako razgovarate s djetetom

Kako dijete kopira ono što svakodnevno vidi, kopirat će i način na koji vi razgovarate s partnerom ili s njim. Ako tijekom razgovora ne poštujete svoje dijete, doslovno, vratit će vam lopticu. Analizirajte razgovore koji su doveli do toga da vam dijete bezobrazno ‘odgovara’. Kod razgovora je važan stav, a možda je stav taj koji ‘trigera’ vaše dijete na bezobrazluk.

Provodite vrijeme zajedno

Možda vaše dijete ima potrebu s vama provoditi neko vrijeme i na ovaj vam način pokazuje svoje nezadovoljstvo. Odvojite vrijeme za zajedničke, zabavne aktivnosti. Zapamtite, nije važno koliko ste vremenski s djetetom, nego na koji način provodite to vrijeme.

Razgovarajte o emocijama

Čak i kada s djetetom povedete razgovor o njegovu neprimjerenom ponašanju, dopustite mu da ispriča što ga muči i kako se osjeća. Budite onaj koji sluša, na taj će način vaše dijete shvatiti da ste mu podrška i da vas zanimaju njegovi osjećaji.

Nemojte dopustiti da situacija eskalira

Roditeljima može biti teško zadržati hladnokrvnost kad ih djeca otvoreno ne poštuju. No, svaki roditelj koji je ušao u žestoku raspravu sa svojim djetetom, brzo shvati da svađa neće poboljšati situaciju. U gotovo svim slučajevima samo je pogoršava.

Ako ne možete drukčije, dobro se odmaknuti od situacije

Nije dobro da dijete primijeti kako nemate kontrolu nad svojim emocijama. U tome slučaju, bolje je odmaknuti se od situacije i rješavanje problema odložiti za kasnije, kada se strasti malo smire. Na taj ćete način pokazati djetetu kako je normalno osjetiti ljutnju, ali da je također vrlina znati je kontrolirati.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

djeca i horoskop

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće…

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu koja je također trudna pa zajedno dijelite…

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu…

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…