Božić s djecom

15 savjeta kako da sačuvate duh Božića u svojim obiteljima

Pred nama je Božić, vrijeme obiteljskih druženja i veselja oko blagdanskog stola. Neke stare običaje morat ćete preskočiti, ali možda uvedete neke nove...

Kao i sve u ovoj godini, i predstojeći božićni blagdani za većinu će obitelji biti drugačiji od dosadašnjih. Donosimo 15 savjeta kako sačuvati duh Božića i blagdane, unatoč svemu, učiniti posebnima i nezaboravnima.

1. Razgovarajte s djecom o svojoj uobičajenoj blagdanskoj tradiciji i pokušajte održati sve što je moguće u ovim izvanrednim okolnostima. No dopustite svima da budu tužni zbog nekih običaja koje ćete ove godine morati preskočiti, kao što su posjeti prijateljima ili pozivanje dragih vam ljudi u svoj dom.

2. Pazite da članovi vaše obitelji i prijatelji, koji žive sami, ne budu zaboravljeni. Učinite nešto više od slanja sms čestitke; pošaljite im poklon, dulje pismo ili ih nazovite putem videochata.

3. Izvadite papir, bojice i blagdanske naljepnice i zajedno s djecom izradite božićne čestitke za ljude u staračkim domovima, pacijente koji se liječe od covida-19, liječnike u bolnicama, medicinske sestre…

djeca rade božićne čestitke

4. Razgovarajte s djecom o tome kako će izgledati njihov savršen Božić, jednoga dana kada oni budu odrasli. Neka ga opišu ili nacrtaju, a njihov sastavak ili crtež spremite. Jednom kada odrastu tome ćete se vi jako veseliti.

5. Iznenadite svog mališana i zakažite mu Zoom sastanak s Djedom Mrazom ili od papira izradite s djecom male lutkice te osmislite i uvježbajte lutkarsku predstavu koju ćete izvesti na Badnjak, to može biti jako ZABAVNO! A možda i postane vaš novi božićni običaj…

6. Napravite vrući kakao, kolačiće i kokice. Zatim svi zajedno sjednite i obavite ugodnu virtualnu kupovinu božićnih poklona.

7. Sad kada imate više vremena, smislite poklone koje vi i djeca možete izraditi sami.

8. Razmislite o razlozima zašto volite svoju obitelj i prijatelje, a onda to zapišite. Svima dajte do znanja koliko vam znače.

9. Gledajte božićne filmove zbog koji osjećate nostalgiju. Dodajte nekoliko novih na listu.

10. Slušajte božićnu glazbu kad god se vozite u autu.

11. Napravite sami ukrase za bor. Možete izgraditi i malo selo od slatkiša s kućicom od medenjaka i snjegovićima od bijelog sljeza.

12. Kada planirate jelovnik za božićni ručak, neka svatko u obitelji izabere jedno jelo koje još nije probao.

13. Zabavite se uoči Božića slaganjem liste najboljih i najgorih blagdanskih filmova i pjesama. Možete napraviti i spisak najluđih božićnih sjećanja i obiteljskih dogodovština.

14. Sjetite se nečega dobrog što vam se dogodilo svakoga mjeseca tijekom ove čudne godine. Zapišite to na komad kartona. Sretne misli ukrasite šljokicama i markerima u boji i objesite ih kao dio božićnih ukrasa.

15. Na božićno jutro otiđite u šetnju kako biste bili motivirani za otvaranje poklona. Prošećite se po mraku kako biste gledali božićna svjetla, ili poslijepodne, kako biste se sjetili da u vašem susjedstvu žive drugi ljudi. Ako imate drage susjede, ostavite im čestitku, s lijepim mislima, na vratima.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Profimedia.hr

Tagovi: , , , ,

Pročitajte i:

Kristina šalinović

Kristina Šalinović šokirana trudničkim mukama: 'Ovo stanje me izluđuje'

Nakon što je nedavno objavila sretnu vijest kako je trudna, bivša manekenka se 'pojadala' prijateljicama…

Lana Gojak Bajt

Lana Gojak Bajt otkrila spol bebe: Pripreme u tijeku!

Glumica je ušla u zadnji trimestar trudnoće pa je svojim pratiteljima objavila spol bebe. Lana…

Princ je Snjeguljicu poljubio bez njenog dopuštenja: Kakvu poruku o ljubavi on šalje djeci?

U današnje vrijeme, kada svojoj djeci želimo možda poslati nekakve drukčije poruke o vrijednostima, neke…

Momcilo Otasevic i Jelena Pecin Otasevic

Najprozračnija dječja nosiljka, u čijem su dizajnu sudjelovali i hrvatski roditelji, stigla je u Hrvatsku

Sve što trebate ovog ljeta za vas i vašu bebu je nova Ergobaby Omni Breeze…