beba plače

Emotivni život beba: 10-mjesečna curica duboko je ganuta maminim pjevanjem

Ako ste pomislili da bebe do godinu dana života nemaju dubok emotivni život i empatiju, možda ste se prevarili. Donosimo vam video u kojem je 10-mjesečna djevojčica duboko emotivno dotaknuta pjevanjem svoje mame… Ovo će vas ‘razvaliti’!

Još u maminom trbuhu bebe proživljavaju sve majčine osjećaje, dokazala su mnoga istraživanja. A nakon što ugledaju svijet, prve emocije koje izražavaju su reakcija ugode ili neugode. Novorođenčad pozitivna emocionalna stanja izražava smiješkom, gugutanjem i pozornim gledanjem, a neugodna emocionalna stanja plačem, mrštenjem i izrazom gađenja.

Do kraja 6. mjeseca života dijete počinje izražavati sve četiri primarne emocije, a to su ljutnja, strah, radost i tuga te prepoznaju osnovna emocionalna stanja majke ili bliske im osobe.

U dobi od 7 mjeseci beba povezuje ton glasa i izraz lica za razumijevanje osnovnog emocionalnog stanja odrasle osobe, između 8. i 9. mjeseca svjesno traži podatke o emocionalnom stanju majke, kao uporište za vlastito ponašanje i vlastite emocionalne reakcije.

Kako bismo potkrijepili ovaj pregled emocionalnog razvoja, donosimo vam zanimljiv video. Majka je pjevala svojoj 10-mjesečnoj bebi koja je na majčinu emociju izraženu kroz pjevanje (koje je prekrasno), reagirala suzama.

Bebica se u isto vrijeme smješkala i plakala, ali je plakala od suosjećanja za majčinu emociju izraženu pjevanjem. Sumnjamo da je djevojčica razumjela riječi pjesme, ali je doživjela snažnu emociju s kojojom se očito poistovjetila.

Tekst: S. M.
Foto: Screenshot Youtube

Tagovi: ,

Vezano uz temu

komplet knjiga

Emotivni razvoj djeteta: 'Mama, čitaj mi da bolje razumijem što osjećam!'

Slikovnice su divan alat kojim kroz maštu djeci…

Pročitajte i:

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…

jež bodljikavko

Kada 11-godišnji dječak oponaša životinje na filmu: 'Tata me je morao škakljati da me nasmije!'

Ove je subote u sklopu Kino Kino festivala prikazan i kratkometražni animirani dječji film 'Jež…

Prva filmska uloga Amana Bukvića, sinčića Amara Bukvića

U sklopu 26. izdanja Modul Memorije Međunarodnog teatarskog festivala U Sarajevu je održana svjetska premijera…

rodile isti dan

Samo slučajnost ili neka tajna veza: Jednojajčane blizanke rodile isti dan!

Između blizanaca postoji posebna povezanost, i to cjeloživotna. Donosimo vam nevjerojatnu priču o jednojajčanim blizankama…