spavanje na otvorenome

Dječji imunitet: U prošlom su stoljeću ruska djeca spavala na otvorenom, a danas je to praksa mnogih vrtića u svijetu

Boravak na svježem zraku za dječji imunitet je prava blagodat, i to je općepoznata činjenica. No spavanje na otvorenome ima 'boost' učinak jer je zdrav san, s većom dozom kisika, posebno važan za rast i razvoj

Što mislite o tome da vaše 3-godišnje dijete u vrtiću tijekom popodnevnog odmora spava na otvorenome, odnosno na trijemu ili u dvorištu vrtića? Da, postoje vrtići u svijetu kojima je takav odmor djece uobičajena praksa. Jedan od tih vrtića zove se Little Learners (Mali naučnici) i nalazi se u Perthu u Australiji.

No nije samo osebujan po tome što djeca spavaju na otvorenome, nego ondje djeca uče kako živjeti i preživjeti u skladu s prirodom, a njihove su igračke alati za obrađivanje zemlje, drveta, promatranje prirode.


U ovome se vrtiću potiče djecu u dobi od dvije do pet godina da tijekom cijele godine spavaju vani (ako ne pada kiša a temperatura nije ispod 16 stupnjeva i ne prelazi 31).

Naravno, ova aktivnost nije obavezna, i djeci i roditeljima dan je izbor žele li to prihvatiti, nakon što su roditeljima objašnjeni svi benefiti spavanja na svježem zraku.

Spavanje na otvorenom nije novi koncept, neki dječji vrtići u Australiji rade već unatrag dva desetljeća, a u europskim zemljama, poput Danske uobičajena je praksa da bebe spavaju vani u dječjim kolicima, čak i kada je temperatura ispod nule.

Recimo, u Rusiji su još u 50-im godinama 20. stoljeća djeca u vrtićima spavala na otvorenome, a ruski su znanstvenici već tada u svojim studijama objašnjavali koje su dobrobiti za dječji imunološki sustav odmor i boravak na svježem zraku, i to bez obzira na niske temperature u tom kraju svijeta.

Na web stranici ovoga vrtića pedagozi objašnjavaju kako su brojni znanstvenici ukazali na prednosti koje djeca imaju od vremena provedenoga na otvorenome, što uključuje i spavanje, fazu u kojoj se tijelo najviše obnavlja. Primijećen je bolji kognitivan razvoj djece, bolji razvoj kostiju i mišića, a djeca, koja se druže na otvorenome, bolje im se razvijaju socijalne vještine, interakcija na svježem zraku utječe na njihov emotivni razvoj, a njihov je imunitet puno jači nego kod vršnjaka koji više vremena provode u zatvorenim prostorima. Sve to uključuje i tjelesen i sjedilačke aktivnosti kao što je spavanje na otvorenome.

U Little Learners vrtiću stručni djelatnici tvrde kako imaju vrlo nisku stopu pobolijevanja djece od sezonskih prehlada i virusa, a taj uspjeh pripisuju baš spavanju na otvorenome. Nije tako teško zaključiti zbog čega, zar ne? Djeca koja borave i spavaju vani manje su izložena klima-uređajuma, koji utječu na sluznicu nosa i isušuju je, a u zetvorenim se prostorima virusi i bakterije brže šire.

Djeca na svježem zraku bolje spavaju, a nakon takvog dubokog sna su odmornija (pripisat ćemo tome i veću dostupnost kisika tijekom spavanja), što rezultira boljom kognitivnom pažnjom, budnošću i sviješću.

Sigurnost na prvome mjestu

No nemojte misliti da odgajatelji u ovome vrtiću samo djeci pobacaju madrace i deke i spreme ih na poslijepodnevni odmor. Ako je temperatura niža od 16 stupnjeva ili viša od 30, djeca spavaju u zatvorenome. Ako blago kiši, spavaju pod ceradama, a u slučaju jake kiše ulaze u prostorije na odmor. Bez obzira na procjenu UV zračenja, uvijek spavaju u hladu sa šeširima, a u danima jačeg zračenja koriste zaštitu od sunca.

Biste li voljeli da ovakvi vrtići postoje u Hrvatskoj?

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Facebook

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mama 22 djece

Vjerovali ili ne: Sa samo 24 godine postala majka čak 22 djece

Donosimo jednu prilično nevjerojatnu priču iz Gruzije o…

tantrumi

Kratki vodič kroz tantrume: Za svaku dob, metoda koja pali!

Istraživanja pokazuju da suzbijanje emotivnih ispada u ranom…

tantrumi

Dijete vam ima tantrume? Pronađite njegove sretne stepenice!

Jedna je mama došla na genijalnu ideju kako…

Pročitajte i:

djeca i horoskop

Samo za one koji vjeruju u astrologiju: Koliko vam poznavanje djetetova podznaka može pomoći u odgoju?

Koliko djece, toliko osobnosti... Prema astrologiji, djetetov nam podznak govori o motivaciji koja ga pokreće…

trudnica i mačka

Trudnica se povezala sa skotnom macom lutalicom pa postale majke u isto vrijeme!

Kada očekujete bebu, uvijek je lijepo imati prijateljicu koja je također trudna pa zajedno dijelite…

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: Kako prakticirati učinkovitu prirodnu kontracepciju ili si povećati izglede za trudnoću?

Novo izdanje svjetske uspješnice koja je pomogla stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu…

Ryan Reynolds

Duhoviti Ryan Reynolds: 'Ne vrte me kćeri oko malog prsta, već ja sam sebe!'

Poznati glumac i njegova životna partnerica Blake Lively roditelji su tri kćeri, a svoj obiteljski…