mama i djeca

Jeste li mamoholičarka? Ovih osam znakova ukazuje na to da trebate više vremena za sebe!

Radoholičari provode većinu svoga vremena posvećeni poslu jer žele ostvariti uspješnu karijeru. No i majčinstvo je posao, a mame mogu jednako tako biti posvećene svojim obiteljima da potpuno zaborave na sebe i svoje interese. Ako se pronalazite u tome, razmislite jeste li vi možda - mamoholičarka?

Ako vam je jedini hobi pakiranje užina za djecu, ako se ne sjećate kada ste zadnji put izašli navečer s prijateljicama, ako s partnerom već dugo vremena niste imali dejt bez djece, potrebna vam je ravnoteža u životu. Ali, kako? Odvajanje vremena za sebe, ne znači da majka zapostavlja obitelj, to znači da prepoznajete da ste kao majka važni u dinamici svoje obitelji.

Evo nekih znakova koji mogu ukazivati na to da ste mamoholičarka, ali i savjeta kako da presložite prioritete u životu u skladu sa svojim potrebama i potrebama svoje obitelji.

1. Kada nema djece u blizini, vi ste pod stresom!
Biti mama najvažniji vam je posao na svijetu, ali priznajte, i najstresniji. No primijetili ste nešto zanimljivo, kada su vasa djeca odvojena od vas, kada prespavaju kod bake i djeda ili kod prijatelja, vaš stres, umjesto da opada, raste. Bez pomaganja u domaćim zadaćama i razvažanja djece po aktivnostima, osjećate se pomalo izgubljeni i dezorijentirani.

Intenzivan stres ili anksioznost kad su vam djeca odsutna jedan je od simptoma burnouta, a to znači da rijetko pronalazite vrijeme za sebe jer ste navikli funkcionirati u ‘mama modu’, a sve ostalo vam izlazi iz zone komfora.
Sljedeći put kad budete odvojeni od djece i osjetite tjeskobu i stres, duboko udahnite, recite si da zaslužujete predah i opustite se, bavite se nekim hobijem, odite na vikend s prijateljima ili se opustite uz film s partnerom.

2. Ne možete odabrati hobi, ništa vas ne zanima!
Gotovo je nemoguće sjesti u miru sat vremena i provjeriti zanima li vas slikanje ili meditacija kada vaša djeca konstantno traže pažnju i brigu. No pokušajte se sjetiti čime ste se bavili prije negoli ste postali majka, što vas je radovalo i opuštalo?

Otiđite korak dalje, u svoj tjedni raspored unesite termin za hobi. Nakon što djeca odu na spavanje ili dok izvršavaju školske obaveze, odvojite vrijeme za sebe i bavite se nečim što vas opušta i u čemu uživate.

3. Ne brinete dovoljno o sebi!
Briga o sebi može izgledati kao znanstveno-fantastični film kad su svačije potrebe ispred vaših. Briga o sebi odnosi se na brigu o vašem mentalnom i tjelesnom zdravlju, što uključuje i odlazak frizeru, kozmetičaru, na pedikuru i manikuru. Postavite si za cilj da u dnevni raspored uvrstite barem sat vremena za brigu o sebi. Odaberite aktivnost koju god želite, važno je da se osjećate kao da ste investirali u sebe.

4. Svima organizirate vrijeme!
Da ste mamoholičarka prepoznat ćete ako organizirate vrijeme i aktivnosti baš svakome članu svoje obitelji. Ako ste uvijek korak ispred, ako znate gdje se svaki član nalazi u određenom trenutku dana, ako pomažete svojoj djeci da uvijek budu najbolji u svojim aktivnostima i školskim zadacima i ako pratite rasporede baš svakog člana obitelji, vjerojatno se osjećate korisno, ali na kraju dana ste potpuno iscrpljeni.

Za promjenu, 'olakšajte' malo raspored svojoj djeci, ne mora im biti ispunjena baš svaka minuta, a time im otvarate vrata za slobodno druženje, za razvijanje njihove kreativnosti. Dopustite svojoj djeci da se sami brinu o svojim zadacima i aktivnostima, naravno, svojstveno njihovoj dobi, pa će tako i oni razvijati svoje samopouzdanje.

