Ako vas djeca pitaju kakvi su to sladoledi, objasnite im da su to instalacije sa snažnom porukom

Prošetate li s djecom Dolcem, vjerujemo da neće izostati pitanja 'a kakvi su to sladoledi mama/tata', kada ugledaju šarene instalacije koje su djelo umjetnika Igora Balenta. U nastavku doznajte o čemu je riječ

Povodom međunarodnog mjeseca disfagije, koji se po prvi put obilježava u Hrvatskoj, na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolac postavljena je instalacija s ciljem senzibiliziranja javnosti.

Disfagija je stalna poteškoća gutanja, stanje u kojem gutanje izaziva bol ili je potpuno onemogućeno. Često se javlja kao posljedica težih bolesti poput tumora usta i grla, moždanog udara ili Parkinsonove bolesti. Češće pogađa stariju populaciju, ali disfagiju mogu imati i djeca.

Tijekom jednog dana 900 puta progutamo hranu, piće ili vlastitu slinu te je teško zamisliti život u kojem je ta radnja izrazito bolna i često nemoguća. Kako bi se osvijestila javnost, u suradnji s Hrvatskim neurološkim društvom pokrenuta je kampanja pod nazivom ‘Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj’.

Mjesec lipanj, međunarodni je mjesec disfagije, a ovom kampanjom ga u Hrvatskoj obilježavamo po prvi puta. Kampanja počinje gerilom na centralnoj zagrebačkoj tržnici Dolac, postavljenom instalacijom skulptura u obliku šarenih i primamljivih sladoleda s dodacima koji predstavljaju teškoću gutanja kakvu osjećaju osobe s disfagijom. Skulpture su djelo poznatog umjetnika Igora Balenta.

Disfagija se najčešće javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata te se najčešće ne prepoznaje na vrijeme. Također, može dovesti do dodatnih zdravstvenih komplikacija poput neuhranjenosti, slabljenja organizma, dehidracije i ponavljajućih upala pluća. Važno je na vrijeme prepoznati ovaj poremećaj i osigurati pomoć kako bi se olakšalo primarno oboljenje i pospješio oporavak. Na web stranici www.disfagija.hr moguće je pronaći dodatne informacije o disfagiji, ali i savjete kako lakše živjeti s ovim poremećajem te razne recepte i ideje za prehranu s ciljem osiguravanja unošenja dovoljno nutritivnih tvari za normalan rad organizma i poboljšanu kvalitetu života.

Tekst i foto: Press

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Ne prekrivajte dječja kolica krpom, pogotovo NE na ovakvim paklenim vrućinama!

Važno je bebu ne izlagati visokim temperaturama, a kada izlazite u šetnju za jutarnjih i…

Melanie Bradarić

Melanie Bradarić: 'Nakon izvanmaternične trudnoće, molitve su nam uslišene'

Supruga našeg reprezentativca Filipa Bradarića je u željno očekivanom blaženom stanju, a za novi broj…

Pogledajte kako je protekla savršena sunčana subota u Dežmanovom prolazu!

Moda je ponovno bila zavladala zagrebačkim centrom u subotu 19. lipnja, i to u Dežmanovom…

kraljevska obitelj

Kraljevska obitelj: Princ George i princeza Charlotte otvorili utrku za Dan očeva!

U mnogim zemljama Dan očeva se obilježava treću nedjelju u lipnju, a tom je prigodom…