Kako će jedan film mijenjati svijest o važnosti borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece

Film „Jedna od nas“ koji govori o seksualnom zlostavljanju djece bit će premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, a nakon toga će projekcije diljem Hrvatske pratiti edukativna kampanja namijenjena podizanju svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog i drugih oblika zlostavljanja među djecom i mladima

Svako peto dijete seksualno je zlostavljano ili uznemiravano, kažu istraživanja. Većina zlostavljanje djece poznaje svog zlostavljača, odnosno u velikom broju slučajeva počinitelji su rođaci, obiteljski prijatelji, skrbnici ili druge osobe iz kruga obitelji i zajednice. Nekad su djeca toliko malena da ni ne shvaćaju što im se događa, dok se oni malo stariji povlače u sebe jer osjećaju strah, sram i krivnju te gube samopouzdanje i samopoštovanje. Slijedom toga dolazi i do porazne statistike koja pokazuje da tek 20 posto djece progovori o seksualnom zlostavljanju unutar mjesec dana, 57 posto prijavit će ga nakon više od pet godina, dok će čak 20 posto zauvijek šutjeti.

Te i brojne druge zabrinjavajuće činjenice bile su neprestano u mislima mladog redatelja Đure Gavrana prilikom snimanja dokumentarnog filma "Jedna od nas", koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala koji će biti održan online od 14. do 21. kolovoza. U središtu je filma proslava petnaeste godišnjice mature na kojoj se kolege iz razreda prisjećaju srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi nedavno primili. U tom pismu njihova bivša kolegica iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

“Film ‘Jedna od nas’ dokumentarni je film o društvenim reakcijama na seksualno zlostavljanje djece koji na više razina problematizira kompleksnost teme zlostavljanja. Govori o žrtvi seksualnog nasilja koja je dovedena u poziciju da nema hrabrosti reći što se događa, ističe dugo vremensko razdoblje koje je potrebno da žrtva progovori o pretrpljenom nasilju te predstavlja način na koji se žrtva ispovijeda i vapi za podrškom. Tu je i prikaz okoline koja ni u kojem trenutku nije posumnjala u težinu njene pozicije te naposljetku prostor za gledatelja da razmišlja o crnoj stvarnosti mnogih obitelji koja se čvrsto čuva unutar četiri zida i skriva od okoline, rodbine, pa čak i jedni od drugih", izjavio je Đuro Gavran, redatelj, scenarist, producent i protagonist filma "Jedna od nas".

Đuro Gavran

Gavrana je tijekom procesa istraživanja za potrebe snimanja filma šokirala spoznaja o učestalosti zlostavljanja mladih, a kroz proces montiranja filma naučio je puno o temi te shvatio njezinu kompleksnost. Stoga je odlučio film popratiti edukativnom kampanjom i sadržajima koji će ga nadopuniti te pružiti odgovore na mnoga pitanja koja otvara. U tome će mu pomoći brojni stručnjaci - pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova, Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za djecu, sutkinja za mladež Lane Peto Kujundžić, Hana Hrpka iz Hrabrog telefona, Maja Mamula iz Ženske sobe, Goran Arbanas iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, Tomislav Ramljak iz osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Saša Morić iz kaznionice u Lepoglavi,  Marina Ajduković iz Studijskog centra socijalnog rada te Silvija Stanić iz Udruge roditelja "Korak po korak".

“Porazne statistike o broju žrtava zlostavljanja kojima svjedočimo iz godine u godinu pokazuju našu odgovornost kao stručnjaka, ali i članova šire društvene zajednice, da žrtve ohrabrimo u prijavi zlodjela i potom im pružimo svu potrebnu zaštitu i podršku kako bi se mogli nositi s posljedicama. Svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno, ono mora naučiti reći ‘ne’ i osjećati se sigurnim da kaže ‘ne’. Vrlo često učimo djecu da se ne smije reći ‘ne’, što je pogrešno jer je naš zadatak upravo da ih podučimo da to smiju izgovoriti. Uz to ih trebamo ohrabrivati i da osvijeste u koga sve imaju povjerenja, tko je sve njihova mreža podrške i komu se mogu obratiti ako imaju određenih problema. S velikim se ponosom uključujemo u ovaj projekt, u želji da pomognemo što većem broju djece i mladih ljudi da se protiv nasilja bore tako što će ga uočiti i prepoznati te o njemu progovoriti", izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak".

Nakon svjetske i nacionalne premijere filma, plan je organizirati projekcije za srednjoškolce (maturante) po kinima unutar Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača kako bi se ta tabu tema otvorila izravno među mladima koji su statistički najvećim dijelom žrtve tog tipa nasilja. Projekciju filma pratili bi razgovor s autorom i stručnjacima iz područja seksualnog nasilja nad djecom te online druženja kako bi u razgovoru mogli sudjelovati i oni koji nisu u mogućnosti fizički prisustvovati projekciji filma, kao i potencijalne žrtve koje žele ostati anonimne. Razgovore bi vodili stručnjaci koji su prošli edukaciju u organizaciji Udruge roditelja "Korak po korak" za licencirani program CAP (Child Assault Prevention) koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe i napada od strane poznate odrasle osobe.

Film "Jedna od nas" prati i internetska stranica jednaodnas.com na kojoj će se moći pronaći konkretne informacije na temu seksualnog zlostavljanja djece poput razgovora sa stručnjacima, ispovijesti žrtava, statističkih podataka, informacija o načinima prepoznavanja sličnih slučajeva, anketa, savjeta za roditelje, brojeva savjetovališta i telefonskih linija za pomoć i brojnih drugih.

Tekst i foto: press i Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pročitajte i:

Novi Elle stigao na kioske: prava poslastica za ljubitelje dobrog stila i inspirativnih priča

Dok se prilagođavamo svakodnevici pod egidom “New Normal”, život ide dalje. A naš vodič za…

Na radost djece! Stigle prinove u obitelj s Madagaskara!

Mlađe je slađe! Potvrđuje to ljubavna priča čupavouhih lemura u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Ella Dvornik s kćerima Balie i Lumi

Ella Dvornik iskreno o počecima karijere i putovanjima s djecom

Voditeljica Katarina Moškatelo u svojem je podcastu "KiloMetri" ugostila Ellu Dvornik Pierce, poduzetnicu i majku…

Sensa

Kako je bilo na jedinstvenom Sensa Yoga Reconnect Retreatu

Predivan otok Iž ponovno je od 18. do 20. rujna u hotelu Korinjak okupio Sensine…