U traženju zdravih varijanti, roditeljima ponekad ponestaje inspiracije. Stoga, odlučili smo vas upoznati s dvije namirnice koje imaju iznimno dobar učinak po zdravlje i djece i odraslih, a kojih se možda i ne sjetimo baš često. Riječ je o sirovom kakau i rogaču.

Sirovi kakao, supernamirnica je vrijedna vaše pažnje! Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, a zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem), smanjuje stres i depresiju. Također, kakao je odličan izvor željeza (28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine željeza), a sigurno ćete lakše nagovoriti dijete da popije šalicu toplog kakaa nego da pojede pola kilograma špinata. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama, koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma, tako da je kakao pravi saveznik dugog učenja i koncentracije.

Možete ga koristiti u kolačima, sladoledima i toplim napicima, a kako je iznimno gorak, osladite ga brezinim ili kokosovim šećerom. Naš je prijedlog da iskušate kako ova zdrava namirnica funkcionira u sladoledu. Od sastojaka su vam potrebne 3 zrele zamrznute banana, 100 ml mlijeka po izboru, 2 žlice sirovoga kaka i 1 žlica meda.

Banane izvadite iz zamrzivača, prelijte mlijekom i pustite da odstoje 10 minuta. Zatim ih izblendajte u sjeckalici ili blenderu. Dodajte kakao i, ako želite, malo meda pa opet izblendajte dok ne dobijete potpuno homogenu smjesu. Nadalje, smjesu možete preliti u kalupe i ostaviti u zamrzivaču najmanje 4 sata. Želite li obogatiti okus, u sladoled dodajte mljevene bademe, šumsko voće, kikiriki-maslac! Mogućnosti su doista brojne!

A sada je na redu njegovo veličanstvo rogač! Možemo li reći da je rogač zaboravljeni prijatelj naših baka? Baš zato smo poželjeli reći nešto o njemu pa možda i vi odlučite pozvati ga kao rado viđenoga gosta u kolačima i napicima koje pripremate. A tek kada doznate koliko je zdrav i kako dobro utječe na organizam vašeg djeteta, postat će “must have” namirnica na vašoj kuhinjskoj polici.

Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. U pedijatrijskoj je njezi popularan još od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj, koja su se hranila rogačem, rjeđe obolijevala od  probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu. Zbog svojeg vrijednoga sastava i ljekovitog djelovanja, rogač je pogodna namirnica za dojenčad već od 6 mjeseci pa nadalje, a sušeni je rogač zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje dok im rastu zubići.

Rogač je doista čudesan, možete ga koristiti u slatkim i slanim jelima, a odličan je kao diuretik i blagotvorno djeluje na probavu. Uz to, štiti od toksina, pomaže u jačanju dječjeg imuniteta i sprječavanju alergija, obiluje ugljikohidratima, riboflavinom, kalijem i kalcijem.

U manjim količinama sadrži vitamine B i E, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži i tanine i galnu kiselinu koja djeluje antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Bogat je i polifenolima koji štite srce i krvne žile.

Stoga, jeste li kušali topli mliječni napitak od rogača? U 2 dcl toplog mlijeka (osim kravljeg, može zobeno, pirovo, bademovo…) rastopite meda ili nekog drugog nerafiniranog sladila (brezin ili kokosov šećer) i dvije žličice mljevenoga suhog rogača – i,  uola! Ukasan i zdravi napitak je tu!

Dat ćemo vam još jednu ideju, puding od rogača i banana. Potrebne su vam 2 manje banane, 1 jušna žlica mljevenog rogača, 2 žlice narančinog soka, 1 žlica usitnjenih orašastih plodova. Propasirajte banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove, sve dobro izmiješajte i neodoljivo ukusni puding je gotov!

Iako ste ove slastice pripremili za svoje dijete, vjerujte, nećete im moći odoljeti ni vi!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Profimedia.hr