dolazak malog brata

‘Stižu braco ili seka, a što će biti sa mnom?’: Boji li se i vaš klinac da ćete ga ‘zaboraviti’?

Koliko god se veselili prinovi, kada dođete iz rodilišta s novorođenčetom, vašem starijem djetetu to će biti posve nove okolnosti na koje se treba naviknuti. Njegove reakcije mogu biti svakakve, a na vama je da mu pomognete da što prije prihvati maloga brata ili sestru te da se i dalje osjeća voljenim i uključenim

Dolazak prinove može unijeti mnoge promjene u obitelji. Roditelji troše mnogo energije na pripreme, a nakon što beba stigne, većina pažnje je usmjerena na ‘novopridošlicu’. Sve te promjene mogu biti teške za starije dijete. Posve je razumljivo da osjeća ljubomoru i da se ponekad osjeti zapostavljeno.

No roditelji starije dijete mogu pripremiti na dolazak mlađeg brata ili sestre, i to još tijekom trudnoće.

Tko je u trbuhu?
Obavezno uključite dijete u svoju trudnoću, no ovisno o njegovoj dobi i razini razumijevanja. Predškolci, na primjer, ne razumiju concept vremena pa im baš ništa neće značiti ako im kažete da beba dolazi za par mjeseci. Možda je bolje da im objasnite kako će braco ili seka doći u određeno doba godine, proljeće ili ljeto.

Koliko im detaljno objašnjavati? Pustite dijete da vam postavlja pitanja, neka vam to bude vodič kroz razgovor. Četverogodišnje dijete može pitati: 'Odakle dolaze bebe?' Dijete sigurno ne želi da mu objasnite seksualni odnos pri kojem dolazi do oplodnje, nego doslovno misli da male bebe dolaze s nekog određenog mjesta. Posve je dovoljno objašnjenje: 'Bebe dolaze iz maternice, koja se nalazi u maminom trbuhu'. Dijete koje želi znati više, pitat će. Ako vaše dijete pokaže veće zanimanje, možete ga ohrabriti:

  • Pokažite mu fotografije dok je ono bilo beba
  • Čitajte mu priče o tome kako se rađaju mala djeca, primjereno djetetovoj dobi, naravno
  • Posjetite prijatelje koji imaju novorođenče
  • Zajedno pakirajte torbu za rodilište
  • Neka dijete sudjeluje u smišljanju bebina imena
  • Možete djetetu pokazati slike ultrazvuka ili ga povesti sa sobom na ginekološki pregled

Planirajte odlazak u rodilište!
Kako se bliži termin, smislite plan tko će ostati sa starijim djetetom i tko će ga čuvati pa mu to sve objasnite.

Objasnite djetetu da će vas moći posjetiti u bolnici i vidjeti novorođenog brata ili sestru, da ćete se čuti mobitelom ili da ćete mu poslati snimku, ako je posjet u bolnicu neizvediv zbog epidemioloških mjera.

Zadržite djetetu sve rutine na koje je naviklo, a ako je vrijeme za odvikavanje od pelena ili dude, učinite to puno prije termina ili ostavite za nakon poroda, kada se navikne na prinovu.

Dolazak prinove u kuću!
Kada novorođenče napokon stigne kući, svoje starije dijete uključite što je moguće više u sve aktivnosti oko bebe kako se ne bi osjećalo isključeno.

Mnoga djeca se žele brinuti o mlađem braci ili seki. Ovisno o njihovoj dobi, možete ih 'zaposliti': na primjer, mogu zabavljati bebu dok joj mijenjate pelene, pomoći pri guranju kolica, pri kupanju ili presvlačenju, dodajući vam potrebne stvari.

Ako je vaše dijete nezainteresirano za 'pridošlicu', nemojte paničariti, treba mu vremena da se prilagodi novonastalim uvjetima.

Tijekom dojenja, imajte pripremljene igračke ili slikovnicu za starije dijete, kako biste u miru mogli nahraniti bebu.

Iako biste najradije i vi zaspali dok beba spava, iskoristite to vrijeme za jedan-na-jedan druženje sa starijim djetetom, neka to bude posebno vrijeme samo za vas.

Ako ste u mogućnosti, neka starije dijete nastavi ići u jaslice ili vrtić. Možda ćete spočetka osjetiti krivnju, ali doista nemate razloga jer vašem djetetu trebaju vršnjaci, a vama treba vrijeme da biste se odmorili.

A kako s osjećajima?
Starije se dijete može osjetiti zapostavljenim, a može osjetiti i ljubomoru. Ohrabrite ga da govori o svojim osjećajima. Ako se nije u stanju izraziti, nemojte se čuditi počne li ponovno tepati ili piškiti u pelenu, koristiti dudu i sl., iako je prošlo tu razvojnu fazu.

Ako počne s tantrumima, ili ispadima neobjašnjivog ponašanja, nemojte biti prestrogi, nego prihvatite to kao fazu prilagodbe, proći će. Omogućite mu više jedan-na-jedan druženja s vama, kako biste pokazali da ga ne volite ništa manje nego prije dolaska mlađeg brata ili sestre.

Pogledajte jedan zabavan video, kako su neki klinci dočekali svoje brace i seke iz rodilišta…

Izvor video: America’s Funniest Home Videos/Youtube

Tekst: S. M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

aleksandar jovanović

Priča tate blogera: Kako izgleda život kad vam dođe i treće dijete?

Kada govorimo o obavezama u obitelji, uglavnom o tome govorimo iz ženske perspektive, što nije…

klinac se boji

Što stručnjaci kažu o strahu? On je naš prijatelj – upoznaj ga i živi s njim!

Strah je jedan od četiri najstarija osjećaja na svijetu; može nam spasiti, ali i zagorčati…

Martina Remenar Laborec, slastice bez glutena

Nije željela da joj sinovi budu tužni na rođendanima pa je uzela stvar u svoje ruke!

Kad od djeteta dobijete širok osmijeh, a od roditelja duboku zahvalnost, onda znate da ste…

seksualni odgoj

Mama uči svoje kćeri da nevinost ne postoji, a mnogi roditelji su se složili s njom

Ulazak u pubertet zahtijeva razgovore s djecom o mnogim temama, a jedna od njih je…