5 radnji za djecu i odrasle koje nam u koronakrizi mogu pomoći

U ovoj koronakrizi jako je važno očuvati mentalno zdravlje, stoga vam donosimo savjete koji u tome mogu pomoći i vama i vašoj djeci

Ova nam je godina donijela izazove na koje nikada ranije nismo računali i o kojima nismo razmišljali. Najviše ispaštaju djeca kojima je sasvim promijenjeno djetinjstvo, od pravila za malene u vrtiću do onih u školama. I baš zato je važno paziti na mentalno zdravlje, kako djece tako i odraslih. Jer sve te crne teme, pritisak lockdowna, izazovi gubitka posla i voljenih kao i silne promjene upakirane u naziv ‘novo normalno’, stalno su nam nad glavama. Svakodnevno slušamo o brojkama oboljelih i umrlih, koje čuju i djeca, no premalo je priča o savjetima koji će nam pomoći da što bolje mentalno prođemo kroz krizu koja nas je zadesila.

Vodeći hrvatski sportsko - edukativni projekt Aktivna Hrvatska, zajedno sa stručnjacima s platforme Mentalno Zdravlje – Anom i Igorom Čerenšekom, savjetuje pet radnji za odrasle i djecu koje će nam već danas pomoći u stvaranju pozitivnih misli i energije.

Za odrasle:

  1. Uspori! Juriš okolo non stop, jer želiš sve odraditi savršeno, ali danas je dan kad možeš usporiti. Dodavanje gasa nije uvijek najpametniji izbor!
  2. Biraj bolje teme. Umjesto o bolesti, pričaj o zdravlju, pričaj o nečemu što te veseli. Danas imaš zadatak započeti vedru temu ili se prisjetiti neke lijepe uspomene i podijeliti ju s nekim bliskim.
  3. Prošetaj nakon ručka. Tjelesna aktivnost ima direktan i povoljan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Napravi krug po ulici ili kvartu nešto bržim ritmom i uživaj u pogledu na nebo.
  4. Planiraj svoj dan i unesi dozu mira u kaos. Određivanje jasnih zadataka kao i vremena za njih pomoći će ti odraditi sve što trebaš bez dodatnog stresa.
  5. Napiši već danas na čemu si zahvalan/lna. Pisanje zahvalnosti svaki dan mijenja naš način razmišljanja. Usmjeri svoj mozak na ono što imaš, a ne na ono što trenutno nemaš.

Za djecu:

  1. Dosada rađa ideje. Dosada potiče kreativnost, iskoristi ju. Pokušaj danas stvoriti jednu novu ideju i zapiši ju na papir. Nakon toga probaj smisliti kako ćeš raditi na toj ideji.
  2. Kad ne možemo ništa, možemo se truditi. Trud pobjeđuje talent! Nije istina da ne znaš crtati ili da nisi dobar u sportu. Pokušaj trudom napraviti razliku bez obzira na trenutno stanje.
  3. Osmijeh pobjeđuje suze. Kao što škare pobjeđuju papir. Pokloni danas nekome svoj osmijeh, ne košta ništa, a daruje puno.
  4. Nauči nešto novo svaki dan. Ispeci jaje na oko, nauči jednu japansku riječ, opcija je beskrajno puno. Veselit će te tvoje novo znanje. Potakni i roditelje da naprave isto – pokreni promjenu!
  5. Nismo svi tu da spašavamo svijet svaki dan. O.K. je ponekad biti slab. I ‘loše’ emocije su emocije i smiješ ih imati! Čak je i Superman imao loših dana, ali je nakon njih bio uvijek još jači.

I brojne druge besplatne savjete vodećih hrvatskih stručnjaka koji će nam u ovo izazovno vrijeme itekako dobro doći, možete pronaći na platformi Mentalnozdravlje.hr Aktivna Hrvatska pak poziva na redovnu tjelesnu aktivnost kao štit od virusa.

Foto: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Aktivnosti koje će djeci pomoći da u odrasloj dobi budu uspješni

Kad birate izvanškolske aktivnosti za vašu djecu, razmislite…

adolescentica online

Ako vaše dijete stalno 'visi' na mobitelu i nemate pod kontrolom što gleda, ovo je za vas!

Pokrenuta digitalna edukacijska platforma za mentalno zdravlje mladih…

6 stvari koje bi roditelji trebali raditi drugačije

Kako reagirate na proliveno mlijeko, tjerate li dijete…

Pročitajte i:

kamala harris

Druga strana Kamale Harris, potpredsjednice SAD-a: 'Ipak sam ja prvo Momala!'

Kamala Harris nema svoje biološke djece, no djecu svoga supruga Douga Emhoffa prigrlila je kao…

Reese Witerspoon

Svaka sličnost (ni)je slučajna? Zašto s godinama sve više postajemo poput naših majki?

Sigurno se znate uhvatiti u nekom trenutku života, dok žustro objašnjavate neku situaciju ili uvjeravate…

Mario i Tia Mamić

Tia Mamić o suprugu Mariju Mamiću: 'On je divan očuh i tata!'

Tia Mamić pričala je o rođendanu sina Dominica i suprugu Mariju Mamiću, sportskom menadžeru koji…

Toni Bošnjaković na vrhu sv. Jure

Parabiatlonac Toni Bošnjaković: "Želim samo da mi dijete prohoda i da može samostalno živjeti"

Toni Bošnjaković, čovjek koji s protezama na nogama odlazi pomoći Banovini, pravi je primjer da…