Kako dijete odvojiti od ekrana? Jednostavno – ali i vi morate van!

Mrzite činjenicu da vaše dijete tjedno provede xyz sati pred zaslonima TV-a, tableta, kompjutora i mobitela, a samo x sati igrajući se vani? Hm… a koliko sati tjedno VI provedete u prirodi?

Mi ljudi smo čudna bića: ako smo siromašni, želimo biti bogati; ako smo bogati, želimo biti poznati; ako smo poznati, želimo da nitko ne zna za nas… Uglavnom, nikada nismo zadovoljni onim što jesmo ili onim što. Mi roditelji smo još čudniji podskup: vjerujemo da bi svatko od nas volio da je njegovo dijete aktivno, zdravo i otvoreno, a opet mirno i tiho. Što obično ne ide ruku pod ruku…

Svatko se od nas s nostalgijom sjeća svoga djetinjstva. I kako to inače biva, nostalgija malo “dotjera” ta naša sjećanja. Pa ćete svom klincu lamentirati o tome kako je “tata u tvojim godinama cijelo vrijeme jurio loptu/vozio se na biciklu/igrao se skrivača/krao susjedu trešnje/radio sve od navedenog”. A zaboravljate da ste isto tako gutali Alane Fordove i Martije Misterije, jedva čekali da počne “Opstanak” na crno-bijelom televizoru i bili u stanju satima pokušavati preko kazetofona učitati “Speed King” u svoj ZX Spectrum. Ali, u redu, takve se stvari zaboravljaju, barem kad djetetu treba predbaciti da previše vremena provodi ispred telke i kompjutora, “a ostatak je vremena na mobitelu”.

Idemo sad iz početka: dakle, želite da vaše dijete više vremena provodi vani, na otvorenom, u parku, igrajući se s drugom djecom. Ali ste se istovremeno sami takvim aktivnostima bavili “devetsto i neke”? Zaboravili ste prvo pravilo: dijete vas ne sluša - dijete vas gleda. Znate kako, kad imaju dvije-tri godine, mogu do besvijesti oponašati starije klince? Upravo tako uče i od vas. “Tata sjedi ispred kompa”, “Mama je opet na Fejsu”, “Tata gleda svaku utakmicu”, “Mama ne propušta niti jednu seriju”… To je ono što vaše dijete čuje dok mu govorite kako bi se trebalo više igrati vani s ostalom djecom. I ne preostaje vam ništa drugo nego zašutjeti i krenuti - van!

A u parku se događaju gadne stvari: zamislite, u parku klinac može pasti i ogrepsti koljeno!!! Zamislite! Ili mu, nedajbože, netko može stati na prstiće dok se penje na tobogan! Ili mu netko može uzeti igračku! Ok, pretjerujemo s uskličnicima, ali neki roditelji uistinu tako strijepe nad svakim korakom svoga djeteta, kršeći ruke u strahu da juniora drugo dijete, recimo, u igri ne ošine slučajno po guzi tanašnom grančicom. Jer bi to bio kraj svijeta! Zamislite, mali bi se prijestolonasljednik rasplakao! Stvarno, zamislite i razmislite…

Vaše dijete MORA pasti i ogrepsti koljeno, njemu MORAJU stati na prstiće, ono MORA udariti glavom o tobogan kad se naglo digne. Jednostavno mora jer tako UČI. A što prije nauči, tim bolje. Takva su iskustva kao vodene kozice: čim ih prije doživi, tim su posljedice bezbolnije. Neki roditelji idu i u drugu krajnost pa bezbrižno čitaju ili puše na klupi, a klinka ili klinac vise naglavačke s penjalice - i to već pola sata.

Ako ste preko tjedna stalno u parku, za vikend se potrudite promijeniti scenografiju i otiđite na izlet. Klinci obožavaju izlete, vole otkrivati i proučavati, vole biti aktivni. Jer mi smo građeni da budemo aktivni, da se krećemo, da trčimo, da lovimo… (Da smo građeni da sjedimo u naslonjaču i buljimo u televizor, vjerojatno bismo izgledali malo drugačije, možda poput Teletabisa.) Sjedenje nas zapravo uništava; pogledajte samo klince dok su mali, ta je energija naša izvorna energija. Mi naučimo sjediti, ležati i ne kretati se. Ali se isto tako toga možemo odučiti.

Ako želite da vaše dijete više vremena provodi u igri na otvorenom, a manje ispred bilo kakvog zaslona, poučite ga primjerom. Radite vi ono što želite da radi ona ili on. Ili, dozvolite klincu da vas oduči od sjedenja. Povedite ga na klizanje, iako ni sami ne znate klizati - učite zajedno. Plivajte s klincima, planinarite, igrajte nogomet, bacajte frizbi, trčite…

Shvatili ste do sada da nije dovoljno željeti da vaše dijete izađe i igra se vani. Morate mu pokazati kako se to radi. Isto kao što će mu kasnije biti teško reći da ne puši, a vi sami ste do jučer pušili dvije kutije dnevno. Ako želite klinca poslati van - izađite van. Primite ga za ruku. Pokažite mu. A onda ga lagano gurnite u leđa i - gledajte. Nemojte strepjeti. Naučit će. 

Tekst: K. Š.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Sin Georgea Clooneya pravi je ljepotan!

Slavni glumac George Clooney postao je tata u "kasnim godinama"; 17 godina mlađa supruga prije…

Franka Batelić

Franka Batelić: 'Predivno je gledati Vedrana u ulozi tate!'

Samo šest mjeseci nakon što je postala majka, Franka Batelić pozirala je na plaži u…

Super mjesto za uživanje na otvorenom, predstave i kreativne radionice za velike i male

Nakon uzbudljivog otvorenja, zatim otkrivanja jedinstvene street art galerije na otvorenome s pogledom na reciklirane…