Djevojčica koja uči djecu i odrasle o istinskom izvoru sreće

U vremenu kad se mnogi odrasli traže u nastojanju da postanu uistinu sretni, teško mogu prenijeti djeci te najvrjednije poruke. Uz slikovnicu Djevojčica i sreća autorice Irene Orlović, put je puno lakši, a dodatnih tema za razgovor s djetetom uistinu puno.

Predstavljamo vam posebnu terapeutsku priču o istinskim i univerzalnim vrijednostima, priču o ljubavi prema sebi koja je na neki način i uvjet da bismo mogli voljeti i one oko nas. Upitali smo autoricu Irenu Orlović, koju svi već dobro poznajete kao urednicu izdavačke kuće Harfa, da nam otkrije nekoliko detalja vezanih uz pisanje ove slikovnice:

 

Što vam je bio glavni motiv da napišete Djevojčicu i sreću, kome je sve namijenjena?

Glavni motiv zbog kojega sam odlučila napisati ovu priču je da gotovo sve bajke koje su nam roditelji, odgojitelji ili učitelji čitali u djetinjstvu završavaju tako da dolazi lijepi, zgodni, hrabri i bogati princ na bijelom konju koji spašava princezu od nevolja koje su je snašle. On je toliko moćan da samo jednim poljupcem rješava sve njezine probleme i vodi je u svoje kraljevstvo. Svi putevi do njezine sreće kriju se u princu na bijelom konju. Svjedoci smo da u realnom životu baš i nije tako i da nerijetko ta pogrešna uvjerenja, koja su nam odrasli oblikovali u djetinjstvu, znaju za nas žene biti limitirajuća. Stoga smatram da je važno da djevojčice u najranijoj dobi počnu s otkrivanjem svojih unutarnjih snaga kako bi izrasle u hrabre snažne žene svjesne da su sposobne same kreirati svoju sreću.

 


Kakav je osjećaj kad uređujete tuđe slikovnice u odnosu na pisanje i uređivanje vlastite, možete li to usporediti?

Predivan je osjećaj imati mogućnost slati u svijet poruke za koje smatraš da mijenjaju ovo društvo u jedno bolje društvo na ovakav način. Ali nije dobar osjećaj kad trebaš uređivati svoje tekstove jer svi mi imamo nešto što nismo sposobni sami vidjeti su nam potrebni drugi i njihov kvalitetan feedback. Važno je da odaberemo ljude kojima vjerujemo i za koje smatramo da su kompetentni. Stoga sam ja na ovom projektu odabrala Andu Bukvin Pažin kao svoju urednicu i Sanju Rešček Ramljak kao ilustratoricu. Predala sam im tekst i pustila da ga i one oboje svojim posebnim bojama.

 

Na koji bi način bilo idealno čitati ovu slikovnicu, kako je približiti djetetu?

Ovo je prije svega terapeutska slikovnica zamišljena tako da osnažuje onoga tko je čita djeci. Prvenstveno mislim na mame, ali nisu ni tate isključeni. Slikovnica daje poruku da smo danas odrasli ljudi koji imaju sposobnost dati svome unutarnjem djetetu ono što mu je možda bilo potrebno u djetinjstvu, ali mu nije imao tko dati. U slikovnici nesretna kraljica kreće u potragu za unutarnjom djevojčicom kako bi joj dala potrebne resurse koji su joj bili potrebni i na taj način osnažila sebe. S druge strane, djevojčicama daje poruku da u sebi imaju i krunu i cijelo kraljevstvo i da je njihova uloga otkrivati svoja unutarnja blaga i kreirati sreću u sebi. Ako tako budemo učili djevojčice od malih nogu, veća je vjerojatnost da će izrasti u zdrave samouvjerene žene.

 

Izdavač: Harfa
Cijena: 99 kn

Darujemo jedan primjerak slikovnice

Najbržoj čitateljici ili čitatelju koji se sa svojim podacima prijave na naš mejl urednistvo@roditelji.hr (i u naziv mejla stave nazive slikovnice) darujemo ovo čarobno ilustrirano djelo s vrlo vrijednom porukom koja će ih uvijek podsjećati gdje mogu svaki dan pronaći svoju sreću.

 

9.2.2018.
Dobitnica slikovnice je Klara Lozo iz Svete Nedelje.

 

Tekst: I.T.
Foto: ilustracije Sanje Rešček Ramljak

 

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Promocija slikovnice Lav i ptica

U petak, 29. 9. 2017. u 18 sati…

Pročitajte i:

10 razloga da kupite srpanjsko izdanje magazina Elle!

Srpanjski Elle je upravo stigao na kioske i "miriše“ na ljeto. Otkrijte koji će modni…

Bili smo na 10. Sensa danu u Maksimiru

Jubilarni, 10. Sensa dan, koji se proteklog vikenda održao u Maksimiru, imao je i humanitarni…

tata uspavljuje bebu pjevajući joj uspavanke

Roditeljstvo iz kuta mladog tate: 'Zašto sam se osjećao bespomoćno i kako je jedna 'epizoda' sve promijenila?'

Petar Babić, viši voditelj ključnih analitičkih projekata u tvrtki A1 i tata 5-mjesečne Dore, podijelio…

Domaća glumica ima rješenje za ljetno osvježenje: obožavat ćete njezin brzinski sladoled

Hrvatska glumica Anita Matić Delić, osim profesionalnim umijećem, posljednje vrijeme oduševljava javnost i onim kulinarskim.…