5. Uvijek razmišljate o potrebama djece!
Dok razgovarate s prijateljicom, radite ili ste kod frizera, vaše su misli usmjerene na djecu, što će odjenutu sutra za školu, što ćete im kuhati za večeru i sl. Ako stalno razmišljate o potrebama svoje djece, i ne možete se potpuno fokusirati na trenutne aktivnosti kojima se bavite, preopterećeni ste svojom majčinskom ulogom.

Vježbajte se fokusirati na trenutak i aktivnost kojom se bavite ili sugovornika dok niste u blizini svoje djece. Podsjećajte sebe da je važno živjeti u trenutku. S vremenom ćete se opustiti i naučiti odvojiti svoje misli od obiteljskih obaveza.

6. Nikad ne planirate druženja samo s odraslima!
Možda vas prijateljica želi pozvati na kavu ili partner želi da izađete na večeru sami, bez djece? Vi biste voljeli i jedno i drugo, ali nijedno druženje ne uključuje vašu djecu. Ako ste pozvani na druženje bez djece, ne osjećate se ugodno i radije birate ostati s djecom. Nema ništa loše u tome što želite provoditi vrijeme sa svojom djecom, ali potrebno vam je vrijeme samo s odraslima kako biste mogli razgovarati o temama koja vas zanimaju, kako biste se mogli opustiti u ugodnom društvu, a da pritom ne morate brinuti o potrebama djece.

7. Počeli ste zaboravljati!
Odgajanje djece je stresno, a stres izravno utječe na vaš mozak. Ako se pokušavate sjetiti gdje ste parkirali auto večer prije ili ako ste počeli ostavljati svoj mobitel na čudnim mjestima, kao primjerice u frižideru, imate problema sa zaboravljanjem.

Zaboravljivost je simptom kroničnog izlaganja stresu i za sobom povlači još neke simptome, kao što je visok krvi tlak, depresiju i slabljenje imunološkog sustava. Nemojte zanemariti ove znakove koje vam šalje tijelo jer dugotrajna izloženost stresu ozbiljno ugrožava vaše zdravlje.

8. Nikad se ne osjećate odmorno!
Bebe vas održavaju budnima tijekom noći, a starija djeca se mogu buditi zbog ružnih snova ili ako su bolesna. Možete misliti kako ste se već navikli na kontinuiranu neispavanost i umor, ali vaše tijelo pamti. Dugotrajna je iscrpljenost jedan od znakova burnout.

Dogovorite se s partnerom da s vremena na vrijeme na sebe preuzme noćnu brigu oko djece i što prije si osigurajte 8 sati spavanja.

Sve ovo vam zvuči poznato? E to znači da se u svojoj majčinskoj ulozi previše iscrpljujete i da vam je potrebna promjena. U svoj život uvedite nove navike koje će vam omogućiti više odmora i slobodnog vremena koje iskoristite za opuštanje. Ako vi budete odmorni, zdravi i zadovoljni, svojoj ćete djeci moći pružiti više ljubavi i pažnje. Jednom riječju, bit ćete bolja majka i ujedno ćete pružiti primjer djeci što znači voljeti sebe.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

paula sikirić

Poznata influencerica u Petrovoj rodila djevojčicu!

Nakon uredne trudnoće, naša poznata influencerica Paula Sikirić…

anja alavanja

Anja Alavanja, uskoro će postati prava biceps, triceps mama!

Ako se vaša beba jedino umiri kada je…

usamljenost

I kad su cijeli dan s djetetom, mnoge se majke osjećaju usamljeno

Promjene u životu žene koje se dogode nakon…

Pročitajte i:

Doula Una: 'Danas žene sve više traže doule, ali nas i dalje nije dovoljno'

O douli Uni Pašić Gregović već smo pisali, a i rado nam uvijek odgovori na…

knjige preporuka

Ljetno štivo za djevojčice i dječake – neustrašive zaštitnike prirode, pustolove, istraživače i umjetnike

Ljeto je idealno vrijeme za punjenje baterija i otpuštanje svih očekivanja koje gomilamo tijekom godine.…

Sasvim drugačiji obiteljski odmor usred ljeta: kampiranje Nevene Rendeli Vejzović

Bivša voditeljica HTV-a, a danas vlasnica vlastite tvrtke Primetime komunikacije te osnivačica Festivala zdravlja, Nevena…

Pamela Ramljak: 'Sada imam više kila nego prije trudnoće i osjećam se puno bolje'

Pjevačica Pamela Ramljak priznala da oduvijek pazi kako se hrani te da to nije činila…