sadnja vrta s djecom

Djeca i eko-svijest: Zasadite s djecom vrt (možete i na balkonu)!

Proljeće je idealno vrijeme da djeca iskustveno uče o prirodi. Sadnja biljaka je jedan od načina kako da svome djetetu objasnite prirodne procese i važnost biljaka u čovjekovu životu. Upustite se u vrtnu avanturu sa svojim djetetom, i vi ćete uživati!

Djeca su kao spužve, upijaju sve ono što vide, a mi, odrasli, koji ih okružujemo, pružamo im uzorak ponašanja. Ako se pitate kako da dijete u svoju svijest primi želju da brine o okolišu, evo odgovora - gledajući odnos prema prirodi ljudi koji ga okružuju.dijete gleda biljku kako rasteJedan od načina kako da djeca razumiju procese u prirodi i da se povežu s njom svakako je vrtlarenje. Stavljajući sjeme u zemlju, zalijevajući, gledajući kako biljka raste, djete iskustveno dobiva spoznaju o tome da se o prirodi treba brinuti i biti odgovoran.

Kako je proljeće i vrijeme za sijanje i sadnju, predlažemo vam da se s djetetom upustite u avanturu, kreiranje maloga vrta. Ako niste u prilici da to činite na otvorenome, zašto ne biste iskoristili balkon, terasu ili čak prozorsku dasku za uzgajanje biljaka?

Vrt na otvorenome!
Odredite sunčano mjesto u vrtu, gdje ćete sa svojim mališanima napraviti samo njihov vrt i gdje će oni s užitkom promatrati kako od sjemena nastaje lijepa biljka i ukusni plodovi.

Njihov vrtić može biti ograđen prostor ili, još bolje, uzdignuta gredica koju možete napraviti i od starog pješčanika ili drvenih kašeta.

Planirajte s djecom njihov vrta pa zajedno nacrtajte kako bi trebao izgledati. Neka djeca sama ukrase kamenje za obrube gredica. Iskoristite stare štapiće od sladoleda za označavanje gredica, napravite zajedno strašilo − na taj ćete način dodatno ukrasiti njihov dio vrta i imat ćete što raditi za kišnih dana kada ne možete na otvoreno.

Djeci pronađite pravi alat manjih dimenzija, kojim će djeca moći lakše raditi. Na taj ćete im način dai do znanja da je njihov vrt jedanko vrijedan, a i njime će lakše raditi.

Ako ih upoznate sa širim kontekstom aktivnosti, djeca će bolje učiti, stoga ih ključite u sve faze uzgoja, od pripremanja zemlje na gredici i sjetve do plijevljenja i ubiranja plodova. Bez obzira na to što će urod biti malen, neka se sami brinu za biljke. Dodatno ih motivirajte i podsjećajte da trebaju zaliti svoje biljke, plijeviti ih i slično, ali posao prepustite njima.u vrtuNo, ipak, neke ćete poslove morati i vi napraviti, recimo, ukloniti kojeg puža s njihovih jagoda ili ponovo oplijeviti vrt nakon malog vrtlara. Naravno, oni ne moraju znati za vašu dodatnu pomoć, važno je da znaju kako je to “njihovo mjesto” i da su sve biljke plod rada njihovih malih ruku.

Mali vrt na balkonu ili terasi!
Ako imate samo terasu ili balkon, dajte djeci nekoliko tegli ili većih posuda. U veću žardinijeru posadite mini-rajčicu, bosiljak, peršin i začinsko bilje. Ove biljke nisu zahtjevne što se tiče prostora i njege, a dijete će tijekom procesa sijanja, sadnje i zalijevanja dobiti predodžbu o tome što znači uzgojiti biljku i brinuti se o njoj.

Ako ste malo ambiciozniji, možete se okušati sa sadnjom jagoda na balkonu, a dijete će biti ponosno kada bude jelo jagodice za koje se samo brinulo.

Možete biti maštoviti pa prije sijanja ili sadnje ukrasiti teglice bojicama, načiniti posude za sijanje sjemenja od plastičnih boca koje možete modelirati i kombinirati na razne načine.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Video: YouTube

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

robi i cure

Tata biciklist: Moje cure voze bicikl od svoje 3. godine!

Proljeće i lijepo vrijeme sve nas zovu da…

I najmlađi su obilježili Dan planeta Zemlje!

Budući da podržavamo ekološko osvještavanje i čuvanje našeg…

Žuti okvir

Nominirajte najbolje za ljepšu budućnost

Treću godinu zaredom National Geographic Hrvatska i tvrtka…

Ivana Banfić

Ivana Banfić: 'Najdraže mi je pojesti hranu koju sam sama uzgojila'

Zašto se odlučila za život okružen ptičicama i…

Pročitajte i:

Dvornikove

Kod bake Danijele: Mala Balie otvorila sezonu kupanja!

Lijepo i sunčano vrijeme iskoristile su na Braču Danijela Dvornik i unučica Balie: igre u…

ruka novorođenčeta

Danas je Međunarodni dan primalja, žena koje su tu za vas dok rađate novi život!

Primaljstvo je jedna je od najstarijih medicinskih struka, a prema zapisima iz povijesti medicine je…

Nataša Janjić

Mama Nataša Janjić Medančić: Niste loše majke ako se veselite kad vam djeca navečer zaspu!

Ako netko dobro zna za kakav su sve multitasking majke sposobne, to je naša glumica…

majka u depresiji

Mentalno zdravlje nakon poroda: Majkama je potrebna svakodnevna briga i podrška

Za vrijeme trudnoće dolazi do brojnih životnih promjena koje utječu ne samo na trudnicu, već…